Благословението от Торонтостраница1/11
Дата26.12.2017
Размер1.86 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


Благословението от ТоронтоДейв Робъртс

Редактор на списание Алфа

Превод: Емил Енчев
Съдържание:


Благословението от Торонто 1

Съдържание: 2

Предговор 2

1- Слухове за съживление 3

2 - Шепоти на слава 4

3 - Потоци от благословение 10

4 - Сърцесъкрушени хора 20

5 - Връзката Торонто 26

6 - Родни Хауърд-Браун 37

7 - Божият пръст 46

8 - Тресене и възбуждане 54

9 - Въпроси, които хората задават 69

10 - Мъдри пастори 72

11 - Нагазване във водата 82
Предговор

В края на май 1994 и през лятото и началото на есента, много църкви в Обединеното Кралство, и по света, бяха пометени от 'време на освежаване.'

Хората плачеха, смееха се и падаха на пода. Някои бяха изцелени, други бяха обвинени за бунтовните си отношения, а други се помириха с Бог и с хора, към които са грешили.

Това 'докосване на Бог' се е насърчавало и за него са се молили в неизвестна Канадска църква, Торонто Еърпорт Винярд, Южно Африкански евангелизатор Родни Хауърд-Браун, и Аржентински пастор от Асамблея на Бога, Клаудио Фрейдзън.

От началото на октомври това е докоснало най-малко около 2,000 църкви, и е възпламенило широкоразпространил се дебат както в християнската така и в светската преса. Главната медия, включваща Очевидец, Независимост, Дневна Поща, Времена и Дневен Телеграф е посветила огромни статии на това, което е станало известно като 'Торонто Блесинг.'

Въпреки че феноменът на съживление никак не е бил познат на главните петдесятно/харизматични църкви, които били въвлечени, тяхната сила била необикновена. От периода 1904-1908 Британската църква усетила, че дъждът на Божия Дух предстои да завали и да обхване църквата, а след това вероятно и нацията.

Отгледан в семейство чието минало в Мисия Вяра е провокирало интерес в Хибридското съживление през 1949, на мен не ми беше чуждо да говоря за съживление. Вероятно като много други аз бях станал със студено сърце относно перспективата на това, което всъщност става. Чувствах, че внимателно трябва да изследвам какво става, за да не би да хвана себе си в момент на духовно развълнуване. Моите тинейджърски години в независимото евангелско крило на църквата посяха едно отношение на Берянин в моя ум (вижте Деяния 17:11). Беше ли това, което се случваше в библейския етос, прославяйки Исус и разширявайки царството?

Ако продължите да четете надявам се, че ще намерите доклад, който е 'топъл, но сериозен.' Тази книга не е непременно определен документ. Други писатели дори сега работят по книги, които разглеждат в дълбочина теологичния, историческия и пасторския аспект на това 'време на освежаване.' Това е една карта от А до Я. Други ще събират Артилерийските Разглеждания с хубавите подробности и продължителни анализи.

Тази книга има за цел да разгледа, информира и може би да вдъхнови. Като неизбежен спор, който огражда такива събития, това си има своите първоначални цели, желание да се отиде отвъд повърхностните впечатления, които понякога ние добиваме и спомагаме за пораждането на светлината по-скоро от топлината на какво разкрива това.

Това е документ на началото. Дано Бог ни благослови с повече събития и истории и свидетелства в идващите месеци, които да бъдат поместени в книга като тази.Дейв Робъртс

Октомври 1994


1- Слухове за съживление

'Святия Дух удари Южен Кенсингтън' беше заглавието на първата страница на Лондонския отдел на Независимост (21 юни, 1994).

Това не беше първото и вероятно нямаше да бъде последното. Процъфтяваща Лондонска харизматична евангелска Англиканска църква Холи Тринити Брамптън беше разтърсена от вълни на 'свят смях,' плачене и множество други феномени по време на две събрания в неделя на 29 май.

Говорителят на тези събрания беше Ели Мъмфорд, член на пасторският тим на Югозападния Лондонски Винярд, растяща църква, която се събира в Путни. Тя неотдавна се върнала от посещение в Църквата Еърпорт Винярд в Торонто. Църквата Еърпорт се събирала всяка вечер, с изключение на понеделниците, от 20-ти януари. Повече от 30,000 са посетили църквата, включително повече от 2,000 църковни лидери.

Ели била преобразена от посещението си. Тя се движела тук чувствайки духовно 'изгаряне' и копнеейки за прясно разбиране и жизненост в общението й с Исус. Като получила молитва и насърчение, тя открила Бог отново, повечето време докато била просната 'на килима' пред Бога.

'Ние бяхме толкова погълнати от личността на Исус… Имаше растяща страст за името на Исус и за красотата на Неговото присъствие между хората Му.'

Ели по-късно прекарала време да чете църковната история, особено Джонатан Едуардс, и се убедила, че смеенето, тресенето и всички други феномени, които видяла се намират в Библията и често са присъствали във времена на съживление.

Резултата за нея бил 'по-голяма любов отколкото някога съм познавала; по-голямо вълнение за царството отколкото някога съм мислела, че е възможно; по-голямо усещане, че тези са славни, славни дни, в които да се живее. Аз се вълнувах за Писанията… Нямала съм това желание за служение преди години. Исус възстанови Своята радост, и смехът Му е лекарство за душата.'

Тя помолила събранието да се изправи докато се моли Господ да ги благослови и да им даде всичко, което има.

Скоро стотици започнали да се смеят, да плачат, получавайки молитва и среща с Бог.

Холи Тринити Брамптън (ХТБ) не била първата църква в Обединеното Кралство докосната по този начин, но издадените писмени новини за тяхната църква излагащи подробно събитията от неделята на 29-ти май спуснаха лавина от публикации в Неделен Телеграф, Дневна Поща, Независимост и Времена. Християни устно и вестниците за всички възрасти изложиха стотици служения на църквата в последователни седмици; скоро стотици църкви бяха погълнати от най-напрегнатата духовна пламенност, която някога са познавали.

Посред тези 'дни от небето' член от персонала на ХТБ говорил за 'Благословението от Торонто' и много скоро беше сложен етикета, че много вярват, че има специално 'време на благословение от Божията ръка.'

Точно както Флори Евънс прочувствено обявява за нейната любов към Исус на младежките събрания в Ню Куай и така спомага да се възпламени Уелското съживление през 1904, така неукрасеното и прочувствено свидетелство на Ели Мъмфорд щеше да бъде искра за сухата трева в много църкви, много от които гледаха касетата в църквата и после свидетелстваха за удивителни сцени когато пастори падаха на платформите и се обръщаха към хорът.

Но моментните сцени в ХТБ не бяха първите, но каналите, които Бог беше използвал, бяха също един аржентински петдесятен пастор на име Клаудио Фрейдзън и Южноафрикански евангелизатор на име Родни Хауърд-Браун.

За някои, които бяха свидетели на тези сцени имаше повече въпроси отколкото отговори. Това обновяване изглеждаше заразително. Къде беше суверенитета на Бог във всичко това? Феномените на смях, плачене, тресене, друсане и даже животински звуци не бяха винаги лесни за приемане от повечето спокойни харизматици. Някои от влиятелните фигури в тази вълна на промяна имаха връзки със словото на вяра, изцеление и изобилие, които бяха гледани с дълбоко подозрение дори от своите харизматични/петдесятни братовчеди. Хора бяха пророкували съживление. Как можехме да знаем, че това беше истинското нещо?

Аз имах всички тези въпроси и дори повече. Вие ще намерите някои от моите лични странствания по отношение на това движение 'време на освежаване,' втъкани в историята разкрита на следващите страници.

Корените на случващото се се намират в началото на 90-те. Ще започнем от там като открием дали това е обновяването, за което сме копняли и сме се молили.Каталог: wp-content -> uploads -> 2014
2014 -> Роля на клъстерите за подобряване използването на човешките ресурси в малките и средни предприятия от сектора на информационните технологии
2014 -> Докладна записка от Петър Андреев Киров Кмет на община Елхово
2014 -> Биография: Цироза е траш група от град Монтана. Началото й дават Валери Геров (вокал/китара), Бойко Йорданов и Петър Светлинов (барабани) през 2002година
2014 -> Албум на Първични Счетоводни Документи 01. Фактура
2014 -> Гр. Казанлък Утвърдил
2014 -> 1. Do you live in Madrid? A
2014 -> Брашно – тип „500” седмична справка: средни цени за периода 3 10 септември 2014 Г
2014 -> Права на родителите: Да изискват и получават информация за развитието, възпитанието и здравословното състояние на детето, както и информация за програмите, по които се извършва възпитателно-образователната работа в одз№116


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница