Не успешната седмица на Петър Московстраница1/28
Дата24.07.2016
Размер2.03 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   28
Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”

20.06.2015

Национални вестници


(Не)успешната седмица на Петър Москов


ГЕРБ не подкрепиха идеите на здравния министър за одържавяване на здравната каса, плащане на здравни вноски за 15 години назад и договарянето за лекарствата

Десислава Николова

Кaпитал  стр. 18, 19  

"Политическите партии предлагат да увеличат вноските на държавата за осигурените от нея 4.5 млн. души, а след това да демонополизират здравната каса и да допуснат частните фондове до вноските за здраве. Единствените изключения са ГЕРБ, при които липсва конкретен текст в програмата, но за сметка на това всичките й кандидати обясняват на срещите с избирателите, че са за демонополизация на касата и дори представят конкретни планове за това. БСП предвидимо са против. По традиция ДПС и Реформаторският блок настояват за частни здравни каси, изненадващото е, че към тях се присъединява и АБВ."

Това е абзац от текста на "Капитал" за предизборните програми на политическите партии в сферата на здравеопазването преди парламентарните избори през октомври 2014 г. Ключовата дума в тях е "демонополизация" на здравната каса. Нека оставим настрана колко скоростно се изпълняват предизборните обещания. Да оставим дори и основното притеснение на всеки пациент след приетите промени в Закона за здравното осигуряване - че ако не страда от тежко и популярно заболяване, ще се наложи да плаща още за здраве, въпреки че е здравноосигурен. Искрите в парламента тази седмица не произтекоха от тези неща, а защото това, което здравният министър Петър Москов предложи, беше обратното на демонополизацията - а именно одържавяване на здравната каса. Предложението стана поредният случай, в който ГЕРБ гласува заедно с АБВ, ДПС и БСП срещу министър от правителството. Става въпрос за предложението за окончателно одържавяване на здравната каса, като държавата придобие 6 гласа в надзорния съвет срещу пет на работодателите, синдикатите и пациентските организации.

Мнозинството в парламента не подкрепи и още две идеи на здравния министър - неосигурените да дължат здравни вноски за 15 години назад - от началото на здравната реформа, и предложението на Реформаторския блок за начина на договаряне с фармацевтичната индустрия. Тези текстове едва ли ще предизвикат огромна пукнатина в управляващата коалиция, тъй като по своята същност те са доста спорни. На фона на това, че мнозинството одобори ключови промени като разделянето на основния и допълнителния пакет на здравните услуги, задължението касата да закупува, а не само да плаща услуги, трите неприети текста не представляват ключов проблем.

След гласуването д-р Москов обяви, че не се чувства притеснен и изтъкна, че в момента надзорният съвет на здравната каса не гарантира, че волята на народните представители може да се претвори в решения.

Държавна ли е здравната каса

На практика - да. Надзорният съвет и в момента винаги успява да постигне мнозинство по спорни въпроси. Например през март, когато трябваше да одобрят предложените от държавата лимити за прием в болниците, представителите на държавата привлякоха на своя страна представителя на пациентските организации. Наистина след месец се получи смехотворната ситуация, в която пациентите подкрепят публично лекарите в протеста им срещу лимитите.

Дали надзорният съвет е толкова важен? Оперативните решения, които взима здравната каса, се предлагат от управителя, който се избира от парламента. Досега здравната каса беше длъжна да сключва договор с всяко лечебно заведение, което е получило разрешение от здравното министерство, и да плаща. Това, за което плаща, се определя с наредби от здравното министерство, а здравната каса и лекарският съюз се договарят в рамките на възможния, спуснат от държавата бюджет.

Идеята на здравния министър беше държавата да поеме отговорността за случващото се в здравната каса, а през следващата година институцията да има право да не сключва договор с всички лечебни заведения, а само с онези, които предлагат най-добро качество. То ще се оценява пак по критерии, написани от здравното министерство.

Срещу идеята държавата да има мнозинство в надзорния съвет на касата - последната инстанция, в която по някакъв начин може да се отхвърли грешно предложение, се обявиха работодатели, синдикати и съсловните организации.

Аргументът е много прост. Държавата осигурява 4.5 млн. души със сумата от 980 млн. лв. Останалите 2 млрд. лв. от бюджета й са вноски от 1.6 млн. души от частния сектор. В същото време държавата е най-нередовният платец, тъй като осигурява онези, за които плаща, на непълна сума. Едва след 10 години тя ще започне да го прави на пълната сума (виж карето).

Така излиза, че онзи, който плаща една трета от осигуровките, иска да управлява парите на всички. От ДПС нарекоха процеса национализация. Дори БСП, на която най-много отива да предложи подобно одържавяване, не си го позволи по времето, в което управляваше. Предложението не събра достатъчно гласове в здравна комисия и остана пленарната зала да реши. ГЕРБ не коментираха, а гласуваха против, подкрепени от АБВ, ДПС и БСП. За се обявиха само от Реформаторския блок и Патриотичния фронт. "Атака" не участва в гласуването.

15 години давност?

Броят на здравнонеосигурените официално е 2 млн. души. Въпреки всичките си информационни системи държавата все не успява да установи кои са тези хора и какви са причините да не се осигуряват за здраве. Част от тях вероятно са българи, работещи в чужбина, които се осигуряват там. Въпреки че нямат яснота кои са неосигурените, политическите партии са се упражнявали многократно по въпроса как да ги стимулират да се осигуряват. Имало е предложения те да не могат да пътуват в чужбина, да не могат да извършват имотни сделки, да бъдат глобявани, включително е имало и обсъждания на затвор за неплатени осигуровки.

Предложението на здравния министър д-р Москов беше особено радикално - ако не се издължат до края на годината, неосигурените да дължат вноски за 15 години назад - от началото на здравната реформа. Предложението не беше прието не защото депутатите не биха искали да решат въпроса с неосигурените, а тъй като давността за неплатени данъци е пет години и няма как тази за здравни вноски да бъде толкова голяма.

Споразумението с фармацевтичната индустрия

Това беше текстът, за който д-р Петър Москов публично обяви, че има подкрепата на правителството, но така и не получи подкрепата на ГЕРБ нито в здравната комисия, нито в пленарната зала.

Предложението не беше внесено в първоначалния вариант на законопроекта, а допълнително от депутати от Реформаторския блок. То предвиждаше държавата да се споразумява с фармацевтичната индустрия за споделяне на риска от надхвърляне на бюджета на здравната каса за лекарства. Идеята беше компаниите да възстановяват солидарно надхвърлената сума. Например, ако бюджетът на здравната каса за лекарства е 600 млн. лв., а плащанията за медикаменти са 700 млн. лв., всички производители си поделят и възстановяват сумата от 100 млн. лв. Срещу текста се обявиха от генеричните компании, тъй като техните лекарства не са причина за ръста, защото цените им намаляват непрекъснато.

В предложението беше записано още, че ако не се постигне споразумение, НЗОК ще налага директно отстъпка в размер от 2.5 до 15 на сто.

Депутатите от здравна комисия, а впоследствие и в пленарната зала, не одобриха текста, като на негово място оставиха първоначалния вариант на законопроекта - лекарствата, за които компаниите не са дали отстъпка от цената, да не се покриват от здравната каса. Става въпрос за медикаменти, които нямат аналог.

Предложението на депутатите от Реформаторския блок обаче вече е облечено във волята на правителството и фигурира в преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за лечебните заведения, който в момента ще се гледа на първо четене. Така че шанс депутатите да променят решението си все още има.

***

Какво означават промените в Закона за здравното осигуряване

1. Лечението, което здравната каса ще плаща, се разделя на основен и допълнителен пакет.

Досега на теория здравната каса покриваше абсолютно всички здравни услуги, с изключение на пластични операции за разкрасяване. На практика обаче пациентите доплащат за импланти, които здравната каса не покрива, не получават пълно и навременно лечение за тежки заболявания като рак, доплащат за лекарства годишно около 1.7 млрд. лв. и не получават всички необходими изследвания. Отделно от това болните са принудени да плащат за избор на екип, да даряват и т.н. Здравната каса плаща около 3 млрд. лв. за прегледи, лечение и медикаменти, а пациентите доплащат средно 4 млрд. лв. годишно, според анализа на Световната банка.

Какво се променя? В основния пакет ще бъдат включени основните заболявания, които водят до висока смъртност - сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, онкологични, диабет и др., и ще бъде гарантирано пълното заплащане на лечението им. В допълнителния пакет ще влязат заболявания и операции, които не са спешни и операцията може да се отложи с няколко месеца. Ако искат да бъдат лекувани веднага, пациентите с болест в допълнителния пакет трябва да си платят в брой или чрез здравен застраховател за услугата. Кои заболявания в кой пакет влизат, все още не е ясно. В момента в здравното министерство се остойностяват основните заболявания. Наредбата за това коя болест в кой пакет отива и колко ще се плаща за нея, ще бъде подготвена най-късно до октомври месец.

2. Здравната каса може да престане да работи с болница заради оплаквания от пациенти

В закона фигурира текст, че работата със здравната каса на болницата зависи от оценката на удовлетвореността на пациентите, която здравната каса ще проучва.

Веднага след оплакването на пациент здравната каса ще започва проверка и ще спре плащането за съответното лечение на болницата.

Оплаквания ще могат да се подават за отчетена, но неизвършена медицинска дейност, ниско качество на услугата, искане на пари без правно основание от лекар или зъболекар и отказан достъп до медицинска документация. Жалбата ще може да се подава по електронен път до районната здравна каса в срок до 30 дни след края на лечението.

При системна неудовлетвореност на пациентите, което означава три основателни жалби за шест месеца, болницата може да изгуби договора си със здравната каса по съответната клинична пътека или напълно. По думите на министъра на здравеопазването най-тежката санкция ще се налага за отчетено, но непроведено лечение и за неправомерно взети пари от пациент.

3. Неосигурените за здраве ще се връщат в системата, след като платят вноски за пет години назад. Здравноосигурените ще губят своето право на лечение, покрито от здравната каса, ако имат повече от три невнесени месечни вноски за последните пет години. В момента здравни права се губят, ако имате неплатени повече от три вноски за последните три години. Пациентите без осигуровка могат да разчитат единствено на безплатна спешна помощ и трябва да платят в брой всички останали прегледи и лечение в болница.

В закона е предвиден гратисен период за влизане в сила на новия срок от пет години, през който нередовните могат да погасят задълженията си към здравната каса за три години. Текстът влиза в сила от 1 януари 2016 г.

4. Държавата ще започне да плаща малко повече за осигурените от нея 4.5 млн. души

От следващата година държавата ще започне да внася по-голяма сума за цяла група лица, които осигурява. Става въпрос за децата, студентите, държавните служители, затворници, бежанци и гражданите, които отговарят на условията за получаване на месечни социални помощи и целеви помощи за отопление по реда на Закона за социално подпомагане. За всички тях държавата плаща здравни вноски върху половината от минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От следващата година процентът се покачва от 50% на 55%, като след 10 години държавата трябва да се превърне в редовен платец.


Каталог: uploaded
uploaded -> Магистърска програма „Глобалистика" Дисциплина „Политическият преход в България" Доц д-р П. Симеонов политическа система и политически партии на българския преход студент: Гергана Цветкова Цветкова Факултетен номер: 9079
uploaded -> Конкурс за научно звание „професор" по научна специалност 05. 02. 18 „Икономика и управление" (Стопанска логистика) при унсс, обявен в дв бр. 4/ 15. 01. 2010
uploaded -> Здравната каса забавя парите за болници, аптеки, пациенти
uploaded -> Автобиография Лична информация
uploaded -> Отчет на ип "Реал Финанс" ад към 31 декември 2009 г. А. Статут и предмет на дейност ип „Реал Финанс"
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> „Здравеопазване
uploaded -> Москов се закани на директори на болници заради борчове и ктб
uploaded -> „Здравеопазване


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   28
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница