Бюджетът за 2017 г ще е почти без дефицитДата23.10.2018
Размер272.3 Kb.
#93482Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
12.09.2016
Национални вестници


Бюджетът за 2017 г. ще е почти без дефицит


Кабинетът смята да даде още 1 млрд. лв. за саниране

Таня ПЕТРОВА

Сега Стр. 1, 3

Бюджет 2017 ще е сериозен коз в задаващата се кандидатпрезидентска кампания. Противно на традиционната тишина около проектобюджета в периода на съгласуването му, и финансовият министър Владислав Горанов, и депутати от ГЕРБ започнаха да обявяват отделни параметри по него. Финансовото министерство вече обяви, че догодина няма да се залага поемане на нов дълг, а през уикенда се появи добра новина и за дефицита. Според депутати от управляващата партия той ще клони към нулата и тази, и следващата година. ГЕРБ обещават дежурни приоритети - образование и здравеопазване, и не възнамеряват да предприемат сериозни промени в данъчните закони.

"Бюджетът за 2017 г. ще бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула. Такова се очаква да бъде изпълнението и на бюджета тази година", каза пред радио "Фокус" зам.-председателят на бюджетната комисия в парламента Диана Йорданова от ГЕРБ. Това би представлявало много сериозна стъпка на подобрение на салдото на фона на досегашните очаквания. За тази година по консолидирания бюджет е заложен дефицит от 1.9% от БВП (-1.73 млрд. лв.), а за догодина се очакваше дефицит от 1.4% от БВП (-1.34 млрд. лв. ). За очертаващия се нисък дефицит тази година допринасят проблеми като бавния старт на новите оперативни програми и ниските разходи, извършени по тях, както и изоставането на публичните инвестиции в строителството, но рязкото свиване на дефицита така или иначе ще бъде факт. Залагането на ниво, близко до нулата, и за 2017 г. означава, че правителството възнамерява да е по-консервативно в разходите.

Йорданова потвърди обявеното от Горанов намерение да не се поема нов дълг. Ако наистина се заложи нулев лимит за новия дълг, общият размер на задълженията дори ще намалее заради предстоящ сериозен падеж по стар дълг в началото на годината. Тази година лимитът за новия дълг бе висок - 5.3 млрд. лв., като в него бе включен и буфер от близо 2 млрд. лв. заради стрес тестовете на банките. Този ресурс ще се ползва за плащане на падежи и покриване на дефицита догодина.

Според управляващите няма да има сериозни промени и в данъчните закони. Все пак предстои въвеждане на нова и чувствително по-висока за гражданите такса смет, очаква се и ръст на осигуровката за пенсия с 1% от 2017 г.

ПРИОРИТЕТИ

Образование и здравеопазване ще са основните приоритети в бюджета, каза Йорданова. Това са дежурни приоритети и предстои да стане ясно ще има ли и финансов ангажимент. За системата на образованието ще са необходими допълнителни средства и в частта на висшето образование - където тежестта на качеството при финансиране на добрите университети би следвало да расте, така и в средното образование, където предстои преструктуриране на голяма част от основните училища. Управляващите възнамеряват да продължат и програмата за саниране на жилища, от която могат да се възползват само част от данъкоплатците, с нови 1 млрд. лв. в бюджет 2017. Не е ясно дали сумата ще се отпусне под формата на държавни гаранции за осигуряване на заемни средства за плащане на разходите през Българската банка за развитие, както бе досега, или под друга форма.Електронната рецепта се отложи с още 3 месеца


Ана АТАНАСОВА

Сега Стр. 5

Издаването на електронни рецепти на пациентите ще започне през март догодина, обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той напомни, че електронната рецепта е част от цялостната концепция за електронно здравеопазване, което ще започне да работи напълно през първата половина на 2017 г.

Шарков обясни, че електронната рецепта ще замести хартиената, а изписаните лекарства ще бъдат нанасяни от лекаря по електронен път в здравната карта на пациента. С нея той ще може да ги купи в аптеката. Информацията какви медикаменти са изписани и в какво количество ще постъпва и в сървъра на НЗОК. "Това е един механизъм, чрез който може да се осъществява непрекъснат и постоянен контрол. Всяко нещо, което въвеждаме поетапно - както автентификатора, така и всяка една част от електронното здравеопазване, дава възможност НЗОК да защитава парите на българските граждани. Това е задължение на касата по закон и то трябва да бъде изпълнявано", допълни Шарков.

Това е поредното отлагане на въвеждането на електронната рецепта, която последно трябваше да е факт до края на тази година, а преди това се очакваше да влезе в сила от април 2016 г.

Шарков провери как работи системата за пръстовия идентификатор в държавната болница в Русе. До момента 250 лечебни заведения в страната, сред които и частни, са заявили желание да приемат пациенти с пръстов идентификатор. В 200 от тях новата система вече работи, а 50 очакват да получат устройствата за идентификация, допълни зам.-министърът. "Към момента нямаме данни за проблеми в системата, с които не можем да се справим", увери той.

След 1 октомври ползването на пръстовия идентификатор за прием в болница ще стане задължително.
Данъците без промяна, повече пари за здраве и образование


Любен ЛЕСИДРЕНСКИ

Труд Стр. 2

Бюджет 2017 ще бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула, а във финансовата рамка на държавата за догодина не е заложена промяна на данъчната политика. Това обявиха пред "Труд" заместник-председателите на Комисията за бюджет и финанси в парламента Диана Йорданова (ГЕРБ) и Димитър Танев (от Реформаторския блок). Те са единодушни, че основни параметри в бюджета ще са секторите здравеопазване и образование.

"В момента вървят процедури и се водят разговори с експерти от различните министерства. Скоро ще имаме конкретни параметри по отделни пера", уточни Диана Йорданова.

Бюджет 2017 трябва да бъде внесен за гласуване от Министерския съвет в парламента до края на октомври.

"Очаквам разговорите на ниво парламентарна група с финансовото министерство по бюджета да започнат още през септември", коментира депутатът Димитър Танев. Според него, освен че не се налага актуализация на сегашната финансова рамка, натрупаният излишък от близо 3,3 млрд.евро към края на август 2016 г. ще бъде добра основа бюджетният дефицит тази година да бъде по-нисък от заложените 2% от брутния вътрешен продукт. По думите му в новата финансова рамка на България е предвидено отново 1 млрд. лева за подпомагане на общините, чрез които се извършва санирането на жилища.

Уникален център по криотерапия заработи в Пловдив


Прегледите са безплатни, но лечението по иновативния метод струва 1200 лв.

Николай СПАСОВ

Труд Стр. 30

Новият център по крио-хирургия заработи във веригата болници "Медлайн" - "Централ хоспи-тал" в Пловдив и всички одобрени за студова терапия пациенти вече се оперират в него. Лечебното звено е уникално за България и е напълно оборудвано с необходимата медицинска апаратура за интервенции на пациенти с урологични и гинекологични заболявания. Тук се прилага най-щадящият миниинвази-вен метод - студова деструк-ция, при който водата в клетките се замразява, без да се налага да се отстраняват самите тъкани. Изключителното в този подход е, че болният не губи кръв и след интервенцията се възстановява много бързо и съвсем скоро се връща към своите всекидневни задължения. Криохирургията е подходяща за пациенти, страдащи от други придружаващи заболявания, твърдят медиците от

"Медлайн" - "Централ хоспи-тал" и допълват, че прегледите там са безплатни, но цената на самото лечение е 1200 лева.

Иновативната терапия бе въведена в Пловдив с помощта на светилото в криохирургията д-р Франко Луняни. Най-добрият специалист в света гостува в града под тепетата през юни и август и под негово ръководство бяха оперирани шестима пациенти с доброкачествени и злокачествени гинекологични и урологични заболявания. След интервенцията всички те се чувстват отлично, твърдят от "Медлайн" - "Централ хоспитал".12-годишни се самоубиват в Пазарджишко


Труд Стр. 30

Едва на 12 години е най-младият самоубиец в Пазарджишка област през първото полугодие на 2016 г., а на 84 години е най-възрастният суицидант, чийто опит да сложи край на живота си е завършил със смърт. Това показва анализът на Регионалната здравна инспекция за периода 1 януари - 30 юни, през който в областта са регистрирани 38 опита за самоубийство срещу 29 през първите 6 месеца на 2015 г., като със смърт са завършили 17 срещу 10 г. по-рано. От всички направени опити 61% са извършени от жени, а 39% - от мъже. Съотношението на самоубийците от градовете и селата е също 69 срещу 31%. Завършилите със смърт опити са след отравяне с медикаменти -39%, порязване или пробождане с хладно оръжие -16 %, обесване - 13%, удавяне - 11%, отравяне с химически вещества - 8%, хвърляне от високо - 5%, хвърляне под превозно средство - 3%, други методи - 5%.Обединяване с онкологията спасява МБАЛ "Свети Мина"


Труд Стр. 30

Обединение на структурите на МБАЛ "Свети Мина" и Комплексния онкологичен център (КОЦ) е единственото смислено, работещо и целесъобразно решение, което би оздравило застрашената от фалит бивша Първа градска болница в Пловдив, твърдят от ръководството на ДСБ под тепетата.

Вследствие на некомпетентното управление на МБАЛ "Свети Мина" дълговете са достигнали до 2 916 843 лв., а впечатлението е, че общинското лечебно заведение край Централна жп гара в Пловдив умишлено се води към фалит. Затова от ДСБ предлагат решение за спасяване на МБАЛ "Свети Мина", което е в интерес на пациентите, гилдията, не товари бюджета на общината - сливане с КОЦ-Пловдив. По този начин ще се реши проблемът със спешното обслужване на онкоболните, тъй като от КОЦ не предоставят тази услуга и това е сериозен проблем за пациентите. юСливането ще даде възможност на КОЦ да предостави специализирана кардиологична помощ и комплексност на медицинската услуга, а отделението по образна диагностика ще разполага с компютърен томограф (скенер), за който общината трябва да даде още 1 млн. лева от бюджета си. Проблемът с липсата на леглова база за палиативни грижи в КОЦ може да се реши чрез създаване на отделение за долекуване.


Седем държави наддават за БГ лекари


Швеция и Норвегия взимат медсестрите ни срещу поне 2300 евро

Силвия НИКОЛОВА

Монитор Стр. 1, 5

Седем водещи европейски държави буквално наддават за наши лекари. Това са Великобритания, Германия, Белгия, Швеция, Норвегия, Дания и Ирландия, съобщиха от регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Пловдив, където на 8 септември ще пристигнат около десет чуждестранни фирми за набиране на персонал, медицински центрове и болници. Те ще представят офертите на лечебните заведения на 8 октомври в Пловдив, когато се открива петнадесетото издание на международните изложения за работа на медицински персонал "Кариери в бяло". Нa следващия ден, 9-и идния месец, наетите фирми ще търсят медици в София.

Работодателите търсят не само лекари без специалност, които не само у нас, но и в цяла Европа са най-ниско платени.

Издирват също така специалисти и зъболекари. Освен това, седемте държани набират и рехабилитатори и кинезитерапевти за старческите домове и хосписите, а от тази година и здравни асистенти, както вече се наричат фелдшерите, и медицински сестри. Досега този медицински персонал заминаваше чрез малки посреднически фирми или хората от този бранш си намираха работа чрез свои познати, но не и чрез предлагане на оферти у нас, директно от здравните заведения там. Чуждестранните болници, както и хосписите отсега предлагат оферти и за работа по заместване за коледните и новогодишните празници. На лекарите без специалност се предлага начална заплата от 3200 евро като им се дава възможност да специализират там. Началната сума, с която започват специалистите, е 5000 евро. Фелдшерите и медицинските сестри започват минимум от 2300 евро. Единственото изискване е владеенето на английски език, но се предлагат и езикови курсове за тези, които не са уверени в говорните си умения. Здравните заведения в Европа дори вече предлагат съдействие в търсенето на квартири, а голяма част от тях поемат и самолетните им билети.

Заедно с работодателите и наши дългогодишни партньори, осигуряваме повече възможности за работа на нашите кандидати, предлагайки им работа и условията на труд, каквито те търсят, заявява

Корина Поп, мениджър продажби на една от фирмите, наемащи наши медици.

Недостигът на лекари ще става все по-драстичен през следващите години. Между 400 и 450 удостоверения за практикуване в чужбина издава Българският лекарски съюз. Това каза д-р Юлиан Йорданов - председател на Акредитационния съвет при съсловната организация. От началото на годината към момента съюзът е издал близо 300 такива документа, уточни той.

Д-р Юлиан Йорданов определи новите условия в наредба №1 за лекарските специализации, с които младите доктори вече се назначават на щатове в болниците, където специализират, като недостатъчни. По думите му трябва да има гарантирани места за тях, тъй като сега лечебните заведения взимат специализанти само ако имат достатъчно финансиране, за да им осигурят заплати по трудов договор. Той припомни анализ на Световната здравна организация, според който към 2050 г. дефицитът на медицински кадри в Европа ще достигне един милион.Хотелите с частни изтрезвители за пияни чужденци


До 600 лева излиза реанимацията там

Добромир РАДУШЕВ Румяна ЕМАНУИЛИДУ

Монитор Стр. 1

Поне 3000 чужди туристи минават през държавните и частните клиники в Бургас и Варна заради алкохолно натравяне по време на почивката си у нас. Това показа проверка на "Монитор".

Най-голям е контингентът на частните кабинети към някои от хотелите в Слънчев бряг и Несебър, които на практика действат като изтрезвители. Данните от туроператорите показват, че всяка вечер в баркрол туровете участват до 90 души от 20-30 хотела, което за 60 дни силен сезон прави поне 5400 пияни до козирката чужди туристи. Според препатили представители на туроператорите половината от тях са за реанимация, защото са напълно неадекватни.

Тези хора са записани от външни туроператори, които организират само баркролове и могат да са от 30 различни хотела.Лекуваме 3000 чужденци от алкохолно натравяне


Добромир РАДУШЕВ Румяна ЕМАНУИЛИДУ

Монитор Стр. 2-3

Поне 3000 чужди туристи минават през държавните и частни клиники във Бургас и Варна заради алкохолно натравяне по време не почивката си у нас. Това показа проверка на "Монитор".

Най-голям е контингентът на частните кабинети към някои от хотелите в Слънчев бряг и Несебър които на практика действат като изтрезвители. Данните от туроператорите показват, че всяка вечер в баркрол туровете участват до 90 души от 20-30 хотела, което за 60 дни силен сезон прави поне 5400 пияни до козирката чужди туристи. Според препатили представители на туроператорите половината от тях са за реанимация, защото са напълно неадекватни.

"Тези хора са записани от външни туроператори, които организират само баркролове и могат да са от 30 различни хотела. До края на тура вече никой не знае кой кой е и от кой хотел е.

Тази година режим, контрол и ограничение в часовете, когато да приключват баркроловете, няма. След като обиколят 20-30 заведения и изпият по няколко питиета във всяко от тях, туристите се превръщат в полутрупове. "Трима туроператори да приберат по хотелите 90 пияни туристи - това е просто абсурд. Повечето се губят", разказва редовен свидетел на туровете. По думите му, за да не си губят туристите, в някои хотели са оборудвани частни клиники с линейки за прибиране на алкохолизирани туристи.

За лечение от махмурлук се плаща около 300 лева в клиниката по токсикология на Военноморската болница във Варна. Толкова струва еднодневната детоксикация на изпаднали в несвяст след запой граждани от страните извън ЕС. В медицинските центрове по комплексите сумата може да достигне 500-600 лева. Чужденците от обединена Европа минават по-тънко, защото признават здравните им книжки, а имат и застраховки, от които медицинските центрове в курортите се възползват максимално, коментират специалисти в бранша.

Около половината от всичките 600 чужди туристи, които минават годишно през УМБАЛ-Бургас, са заради проблеми със здравето, които могат да бъдат предизвикани от алкохолно натравяне. На практика те са с диагнози инфекциозни или сърдечни болести, травми или след инциденти, но лекарите са наясно, че причината в много от случаите е употребата на алкохол без контрол.

Лекарските наблюдения са, че голяма част от туристите търсят помощ и заради детски болести, простудни, дихателни, чревни проблеми.

"Не е малък и броят на пострадалите с инсулти и инфаркти при възрастните, които са прекалили с режима за пиене, излагане на слънце или по други причини. Останалите са приети след давене или катастрофи", коментира говорителят на здравното заведение Юлия Андреева с уговорката, че все пак точна статистика за чужденците никой не води.

Колегите й от частната УМБАЛ "Дева Мария" са преброили, че средно по петима чужденци на седмица минават през кабинетите и отделенията като най-честите случаи са на английски туристи след прекарана бурна нощ, тежко пиянство и други подобни. Чужденците пристигат найчесто с навехнати глезени или счупени при падане крайници уточниха от международния отдел на болницата.

За клиниката във Военноморска болница-Варна цифрите сочат, че там средногодишно лекуват над 200 души с алкохолно натравяне. Реално според специалисти по морето броят на препилите чужденци е също около тази цифра.

През клиниката по токсикология във Военноморска болница във Варна са преминали лечение за детоксикация близо 60 купонджии, които така порядъчно са се почерпили, че сътрапезниците им предпочели да потърсят медицинска помощ. От тях една дузина са чужденци, които са прекалили с коктейлите от бира и твърд алкохол в големи количества. Според доц. д-р Петко Маринов голяма част от чуждите туристи, за които не е тайна, че съчетават морската си почивка с нощни купони в заведенията на комплексите и с консумацията на огромни количества евтин алкохол, често изпадат след това в безпомощно състояние.

Голяма част от тях обаче изтрезняват и лекуват махмурлука си в медицинските центрове, каквито има почти във всеки хотел. Затова и статистиката в клиниката по токсикология не може да посочи и обобщи всички случаи.

Барман в изтрезвителя


Силвия НИКОЛОВА

Монитор Стр. 12

Обява: Търси се барман за изтрезвителя.

На този брадат анекдот се смееха и пиещи, и черпещи се, и въздържатели (само за пред хората), докато все още у нас имаше изтрезвители. Откакто преди има-няма пет години тези твърде интересни заведения бяха закрити, се оказа, че се отвори истинска незаета ниша за добър частен бизнес. Особено по морето. Там хотелиер от една уединена стаичка може да натрупа доста пари. Та то е ясно защо. Нали помните онзи кратък виц: "Минал един англичанин покрай бара..." Ако пък хотелиерът си наеме линейка и доктор от някоя болница, без много усилия ще направи цяло състояние.

Колкото и да не ни се иска да си го признаем, всеки сезон по Черноморието ни се изсипват всякакви алкохолизирани типове за баркрол турове. Вярно, по-престижно би било летовниците в нашата страна да бъдат хора, които няма да повръщат цяла нощ в хотелската стая или през прозореца, да скачат от балконите и да вдигат скандали на следващата сутрин, че от закуската ги боли главата, а интелигентни туристи, интересуващи се от историята, културните традиции и добрата кухня на страната ни. Но каквото има, такова и обслужват нашите хотелиери. Все пак чужденците са оставили парите си в нашата страна.

Неприятното е, че в същите тези хотели отдъхват и семейства с малки деца, както и възрастни чужденци, които се интересуват и от културата на страната ни, и от историческите забележителности, и от добрата кухня.

Рискът тази категория хора да бъдат прогонени заради алкохолните турове, скачания през балконите и безкрайните пиянски вакханалии е напълно реален.

Пределно ясно е, че нито туроператорите, още по-малко хотелиерите, могат да си подбират клиентите - въпрос на бизнес.

Пределно ясно е и това, че българските лекари го отнасят, когато им закарат в токсикологията на болницата не един-двама, а на сезон стотици с прогнили черни дробове от пиячката. Защото за престоя с всичките грижи, медицинско обслужване, преливане на глюкоза и др. държавната и общинската болница получават от застрахователя на въпросния турист едва 300 лева. Таксата в частните клиники е по-висока, но не превишава 600 лева, което, откъдето и да бъде погледнато, пак е малко за ядовете, които докторите и медицинският персонал берат от един впиянчен чужденец, който по правило е от ниските слоеве на обществото в родината си.

Напълно закономерно е да се развива бизнес и да се печели от него. Но не плащат ли твърде висока цена българските медици да слушат ругатните на един впиянчен турист. Не е ли редно на туроператорите, които работят приоритетно точно в "баркролове", да бъде налагана глоба за буйстващ или "лекуван" алкохолизиран клиент?!

Ученици помогнаха на болната си учителка


Монитор Стр. 7

С помощта на своите ученици 45-годишната Любомила Ангелова отново ще преподава в клас. Учителката по английски език в Асеновград пребори левкемията, след като учениците й събраха нужните средства за лечението. "В момента, в който разбрах, че има шанс да се излекувам, се появи и идеята да започна отново работа. В началото като на шега си говорихме, че на 15 септември ще се видим, и то взе, че стана реалност", разказа Люси. Всъщност всичко това е възможно благодарение на доброто в сърцата на учениците на Любомила Ангелова. След като чуват диагнозата на своя любим учител, те поемат нещата в свои ръце. "Решихме, че тя трябва да се излекува и няма друг изход", коментираха децата. Учениците организират кампания в помощ на своята учителка. За по-малко от година събраните средства са над 300 хил. лева. Те отиват за операция в Германия.

"Не мога да ви изразя с думи как се чувствам след това, което се случи и след този жест, който направиха децата за мен. Това е една приказка", заяви Любомила.

Към каузата за спасяването на Любомила се присъединява целият Асеновград. "Всеки даде от себе си по малко, но ето, че малкото стана много", разказа един от учениците. От 1 септември Любомила отново ходи на работа. Според нея младото поколение, от което много хора недоволстват, всъщност е страхотно.

От 1 септември Любомила Ангелова отново е на работа в любимото училище.


Делото за смъртта на родилката Полина влиза отново в съда


Нова експертиза казва кой е виновен

Тони ЩИЛИЯНОВА

24 часа Стр. 22

Делото за смъртта на родилката Полина Димова срещу трима бургаски лекари, което веднъж приключи с оправдателни присъди, започва отново в Бургаския апелативен съд. То е образувано по протест на прокуратурата и жалби на частните обвинители - родителите на починалата млада жена.

Делото бе отлагано на няколко пъти, но в крайна сметка заседанието е днес, 12 септември.

Полина Димова почина в реанимацията на бургаската болница на 3 февруари 2008 г. - 20 дни след като стана майка на момиченце.

Започва наказателно производство, повдигнато е обвинение срещу хирурга Александър Маджуров и акушер-гинеколозите Сияна Драгнева и Нина Добрева.

След труден процес, продължил 5 години, Бургаският окръжен съд произнесе оправдателни присъди и за тримата, които по-късно бяха потвърдени и от апелативните магистрати.

Върховният касационен съд обаче прецени, че случаят не е изяснен напълно, и върна делото на втора инстанция с указание за извършване на нова комплексна тройна съдебномедицинска експертиза.

Според обвинението хирургът д-р Александър Маджуров е проявил немарливост, като не е отчел силно увреденото състояние на Полина, не я е насочил за хоспитализация в хирургичното отделение за уточняване на диагнозата, не е назначил необходимите изследвания, като не е преценил характера и тежестта на заболяването.

По данни на прокуратурата д-р Дра гнева и д-р Добрева са отговорни за това, че предприели рискова операция, при която са отстранени яйчниците, но не и матката на родилката, която всъщност била огнището на инфекцията.

Радан, Прокопиев и протестъри в нов проект: "Бойко, съобразявай се с нас!"


Петър Москов от ДСБ се удиви във фейсбук: "Бре, все съм вярвал, но "Дневник" да се позовава на Цветан Василев, не"

Кристина КРЪСТЕВА

24 часа Стр. 5

Избягалият в Белград банкер Цветан Василев катализира създаването на нова политическа сила.

Нейната основна цел е да успее да събере поне 200 хиляди гласа при следващи парламентарни избори, за да внуши, че това е автентичната дясна партия, с която Бойко Борисов и ГЕРБ трябва да се съобразяват.

За първи път издателят и бизнесмен Иво Прокопиев ще участва лично в подобен проект, категорични са представители на Реформаторския блок. Това е и причината да се създаде специална медийна платформа, която да даде възможност на доскоро най-големия враг на Прокопиев - Цветан Василев, да говори срещу всички в държавата

От петък, когато "Капитал" разпространи пространното интервю, във фейсбук кипи усилен дебат.

Петър Москов, който е от ДСБ, се удиви: "Бре, все съм вярвал, но "Дневник" да се позовава на Цветан Василев - не".

Здравният министър има предвид сайта, който също е собственост на Прокопиев. Бизнесменът е особено активен политически в последните месеци. Той не просто е подкрепил идеята точно Трайчо Трайков да е десният кандидат-президент, но е лансирал активната протестърка Антоанета Цонева за вицепрезидент. Радан Кънев обаче е наложил генерал Съби Събев.

Лидерът на ДСБ строи активно заедно с Прокопиев новата десница върху руините на Реформаторския блок

Ядрото ще е от следните компоненти - ДСБ, "Протестна мрежа" и "Правосъдие за всеки". За да обере повече периферия, а и защото част от последните две организации са антипартийци, новата формация е планирана първоначално като инициативен комитет срещу всичко лошо в държавата - олигарси, противници на НАТО и ЕС и на съдебната реформа.

До Радан Кънев се очаква да застанат бившият правосъден министър Христо Иванов, лидерът на "Протестна мрежа" Антоанета Цонева и колегата й Николай Стойнев, но не и Асен Генов, който вече се бил разграничил от тях.

Според източници на "24 часа" на 7 септември - в деня, преди Реформаторският блок окончателно да потвърди подкрепата си за Трайчо Трайков, която не бе сигурна с оглед съпротивата на Божидар Лукарски, Радан е викал при себе си поотделно и Николай Ненчев, и Корман Исмаилов, за да ги постави пред дилемата: "Късам с вас утре, ако не сте за

Трайчо. Тогава ДСБ ще излезе с неговото име само като наш кандидат."

Същото нетърпящо възражение послание е разпратено и писмено - с окръжно до всички членове на ръководството на блока.

Вероятно непосредствено след президентските избори ще се стигне до окончателно разпадане на Реформаторския блок. Радан

Кънев може и от СДС да откъсне хора, тъй като лидерът - министър Божидар Лукарски, нямал много време да се занимава с партийните дела.

Новият проект не е първото късане на жива плът от "Раковски" 134 -преди години така възникна ДСБ. И тогава Цветан Василев подкрепяше Иван Костов, и сега е готов да застане от Белград зад новия проект, вместо пред съда в България.

Иван Костов взе "духа" на СДС и го пренесе в неопетнено новородено тяло. Така или иначе единият зам.-председател на сините - Костадин Марков, работи по-близо вече до Кънев, отколкото до Лукарски.

За новия си проект Радан брои и повечето от Гражданския съвет на блока, част от които са и депутати.

Иначе голямата цел на ДСБ и Иво Прокопиев е да покажат на Бойко Борисов, че имат 200 000 -300 000 гласа и най-голямата партия - ГЕРБ, трябва да се съобразява с тях.

Новото дясно нямало нищо против да управлява с ГЕРБ. Сред реформаторите отново върви слухът, че Иво Прокопиев е възможно да играе и за премиер.

"Това е поредният, а може би и последният му опит да стане премиер. А

Радан му е поставил в услуга цялото ДСБ. Всъщност Иво решава, той си избра и Трайчо

Нали това беше човекът, който като министър еднолично му подписа за зелената енергия", обяснява схемата човек от Реформаторския блок.

Иво Прокопиев бе един от хората, които според слухове били подредили в първия кабинет на Бойко Борисов икономическия екип. В едно от първите си интервюта премиерът категорично отрече тогавашният председател на Конфедерацията на работодателите да е архитектът на кабинета. През този период започна голямата война между Цветан Василев и Иво Прокопиев. Бизнесменът за кратко живя в чужбина, след като предупреди чужди посолства, че е заплашен животът му. Той бе изготвил дори списък на врагове и партньори, на които дължи пари.

Връзката между Иво Прокопиев и Радан Кънев е изключително близка

Каквото и да напише лидерът във фейсбук, става чело на "Дневник", "Капитал" и "Медиапул". Между другото, не само Прокопиев, но и Стояна Георгиева била лично в новата проектодесница. А също - Иван Бедров и Даниел Смилов.

Прокопиев броял като съмишленици също изявени българи, които работят навън, но през форумите и сайтовете на медиите му са заявили симпатии към него и неговия кръг "Капитал". Например аниматорът от Холивуд Владимир Тодоров, който от 18 г. е в Лос Анджелис и е работил в знакови холивудски продукции като поредицата за Хари Потър и "Алиса в Страната на чудесата".

В новия проект ще влезе и Иван Киселов - българинът от Лондон, който попита Борисов дали вижда в огледалото Делян Пеевски.

Идеята е този кръг хора, на гребена на откраднатия от Реформаторския блок електорален резултат, да внуши към края на годината, че е истинското дясно, без което нито една политическа сила не може да управлява сама.

Чревни инфекции атакуват варненци


24 часа Стр. 7

60 души с остри респираторни заболявания са регистрирали епидемиолозите във Варна за изминалата седмица. За периода са регистрирани и 72-ма пациенти с чревни инфекции. От тях 67 са засегнати от ентероколити.
БИЛКИ ОТ АПТЕКАТА ДОКАРВАТ ИНФАРКТ


Ивелина ДРАГНЕВА

Телеграф Стр. 1, 4-5

Билки от специализираните аптеки могат да ни докарат до халюцинации и до състояние, което всеки лекар би оприличил на инсулт, научи "Телеграф".

"Лековитите" растения, които са бъкани с отрови, могат да се купят и по интернет. В същото време няма нито една институция у нас, която да контролира дали в билките, които се разпространяват в магазини и аптеки, има опасни вещества, установи проверка на вестника.

Биле, купено от фармацевт, едва не уби и семейството на 80-годишния Петър Костов, дъщеря му Кремена и съпруга й. В средата на юни тримата са приети в болници в София в критично състояние, уж след отравяне с гъби от магазин на "Кауфланд". Съмненията при възрастният мъж тогава са за инсулт.

Зениците му са разширени, светлината го дразни, вдигнал е висока температура и получава халюцинации. Подобно е състоянието и на близките му. Лекарите са убедени, че са щели да издъхнат в съня си, ако били отишли при тях малко по-късно. Тримата са спасени и се оказва, че не гъбите са причина за състоянието им. Тогава така и не става ясно с какво да се отровили. В края на юли Петър и Кремена отново попадат в болница в София в критично състояние. Този път не са яли гъби. Правят им редица изследвания и се оказва, че в кръвта на двамата е бъкано с атропин - вещество, което се използва за разширяване на зеници, както и като тавка в наркотици като екстази и кокаин. Предизвиква делириум в доза 10-15 mg. Приемането на повече от 100 mg може да доведе до смърт.

Лекарите подават сигнал в столичната полиция и започва разследване. След като потърпевшите отново са върнати към живота с промивки и няколкодневен престой в здравно заведение, ги подлагат на дълъг и обстоен разпит. "Разбрахме, че Костов страда от бъбречна недостатъчност и дъщеря му разбрала за лек за състоянието му - билка див чемшир, която се продава в специализирана аптека в столичния кв. "Красно село", разказаха пред "Телеграф" от полицията. От няколко месеца Кремена вари редовно от билето и дава на татко си да пие. Със съпруга й също консумират от чая, защото знаят, че е полезен. "Направих една тенджера от билката и баща ми пи. Бяха останали два пръста от течността в съда и аз също си сипах", признава дъщерята. Вдигат температура, светлината отново започва да ги дразни и халюцинациите се връщат.

Разследващи под прикритие купуват пакет от лековитото" растение за чай от аптеката зад пазара в "Красно село" и е назначена експертиза за съставките в него. Оказва се, че е бъкан с опасния атропин. "Направихме веднага акция в аптеката и иззехме продукта", казаха от столичната полиция. Няма обаче арестуван. Никой не носи отговорност - нито вносител, нито разпространител. Образувано е досьдебно производство срещу неизвестен извършител.

Собственичката и служителите на аптеката са викани по 2-3 пъти на разпит от края на юли досега. Води се, че са свидетели по разследването. "Нахлуха тук и се държаха нагло, сякаш сме извършили престъпление. Нищо не ни казват, нищо не знаем, но няма как в тези билки да има атропин, просто е невъзможно", категоричен бе адвокатът на собственичката на аптеката в Красно село адв. Мишев. В момента там продължава да се разпространява чаят див чемшир. Той може да се купи и от сайта bilki.bg срещу 4,50 лева за 120 грама.Поръчват ги на кило от Родопите

"Снабдяваме се всички билки чрез фирма в провинцията, в Родопите. Поръчваме ги идват в пликове на килограм, разпределяме ги на малки пакети и ги продаваме в магазина и з интернет". Това сподели пред "Телеграф" адв. Мишев, който е защитник на собствениците на Билкова аптека, откъдето Петър и Кремена са си купували отровния чай за бъбреци. По думите му за фирмата работят берачи, които събират билките, вероятно роми от областта. Не са наясно какво берат, а ние няма как да пробваме всяка билка каква е и какво съдържа. Само сменяме опаковките", категоричен бе Мишев.Институциите си прехвърлят отговорност

Няма институция в България, под чийто контрол да са билките и техният състав. "Това са хранителни добавки, никой не ги контролира и не би трябвало, те са безобидни", категоричен бе защитникът на собствениците на билковата аптека адв. Мишев. "Ние се занимаваме само с изследването на подправки, но не и на билки с лечебни свойства", заявиха пред "Телеграф" от агенцията по безопасност на храните и ни препратиха към Изпълнителната агенция по лекарствата. Изпратихме запитване към институцията дали се правят инспекции на специализираните обекти за продажба на билки и следи ли се техният състав. Официален отговор обаче не получихме в срок. Въпреки това експерти от ИАП обясниха пред екипа ни, че билките не влизат в компетенциите на изпълнителната агенция.АБРАКАДАБРА СЪС ЗДРАВЕТО


Поли ПАНТЕВА

Телеграф Стр. 12

Билки, купени по интернет или от специализирани обекти, могат да ни докарат до халюцинации и дори инфаркт (виж стр. 4-5).

Абракадабра сим салабим! Феята посочва с вълшебната си пръчица и тиквата се превръща в карета. После на Пепеляшка й избива цирей, а добрата кръстница отново я спасява с магическите думи. Едно замахване и от гнойната пъпка вече няма следа. Звучи точно толкова реално, колкото треволяци, които ни спасяват от рак и СПИН. Очевидно обаче някои хора живеят на принципа, че невъзможни неща няма, и всяка вечер се кръстят над купа от варена смрадлика и крак от кокошка с надеждата, че отварата ще ги избави я от коремни болки, я от косопад или ниско либидо.

"Тя, баба ти, все лекарства е пила." Това е любимата реплика на стотиците застъпници на самолечението с корени, камъни, восъчни свещи и червени конци. Хора, които не само че поставят здравето и живота си на карта, а дори разпространяват чудодейните си рецепти и убеждават други доверчиви индивиди да ги изпробват. Тази тенденция е пандемична и се храни с човешката глупост. Няколко думи за фармацевтичните гиганти, които ни тровят с хи< мий, за корумпираните лекари или сбърканата здравна система - и вече стотици са заровили глави в дебрите на билкарството и знахарството. Ако добавим към това и щипка конспиративни теории за отдавна измислените лекове срещу смъртоносни болести, които се пазят в тайна, за да измираме като пилци, нещата са като по учебник. Само че ако учите в "Хогуортс"*.

Всъщност никой не отрича благоприятните ефекти на билките. Силата на природата е необятна и някои от растенията около нас в действителност имат безброй лечебни свойства. Други обаче са отровни, а трети помагат само в определени количества. Незнанието за всичко това води до жени, които правят аборт с мушкато и влизат в болницата с тежки кръвоизливи, или пък семейство, което лекува бъбреците си с див чемшир и едва не умира. Проблемът е, че днес всеки е със самочувствието, че има медицинско образование в джоба си. Играта на абракадабра със здравето обаче може да бъде фатална. Защото ако се опитате да превърнете тиквата в каляска и не успеете, единственият риск, който крие това, е от вашето собствено разочарование. Когато обаче лекувате възпалената си язва с оцет и кимион, ситуацията коренно се променя.

Не по-малък проблем е и липсата на регулация. В интернет е ясно, че всеки може да продава всичко. От билки, през илачи, та до наркотици. Във физическото измерение на специализираните обекти обаче би трябвало да е различно. Въпреки това се оказва, че нито една институция не следи съдържанието на пакетчетата със суха тревна маса, идващи от незнайни берачи и поставени в опаковка с надпис "лайка". И ето как докато институциите си прехвърлят топката и отказват да посочат отговорник, хората залагат на "безопасните" (по презумпция) растения.

Самолечението обаче е майка на глупостта. А бездействието е нейният баща.

*"Хогуортс" е училище за магия и вълшебство, описано в книгите на Джоан Роулинг от поредицата "Хари Потър".Бюджет 2017 с дефицит около нулата


Телеграф Стр. 14

Бюджетът за 2017 г. ще бъде планиран с минимален дефицит, клонящ към нула. Такъв ще бъде като изпълнение той за тази година.

Няма да има номинално увеличение на дълга. Това каза пред радио "Фокус" Диана Йорданова, зам.-председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

В Бюджет 2017 няма да има промяна на данъчното облагане, ще се запазят сегашните ставки.

Основни приоритети ще бъдат образванието и здравеопазването - сфери, в които реформите вървят успешно, каза още тя. Отново сме предвидили в бюджета за 2017 г. 1 млрд. лева за подпомагане на общините, чрез които се извършва санирането на жилища на българските граждани, добави Йорданова.

На този етап не предвиждаме актуализация на бюджета. Още повече че този излишък - от 3 млрд. лева, до края на годината ще бъде разпределен така, че да няма нужда от такава, каза Йорданова.ПРЕЗ ТАЗИ ГОДИНА 50 МЛН. ЛВ. ОТДЕЛЯ БЮДЖЕТЪТ ЗА ОБЕЗПЕЧАВАНЕ


Телеграф Стр. 39

50 млн. лв. са отделени от бюджета за обезпечаване на държавно гарантираните кредити тази година. Според справка на министерството на образованието до лятото общият размер на отпуснатите заеми е близо 120 млн. лв. Информацията показва, че най-много кредити са изтеглени от студентите, които се обучават в Нов български университет, Софийския университет, Варненския свободен университет, Пловдивския университет "П. Хилендарски", УНСС - София и Бургаския свободен университет Най-високите сключени кредити са на студенти, които се обучават в специалностите "Медицина", "Дентална медицина", "Фармация", "Архитектура, строителство и геодезия". Заеми за високи суми са изтеглили и възпитаници в Американския университет, "Висше училище по застраховане и финанси" в София, "Висше училище по агробизнес и развитие на регионите" в Пловдив и "Висше училище по мениджмънт" - Варна. Сключените договори за кредити за най-ниски стойности са за следване в професионални направления: "Растителна защита", "Животновъдство", "Горско стопанство", " Педагогика", "Религия и теология", "Физически науки", "Биотехнологии", "Математика" в следните университети -"Аграрен университет" - Пловдив, Великотърновския университет, Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Най-голям брой заеми са отпуснати за студентите, които се обучават в професионалните направления -"Икономика", "Администрация и управление", "Медицина", "Архитектура, строителство и геодезия", "Право", "Сигурност и отбрана", "Комуникационна и компютърна техника" и "Информатика и компютърни науки".
ТРОЙНО ПО-ДЪЛГО ЖИВЕЯТ ДЕЦА С ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ БОЛЕСТИ


Аида ОВАНЕС

Дума Стр. 5

Преживяемостта на деца с ракови заболявания на кръвната тъкан се повишила 2 до 3 пъти, въпреки че в тази сфера има много тежки проблеми за решаване, съобщи проф. д-р Георги Михайлов, директор на Националната специализирана болница за активно лечение по хематология (НСБАЛХ). Диагностицираните случаи на онкологични заболявания в световен мащаб ще достигнат 24 млн. през 2035 г., което е с почти 10 млн. повече от регистрираните 15,2 млн. случая през 2015 г. Ръстът при заболеваемостта се дължи и на подобрената диагностика, която открива туморите във все по-ранен стадий, и на т.нар. вторична заболеваемост, каза проф. Михайлов. Той обясни, че химиотерапията понякога има неприятни последствия и овладян рак на гърдата например може да се завърне след години като лимфом.За навременното откриване на рака и прецизирането на диагнозата са необходими нови подходи и нови технологии, сред които са интегрираните диагностични лаборатории, обясни проф. др Маргарита Генова от НСБАЛХ. Старите университетски болници и Националната хематологична разполагат с такива, но трябва да бъде намерено решение за обединяването им във функционален аспект, както и да бъдат доеки-пирани с най-новите и модерни технологии, но за това е необходимо да бъдат преодолени редица административни, нормативни и финансови пречки. Сега прецизната диагностика на левкемиите се извършва в центровете в Плевен, Варна, Пловдив и София (в НСБАЛХ и в Александровска болница). За да бъдат извършени скъпите и съвременни изследвания, необходимо е пациентът да бъде приет в болница и тестовете да се направят по клинични пътеки. От т.г. за заболяванията на кръвта има и две амбулаторни процедури.
Zdrave.net

София, бул. Др. Цанков” 31 Б, офис 10; Тел.: 0893 33 53 07Сподели с приятели:
©obuch.info 2023
отнасят до администрацията

    Начална страница