При централизираното договаряне на отстъпки за лекарства от нзок трябва да се гарантира, че няма да има прекъсване на доставките на медикаменти от страна на фармацевтичните фирмиДата21.08.2018
Размер41.5 Kb.
#82119
www.zdrave.net, 15.12.2014 г.

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=h4%2b1U5ZNxtA%3d
Николай Хаджидончев:
При търгове в НЗОК фирмите трябва да гарантират, че ще доставят лекарствата
При централизираното договаряне на отстъпки за лекарства от НЗОК трябва да се гарантира, че няма да има прекъсване на доставките на медикаменти от страна на фармацевтичните фирми. Това каза пред Zdrave net Николай Хаджидончев, председател на Българската генерична фармацевтична асоциация по повод на предлаганите от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване. Според една от тях, търговете за медикаментите ще се правят централизирано в НЗОК. Хаджидончев напомни, че е имало случаи, при които дадена генерична компания е печелила търговете за лекарства в много от болниците и след това е имало проблеми с доставките. „Трябва да има гаранция, че съответната фирма ще достави лекарствата или да се мисли за вариант в случай на затруднение какво се случва. Може би вариант е две фирми да печелят с близки резултати”, заяви той.

По отношение на идеята препарати да се включват в Позитивния лекарствен списък само след като има договорена отстъпка за тях, Хаджидончев коментира, че това не може да важи за генеричните медикаменти. Той отбеляза, че при генеричните продукти ценовите равнища се влияят основно от конкуренцията между тях на пазара. Според него, няма смисъл да се търсят отстъпки тук, тъй като това не би постигнало адекватни резултати за спестяване на обществени средства.

Хаджидончев също така коментира, че въвеждането на механизъм за оценка на здравните технологии при прилагането на лекарствените продукти е хубаво нещо. Той обаче каза, че няма смисъл генеричните медикаменти да се подлагат на фрамакоикономически анализ, защото тези продукти са аналози на иновативните, които вече са доказали своята ефективност и необходимост за пациентите. „В Европа никъде генричните продукти не подлежат на фармакоикономически анализ”, добави Хаджидончев.
www.zdrave.net 15.12.2014 г.

http://zdrave.net/Portal/News/Default.aspx?evntid=RxqdZRSK9Hg%3d
Проф. Валентин Игнатов: Промените в ЗЗО, свързани с лекарствата, ще намалят разходите на болниците
Бойко Бонев

Когато търговете за лекарства станат централизирани, парите, които болниците дават за медикаменти, ще намалеят. Това става ясно от думите на председателя на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов пред Zdrave.net. Той бе помолен да коментира някои от предложените от МЗ промени в Закона за здравното осигуряване. Една от тях е централизирано договаряне на различни видове отстъпки от НЗОК за лекарства с оглед намаляване на разходите на касата.

Проф. Игнатов заяви, че след въвеждането на централизирани търгове цената на медикаментите ще падне. Според него вече няма да се говори, че нарастването на броя на хоспитализациите са основната причина за преразхода на касата. Той отбеляза две неща – че от 2009 г. насам парите, давани за лекарства са нараснали три пъти и че преразходът в болничната помощ е само 2-3%. По думите му, последната цифра е нищо спрямо дела на парите, давани за медикаменти. Той попита как може да се твърди, че една болница с бюджет 65-70 млн. лв. източва касата, когато голяма част от средствата отиват за онколекарства. По думите му, когато онколекарствата бъдат приспаднати от тези 65-70 млн. лв. се оказва, че бюджетът на лечебното заведение е в рамките на 45-50 млн. лв. Според него тази сума е точно толкова, колкото са дадените пари за дейности и през предходната година – т.е. няма ръст на хоспитализациите.

Проф. Игнатов също така коментира, че няма как да се реализира идеята освен здравните фондове, НЗОК също да предлага допълнителен пакет за здравни услуги. Той напомни, че идеята на надграждащия модел на здравно осигуряване е НЗОК да определи основен пакет, а всичко, което не влиза в него да бъде поемано от някой друг – пациента или здравни фондове.

По отношение на предложението договорите на изпълнителите на медицинска помощ с НЗОК да бъдат прекратявани при системна неудовлетвореност от страна на пациентите или системно нарушаване на изискванията за качество проф. Игнатов каза: „На базата на какво ще бъдат прекратявани договори? Може ли болница, през която са преминали 60 000 пациенти за една година, че имало четири оплаквания, да й бъде прекратен договора? На базата на кои критерии ще бъде оценката на медицинската дейност? Първо да се заложат критерии и след това са се мисли за прекратяване”.

По повод на предложението да се увеличи броят на надзорниците на НЗОК с двама представители на държавата проф. Игнатов заяви, че той има предложение в Надзорния съвет да има представители на болничните заведения. Той се мотивира, че това са хората, които предоставят услугата и знаят как и за какво се харчи ресурсът, събран в касата. „Затова предлагам представители като Асоциацията на университетските болници да присъстват в НЗОК, а също и асоциациите на общинските и на областните болници”, каза той.
16.12.2014 г., с. 6
НЗОК С ВНОСКА „ЕКСТРА”
Късат договори с болници по сигнали на пациенти
Националната здравноосигурителна каса ще прекратява договорите си с болници и лекари, ако има системни оплаквания и сигнали от пациенти. Това предвижда проект за изменение на Закона за здравното осигуряване, който е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването на обществено обсъждане. Касата да събира и вноска за екстри в лечебните заведения, като VIP стая и кетъринг с меню по избор, предвижда още текстът. За целта пакетът от медицински услуги, който заплаща тя, ще бъде разделен на основен, както е сега, и допълнителен. От глезотиите в допълнителния обаче ще се възползват само хората, които внасят и допълнително пари в НЗОК. Каква точно ще бъде сумата, ще се определи впоследствие, ако проектът бъде приет от Народното събрание.

Занапред нови лекарства в реимбурсния списък, по който се отпускат безплатно или с намаление за домашно лечение, ще се включват само след изтичане на финансовата година, когато е приет новият бюджет. Идеята е по този начин да не се източва проектосметката със скъпи медикаменти още преди 31 декември, както обикновено се случва сега.

За да се намалят разходите на НЗОК за лекарства, се въвежда и централизирано договаряне на различни отстъпки от производителите.

По този начин ще се постигне поевтиняване на медикаментите, поясниха от МЗ. Откакто преди две години бе въведена практиката всяка болница да обявява търг за лекарства, заради ниските обеми те поскъпнаха, а компаниите не правят отстъпки.Проектът предвижда и поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата внася осигуровките на девет категории граждани, сред които са децата, студентите, затворниците и държавните служители. Сега за тях вноската е 4 на сто, при положение че за всички останали работещи е 8 процента.
Каталог: upload -> files
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Мотиви към законопроекта
files -> Списък на участниците – 22 ученици от икономически професионални гимназии и 3-ма учители
files -> З а п о в е д № от г. На основание чл. 162, ал. 4 от Кодекса за застраховането, образците на отчет
files -> Наредба №23 от 18 декември 2009 Г. За условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка "прилагане на стратегиите за местно развитие" и по мярка "управление на местни инициативни групи
files -> Съдържание увод глава първа. Особености на отразяването на кризата в медийния дискурс
files -> Единни в многообразието замяза на „Еднообразни в разединението”
files -> Заседанието на кабинета, в което участваше и министър Москов продължава


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница