Erasmus + Programme – Jean Monnet ActionДата10.02.2018
Размер36.56 Kb.

ERASMUS + Programme – Jean Monnet Action [553319-EPP-1-2014-1-BG-EPPJMO-PROJECT]
„Насърчаване на високи постижения в преподаването и научните изследвания в областта на изучаването на теми, свързани с ес в началното и средното училище чрез цифрови и виртуални инструменти (EU PETR)“

Promoting Excellence in Teaching and Research in EU Studies at Primary and Secondary School Level through Digital AndVirtualisation Tools (EU PETR)”

Тема_2_Приложение_1

ТЕМА 2

Европейският съюз днес – необходим ли е или вече е изиграл своята историческа роля?

ПОДПОМАГАЩИ ТЕКСТОВЕ

към въпросите от дейност 1:

Въпрос: Актуална ли е през ХХІ век мисията на Европейския съюз?

Подпомагащ текст 1:

Мисията на европейския съюз може да се обобщи по следния начин:

• да осигури мир, благополучие и стабилност за гражданите;

• да преодолее разделението на континента;

• да се погрижи за сигурността на гражданите;

• да насърчава икономическото и социално развитие;

• да се справи с предизвикателствата на глобализацията и да съхрани многообразието на народите на Европа;

• да утвърждава поддържаните от европейците ценности, като например устойчивото развитие, спазването правата на човека и социалната пазарна икономика.Въпрос: Ще продължи ли разширяването на ЕС?

Подпомагащ текст 2:

• Европейският съюз е отворен за всяка европейска държава, която отговаря на политическите и икономически критерии за членство в него.

• След няколко разширявания ЕС нарасна от 6 на 28 държави-членки. Още няколко други страни са кандидатки за присъединяване.

• Всеки договор, с който се приема нова държава-членка, изисква единодушното одобрение на всички останали. Освен това преди всяко ново разширяване ЕС ще прави оценка на капацитета си да поеме нови членове и на способността на своите институции да продължават да функционират нормално.

• Последователните разширявания укрепиха демокрацията, направиха Европа по-сигурна и увеличиха потенциала — за търговски и икономически растеж.

Въпрос: Прекалено строги или прералено либерални ли са критериите за членство в ЕС?

Подпомагащ текст 3:

Критерии за членство в ЕС

а) Законови изисквания

Европейската интеграция винаги е била политически и икономически процес, отворен за всички европейски държави, готови да подпишат основните договори и да поемат изцяло законите на ЕС. Съгласно член 237 от Римския договор „всяка европейска държава може да се кандидатира за членка на Общността“.

Член Е от Договора от Маастрихт допълва, че държавите-членки имат „системи на управление […], основани на принципите на демокрацията“.

б) Критериите от Копенхаген

През 1993 г., вследствие молбите на бившите комунистически държави да се присъединят към Съюза, Европейският съвет определя три критерия, които те трябва да изпълнят, за да станат членки. До времето на своето присъединяване

новите членки трябва да разполагат със:

• стабилни институции, които да бъдат гаранти на демокрацията, върховенството на закона, правата на човека и уважаването и защитата на

малцинствата;

• работеща пазарна икономика и сили да устояват на натиска на конкуренцията и пазарните сили в Съюза;

• способността да поемат задълженията на членството, включително и задължението да подкрепят целите на Съюза. Те трябва да разполагат с публична администрация, способна да прилага на практика и работи със законите на ЕС.Въпрос: Трябва ли България да подкрепя разширяването на ЕС и защо?

Подпомагащ текст 4:

Споразуменията за стабилизиране и асоцииране са насочени към спазването на основните демократични принципи и елементи на вътрешния пазар на ЕС. Чрез зона за свободна търговия с ЕС и свързаните с нея области (конкуренция и правила за държавни помощи, интелектуална собственост и др.) и чрез реформи, целящи приемането на стандартите на ЕС, този процес позволява на икономиките от региона да започнат да се интегрират с тези на Съюза.

Способността на Съюза да функционира в съответствие с основните принципи на договорите ще бъде по-трудна, ако той обединява повече от 30 държави. Процедурите за вземане на решения ще трябва да бъдат преразгледани основно, за да не се допусне блокиране на механизмите и за да се позволи на ЕС да запази способността си да предприема действия.

От друга страна стоят други деликатни въпроси като употребата на официалните езици. Членството на България и Румъния прави броя на официалните езици 23. Разширяването на ЕС не трябва да кара обикновените хора да се чувстват поставени в положение, при което тяхната национална и регионална идентичности се губи в един стандартизиран Европейски съюз.Въпрос: Кои от държавите с европейска перспектива са най-подготвени за членство в ЕС?

Подпомагащ текст 5:

Страните от Западните Балкани, повечето от които в миналото са част от Югославия, се обръщат към Европейския съюз, за да ускорят своето икономическо възстановяване, да подобрят своите отношения, помрачени от етнически и религиозни войни, и да укрепят своите демократични институции. ЕС дава статут на страна кандидатка на Бивша югославска република Македония (БЮРМ) през ноември 2005 г. Други потенциални кандидати са Албания, Босна и Херцеговина, Черна гора и Сърбия.

Турция, която е член на НАТО, отдавна има сключенo cпopaзyмeниe за асоцииране с ЕС, а през 1987 г. подава и кандидатура за членство.Нейното географско положение и политическа история стават причина ЕС да се колебае дълго преди да отговори положително на подадената кандидатура. Въпреки това през октомври 2005 г. Европейският съвет започва преговори за присъединяването на Турция.

Въпреки че отговарят на условията за членство, Исландия, Норвегия, Швейцария и Лихтенщайн не са членки на Европейския съюз, защото общественото мнение в тези държави в момента е против присъединяването.

Каталог: wp-content -> uploads -> 2015
2015 -> Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“
2015 -> Правила за изменение и допълнение на Правила за търговия с електрическа енергия Съществуващ текст
2015 -> 120 Основно училище “Георги С. Раковски” София
2015 -> Премиерният сериал Изкушение от 12 октомври по бтв lady
2015 -> Агнешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 г
2015 -> Пилешко месо седмична справка: средни цени за периода 7 14 януари 2015 г
2015 -> Бяла кристална захар седмична справка: средни цени за периода 7 – 14 януари 2015 Г


Поделитесь с Вашими друзьями:
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница