Пръстовият отпечатък в болниците окончателно отменен от Върховния административен съдстраница1/10
Дата26.10.2018
Размер472 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
29.03.2017
Национални вестници


Пръстовият отпечатък в болниците окончателно отменен от Върховния административен съд


Стоян НЕШЕВ

24 часа  стр. 7  

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) окончателно отмени пръстовия отпечатък при прием в болница, съобщиха източници на "24 часа" от съда.

Това са решили съдиите Галина Солакова, Захаринка Тодорова, Джузепе Роджери, Севдалина Червенкова и Емилия Кабурова вчера, но мотивите им все още не са публикувани, тъй като са в "процес на обезличаване на лични данни". Очаква се те да преповторят тезите на първия съд.

След обнародване на решението в болниците вече няма да се изисква идентифициране с пръстов отпечатък. Той не фигурира и в новия Национален рамков договор на здравната каса и лекарския съюз, който влиза в сила от 1 април.

Наредбата за идентификация на бившия здравен министър д-р Петър Москов, довела до опашки на пациенти, е от 1 ноември м.г. Няколко седмици след това трима съдии от ВАС обявиха текстовете за нищожни, тъй като противоречат на конституционните права на гражданите за достъп до медицина. Магистратите приеха и че това е намеса в личния живот на пациентите. "Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в Европейския съюз няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение. Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки", се казваше още в решението на първия съд.

Магистратите решиха и да спрат от действие новото правило. Петчленен състав на ВАС начело със зам.-шефа Боян Магдалинчев обаче отмени спирането, понеже не било доказано настъпването на "значителни или труднопоправими вреди", и затова системата работи и сега.

Идеята на служебния министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев е да се намери друго решение за регистрация в болниците. Едно от тях е електронна здравна карта.

Още 2 млн. лв. за болница "Св. Мина"


Радко ГЕНОВ

24 часа  стр. 28  

Поредна финансова инжекция от 2 млн. лева подготвя пловдивската община за МБАЛ "Св. Мина". Закъсалата болница дължи заплати на лекари и персонал, които се изплащат със закъснение и в непълен размер. Отделно има неразплатени сметки към доставчици на лекарства и консумативи.

"Внесено е предложение местният парламент да одобри поредната финансова помощ", поясни зам.-кметът Розалин Петков. Това ще стане на сесия в четвъртък. Градската управа е превела няколко транша за общо 2,5 млн. лева. Те обаче не успяха да вдигнат на крака МБАЛ "Св. Мина".

Овладяха ку-треската в с. Церово, 31 души с атипична пневмония


Тони МАСКРЪЧКА

24 часа  стр. 6  

На близо 1000 животни в благоевградското с. Церово са бити антибиотици срещу ку-треска. Ситуацията с болестта в селото е овладяна.

31 души се разболяха от атипична пневмония в рамките на няколко дни и това наложи спешна намеса на РЗИ-Благоевград, и ветеринарите. Оказа се, че при пет от изследваните кози е открита ку-треска. Съмненията са, че от животните болестта е предадена и на някои от хората. Болните, на възраст от 4 до 45 г., бяха хоспитализирани с температура, отпадналост и главоболие. Само 3-ма остават в болница, останалите вече са изписани. Серумни проби от 10 души са пратени в София. Досега само при един има съмнения, че е с ку-треска, но е изпратена и втора контролна проба.

Човек може да се зарази при консумация на сурово мляко и месо, вдишване на прах. Болестта се лекува с антибиотици.

Край на пръстовите отпечатъци в болниците


Труд  стр. 2  

Окончателна отмяна на пръстовия отпечатък при прием и изписване от болниците. Това се очаква да се случи с решение на петчленен състав на Върховия административен съд, което не подлежи на обжалване и ще бъде публикувано днес, научи "Труд".

През ноември тричленният състав на ВАС обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, според който регистрацията с пръстовия идентификатор е задължителна за всеки пациент при постъпване в болница. Петчленният състав на ВАС вероятно ще потвърди това решение, посочиха източници на „Труд“.

"През ноември съдът се аргументира с това, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са добавили свои текстове в Закона за здравното осигуряване.

След обнародването на решението системата вероятно ще се върне към предишния начин на регистрация чрез лична карта.

Пръстовият отпечатък бе въведен от бившия здравен министър Петър Москов като метод за регистрация. Според разчети дотук той струва над 1 млн. лева, след като за заработването на системата НЗОК плати на спечелилия поръчката консорциум "Стемо Гама Консулт" 477 000 лева с ДДС, а болниците бяха задължени да купят за своя сметка 2000 чекиращи устройства по 286,80 лв. всяко.Пращат дете в Германия за трансплантация


Труд  стр. 5  

Фондът за лечение на деца ще изпрати за трансплантация в Германия 14-годишно момиче с остра лимфобластна левкемия, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Формулярът S2 за лечение в чужбина на Добринка Колева е подписан от министър Илко Семерджиев.

Момичето е преминало лечение в УМБАЛ "Царица Йоанна ИСУЛ" - София. Лекарите са заключили, че костно-мозъчна трансплантация е единствената алтернатива за лечението на детето.

Външни експерти към Фонда за лечение на деца са на мнение, че у нас съществуват ограничени възможности за лечението на Добринка. Те смятат, че това може да стане в Университетската детска клиника в германския град Тюбинген. Там детето ще получи двукратен курс на лечение, изследвания и трансплантация на стволови клетки, както и следтрансплантационни грижи.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница