Дефицитът в здравната касастраница1/3
Дата24.10.2018
Размер382 Kb.
  1   2   3
Прес клипинг: „Здравеопазване”
25.06.2014Дефицитът в здравната каса
Преразходът на Националната здравноосигурителна каса е близо половин милиард лева и надзорният й съвет прие проектопромени в бюджета й. Като причина за проблемите се посочва увеличението на броя хоспитализирани.

Според последните данни до края на годината НЗОК няма да може да плати на лечебните заведения над 329 млн. лева. За лекарства за домашно лечение не достигат над 96 млн. лева, за онкомедикаментите - над 48 млн. лева. Други 16 млн. лева няма да достигнат за покриване на медицинските изделия.

Новите разчети и мотивите към тях са изпратени на министъра за становище. Част от средствата ще бъдат осигурени от резерва, икономии и допълнителните приходи от здравни осигуровки. Така общо ще са нужни още около 330 млн. лева.

С колко ще бъде увеличен бюджетът на касата обаче зависи от Народното събрание, което трябва да го гласува. Ако средствата не бъдат осигурени, се прогнозират листи на чакащите в болниците и пациенти, които няма да имат достъп до лечение.

"Не мога да си представя какво би могло да се случи, ако болниците спрат да работят, защото даже с планиран прием при 50% по-малък бюджет няма да може да се свърши. Много беше показателен един филм, мисля, че беше по романа на Габриел Гарсия Маркес "История за една предизвестена смърт", ние знаехме, че ще стигнем дотам", коментира д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет на НЗОК.

През последните седмици опозицията, лекарски и пациентски организации "бият тревога" заради състоянието на бюджета на НЗОК. Публикуваме мнения на експерти.
Д-р Иван Кокалов, член на Надзорния съвет на НЗОК:

Контролът на средствата не е прозрачен
Причините за дупката в бюджета на здравната каса не са една и две. Всяка година нараства броят на болниците и на клиничните пътеки, които те обслужват, защото има лечебници, които разширяват дейността си. Общо взето болниците сключват договори в началото на годината, а бюджетът на касата се гласува от парламента в предходната година.

Няма закон, който да регулира нещата и всяка една болница, която излиза на пазара или разширява дейността си след като получи лиценз, има правото да дойде и да сключи договор с НЗОК и ние сме длъжни да сключим този договор, не можем да им откажем, а трябва да ги финансираме.

Имаше намерение болниците да се намалят, но междувременно те станаха със сто отгоре. И второ, никой не регулира необходимостта от разширяване на дейността, всички включват пътеки, които са по-скъпи, и естествено има проблеми с онколекарствата, и това всичкото се мултиплицира и дефицитът се натрупва съвсем закономерно. Поради тази причина искаме да има актуализация на бюджета на касата.

Едно от нещата беше да се регламентира вече издаването на лиценз на болниците. Това да става само там, където според здравната карта има нужда от лечебна дейност, за да може да се регулира броят на болниците. Иначе, ако не се регулира, догодина сигурно пак ще има дефицит, защото не знаем още колко болници ще се появят на пазара. Цялата работа е, че никой не регулира тези процеси, никой не дава възможност по някакви критерии да се избира, касата пък е длъжна да сключи договор при ограничения лимит. За съжаление начинът на финансиране и начинът, по който това се контролира, не е достатъчно прозрачен, има и злоупотреби, защото този, който е инвестирал в една болница, иска след това да си избие разходите. Много са причините, които доведоха до дефицит.

Голяма част от дейността, която финансираше министерството, се прехвърли към касата с едни неточни числа и очаквания и това също доведе до дефицит на средства за онколекарства и т.н. и естествено на края на годината няма нещо, което да не е било очаквано. Всички знаехме, че ще се стигне до този момент, само че искахме да видим с колко ще е. Ние впрегнахме всички резерви.

НАП казва, че ще преизпълни възвращаемостта с 200 млн. лв., ние изтръскахме всички резерви, отказахме се от някои инвестиции, за да можем срещу тези 400 и няколко млн. лв. дефицит да поискаме 330 млн., за да може нормално да се развива дейността на здравеопазването до края на годината.


Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация:

Нужна е актуализация на бюджета
Още преди около година алармирахме, че здравната каса се нуждае от сериозни средства. Още при формирането на бюджета на институцията за 2014 година имаше сериозен бюджетен дефицит и ние изразихме безпокойството си. Предупредихме и че ще има сериозни сътресения в системата. Дори колапс. За съжаление сме свидетели на подобни сценарии. Какво ще стане при евентуален финансов колапс на институцията, кой ще поеме отговорност за това?

Поради тази причина подкрепихме едно становище заедно с асоциациите на лечебните заведения, че е необходима спешна актуализация на този бюджет. Да се надяваме, че този парламент ще намери сили да го направи, защото това касае живота и здравето на хората.

От вчера отново се заговори за онези 1,4 милиарда лева, за които се говори, че са потънали незнайно къде. Доколкото ние известно, те са част от фискалния резерв. Ние обаче не сме компетентни, за да кажем дали фискалният резерв може да бъде намален и оттам да се вземат пари за здравеопазване. Но е много важно държавата да плаща осигуровките в пълен размер на тези групи, за които тя отговаря. Защото това води до недостиг в системата. Част от проблема са и тези хора, които сами не внасят осигуровките си. Но аз не мога да ги виня.

Ситуацията излиза извън контрол и затова, както казах, е необходима актуализация на бюджета.


Орешарски отчете на среща с граждани:

България в топ 5 на ЕС по финансови показатели

Мариана Тодорова
Страната ни е сред петте държави в ЕС с най-добри финансови показатели. Такава констатация направи вчера премиерът Пламен Орешарски на традиционната си среща с представители на граждански и неправителствени организации.

"Състоянието на държавата не може да се характеризира еднозначно. Има сектори, които са в по-лошо състояние, има и такива, които са в по-добро. В областта на финансите България е между първите пет държави в ЕС", категоричен бе Орешарски. Той отчете, че енергетиката и здравеопазването са двата най-проблемни сектора у нас. "Ако миналата година бях удовлетворил исканията за 20% ръст на цените, всичко щеше да е идеално. Ние обаче предпочетохме да задържим цените и да оставим този сектор да намери вътрешни буфери", коментира ситуацията в енергетиката премиерът. По отношение на проблемите в здравеопазването пък той открои заварения дефицит и липсата на дисциплиниращи законови мерки.

Орешарски увери, че страната ни не се нуждае от актуализация на бюджета, тъй като към момента показателите били добри и имало достатъчно буфери. "Част от изтегления заем от 1,5 млрд. евро ще бъде изразходван за рефинансиране на дълг в началото на 2015 г., който е емитиран през 2002 г. С останалите пари ще се покрие планираният бюджетен дефицит", отбеляза премиерът. Той уточни, че всички министерства преразглеждат бюджетите си, за да се намерят средства за покриване на щетите от потопа във Варна и Добрич. МОН например щяло да задели средства за засегнатите училища.

Във връзка със споразумението за партньорство с ЕК, Орешарски посочи, че на днешното си заседание МС ще приеме последен вариант, който ще бъде изпратен в Брюксел. "Може би всички трябва да се фокусираме по-добре върху това какво точно искаме от едно правителство", заключи премиерът. Присъстващите на срещата настояха от своя страна за политически консенсус в рамките на 42-рото НС, тъй като страната ни нямала нужда от нови парламентарни избори и сътресения точно в момента.


Леките операции само в поликлиниките

Наесен ни приемат за лечение с чаршафи и лекарства от вкъщи, алармира БЛС

Силвия Николова
Операции в поликлиниката вместо в болница. Такава възможност за пестене на пари предлага НЗОК за обсъждане на националните консултанти и БЛС.

Това означава, че леки операции, които не изискват специално оборудване ще се извършва в поликлиниките и медицинските центрове от специалисти от т.нар. доболнична помощ. Пациентът пък ще бъде изписван след няколко часа.

Според авторите на тази идея така ще се спестят милиони левове, тъй като финансовият ресурс нямало да се разпилява от болниците. Тази идея не може да се въведе в средата на годината и да се преобръща целият бюджет, на който и без това вече се вижда дъното, отсече обаче шефът на БЛС д-р Цветан Райчинов. По думите му такава практика има в много други страни, но тя можело да бъде рискова за нашенския пациент, ако се въведе изведнъж, без да бъде подготвена системата за неговото обгрижване.

В болниците ще ни приемат с чаршафи, марли, бинтове, лекарства и храна от вкъщи. Това ни чака от септември, тъй като болниците трупат дългове заради нередовни плащания от страна на касата, предупреди д-р Райчинов и допълни, че тогава лечебните заведения ще могат да плащат само заплати на персонала, при това намалени.

410 млн. лв. са дълговете на болниците към момента, като от тях 127 млн. лв. са просрочени. Председателят на Асоциацията на университетските болници проф. Валентин Игнатов обясни, че това се дължи на орязаното финансиране от страна на касата. От април тя превежда до 80% от средствата за отчетените клинични пътеки. Останалите пари се дават само ако специална комисия прецени, че направените разходи са били целесъобразни.

Държавата да плаща цялата здравна вноска на осемте специални групи, сред които са военнослужещи, съдии и държавни чиновници, като само от това годишно в НЗОК ще влизат 400 млн. лв., настояха от БЛС.


Джипита спъват профилактиката

Силвия Ангелова
Общопрактикуващи лекари спират пациенти от профилактични прегледи като си спестяват направленията за специалист и изследвания, каквито се полагат годишно на всеки здравноосигурен. За това алармираха от няколко пациентски организации.

Лекарката ми отказва талонче за очен лекар вече четвърти месец, като се оправдава, че лимитите са малко и й трябват за хора, чиито случаи имат конкретни оплаквания, разказа 62-годишната Ваня Димитрова. Тя е хипертоничка, диспансеризирана е и за нейното заболяване офталмолог трябва да преглежда очните й дъна всяка година.

За да е наясно със здравето си, Димитова е платила 40 лв. за преглед в частна клиника независимо, че такъв й се полага безплатно по линия на НЗОК. За да си спести караниците с общопрактикуващата лекарка и да не дава пари, нейният съпруг пък изследвал простатата си безплатно в рамките на рекламна кампания на частна клиника. На мъже над 55 години такъв преглед се полага безплатно на всеки две години.

Направленията за профилактични прегледи трябва да са отделно от общите, които са лимитирани и все не достигат, коментира проблема Пенка Георгиева - председател на пациентската организация "Усмихни се". Според нея това е една от причините хората да не се възползват макар и от малкото безплатни профилактични прегледи, които им се осигуряват от НЗОК.


Лекари дерат туристите с нелегална практика

600 евро за преглед на морето

Хотелиери в схемата, насочват летовниците срещу комисиона

Румяна Любенова
До 600 евро достигат сумите, срещу които лекари нелегално преглеждат отмарящите по родното Черноморие чужденци, които са закъсали със здравето. За превръзка медиците прибират от тях двойно повече пари.

Регистрираните лечебни заведения в най-големия черноморски курорт Слънчев бряг например са 41. Там има 10 медицински центъра, 20 индивидуални практики и само 10 санитарни автомобила. Нелегалните пунктове са в пъти повече, разкриха хора от бранша. За сравнение - във всички курорти на север са регистрирани общо 28 лечебни заведения за извънболнична помощ - 18 в Златни пясъци, 8 в Св. Константин и Елена и 2 в Камчия. Те се посещават предимно от чужденци. Повечето от тях не заплащат за услугите, тъй като те са покривани или от европейската им здравна карта, или от здравната им застраховка. В Созопол пък има едва 5 медицински центъра и то само в комплексите.

Така лекари от цялата страна се пренасочват към курортите, като обаче не всички от тях регистрират свои кабинети. Повечето преглеждат в стаите по хотелите или директно на плажа

Нелегалните медици гледат да не се набиват на очи и вместо санитарен автомобил, ползват личен.

Според д-р Вергиния Алексова в лова на пациенти помагат работници, шофьори и нелоялни туроператори, срещу съответното заплащане. Нерегистрираните лекари се свързват и с хотелиери и таксиметрови шофьори, на които също обещават процент, срещу който обслужват на място пострадали при инцидент и най вече злоупотребили с алкохол туристи.

Схемата отдавна е позната, така е всяко лято, коментираха от бранша. Контролните органи все по-трудно се справяли със ситуацията. В момента, в който се усещало, че се налага някакъв контрол, печалбарите в бели престилки просто си грабвали медицинската чанта и отпрашвали.

Някои от уличените протестират, че и те имали диплома и съответно умения. По-тревожното е, че манипулациите им може и да са опасни, тъй като не се правят в стерилни условия

Иначе водещото при тези специалисти е "ден година храни". Парите, които вземат от чудите туристи, не се покриват от застраховател. Заплаща се в брой. Този сценарий се прилага най-гладко при рускиговорещите туристи, защото те идват от държави, които не са членки на ЕС и съответно не могат да си търсят парите по здравна каса, а и нямат застраховки. Останалите се сещат да си търсят парите от застраховател, когато изтрезнеят. "Както се извиква едно такси, така викат и лекар. Това е бизнес! Някой някъде има координати. Идва после туристът със застраховка при мен и казва: "Аз вчера еди-къде си платих". И става въпрос за големи суми... 500-600 евро на ръка за прегледи", разказа д-р Десимир Борисов, един от свободнопрактикуващите лекари в курорта, който преди 10 години е регистрирал първата си амбулатория.

В регистрираните кабинети има ценоразпис на услугите. За чужденците те са едни, а за българите - други. Всяка застрахователна компания дава различни цени за услугата. Най-обезпечени са английските туристи.

Според д-р Лъчезар Кайтазки, който е общопрактикуващ лекар, българите биват обслужвани според това дали могат да представят документ, че имат личен лекар и дали са осигурени. Повечето от почиващите обаче били склонни да дадат 30-40 лв. за преглед или манипулация, вместо да се лутат в търсене на регистриран медицински център. "Много рядко ще дойде някой турист, който специално ще търси здравна помощ по здравна каса", твърди лекарят.

В Слънчев бряг има и курортна поликлиника, но болните рядко стигат до нея. "Имаме много случаи, когато са лекувани някъде даже на две-три места, докато попаднат при нас наистина за специализирана помощ", потвърди управителят на клиника д-р Петко Илиев. По думите му в курорта туроператорите насочват туристите за всичко - и за лекари, и за развлечения, като всичко минава с комисиони и с договорки.

Екипите с линейките пък дежурят директно на плажа дори нощем, докато работят многобройните дискотеки.Ценоразпис за обслужването им обаче няма

"Този филм всяко лято го играем. Пише в ценоразписа, че прегледът е 60 евро, и като им поискат повече, туристите протестират. Но това е така, защото се сумират всички услуги, които са им направени - венозна инжекция, превръзка или друга манипулация, и може да се окаже, че дори са им вземали по-малко. Не отричам, че цените са високи, но сметката винаги излиза, вярвайте ми", коментира зам.-директорът на РЗИ-Бургас д-р Виргиния Цанова. По думите й РЗИ владее положението и всички работещи на територията на Южното Черноморие се водели вече към медицински центрове или други здравни структури. Самите лекари обаче били във война заради цените.Горна граница няма, както няма и долна. Колкото кажат, толкова плащат. Както при всеки частен лекар", обясни д-р Цанова.

Контролните органи съветват родните туристи да си избират временен семеен лекар на място и да носят здравните си книжки. За да се уверят, че докторът не работи нелегално пък, трябва да се оглеждат за удостоверение и ценоразпис. Санитарните автомобили също трябва да имат отличителни знаци, включително и името на центъра, към който са наети. Освен това препоръчително е летовниците да вземат лекарства със себе си, тъй като НЗОК е отказала да увеличи направленията на джипитата, които работят по курортите на юг.


Частна болница събира дарения от пациенти
Частна болница събира дарения от пациенти, преди да ги приеме за операция, и изисква от тях да доплащат, независимо че са хоспитализирани с направление от НЗОК. За това алармира читателка на "Монитор" и пациентка на болница "Токуда". Независимо че бях с талонче и не бива да се плаща за лечението, още на регистратурата ми предложиха да направя дарение. Не посмях да откажа, дадох 200лв.", разказа жената, която преди няколко седмици е постъпила в японската болница за отстраняване на полипи. Столичанката се бои да бъде изписано името й, тъй като в лечебното заведение, в което събират дарения, й предстоят контролни прегледи. "Поискаха ми и друга сума за консумативи, макар че бях по Здравна каса. Излиза, че плащаме два пъти за здраве", оплака се жената, на която за пет дни престой с талонче за лечение по НЗОК й се наложило да плати 600 лв. НЗОК не покрива разходите за редица консумативи. Примери затова са платната при хернии, вътреочните лещи при старческо перде, съшиватели, консумативи за лапароскопски операции, пирони в ортопедията, обясни Боряна Маринкова - маркетинг директор на болницата. Тя допълни, че редица услуги като избор на екип и настаняване в самостоятелна стая се заплащат допълнително. Даренията пък не били задължителни, а доброволен акт.Пациентите ще си носят лекарства в болницата

Соня Спасова
Има голям риск здравната система наесен да блокира, а българите да нямат достъп до здравеопазване. Това предупредиха вчера от Българския лекарски съюз (БЛС).

Актуализацията на бюджета с 328 млн. лв., поискана от надзорния съвет на здравната каса, трябва да се случи до 2-3 седмици, категоричен е шефът на съсловната организация д-р Цветан Райчинов. Това обаче не било най-доброто решение, защото в края на годината ще се получи дефицит от поне 100 млн. лв.

Според д-р Райчинов е наложително държавата да започне да плаща в пълен размер здравните осигуровки за пенсионери, деца и още няколко групи, за които "отговаря". В противен случай болниците масово ще започнат да затварят врати, парите там ще стигат само за заплати, а пациентите ще трябва сами да си носят медикаменти и да си плащат лечението, предрече д-р Райчинов. Ако не се предприемат спешни мерки, сме готови на "драстични" действия, категоричен беше той.

Болниците вече имат натрупани над 410 млн. лева дългове, от които 127 млн. са просрочени.

Д-р Райчинов предупреди още, че парите, заделени за покриване на разликата в потребителската такса за пенсионери, вече са изчерпани. От началото на тази година възрастните хора плащат по 1 лев при преглед при джипи. За другите таксата е 2,90 лв.

Зам.-кметът на София с ресор "здравеопазване" ген. проф. Стоян Тонев допълни, че касата дължи над 44 млн. лв. на болниците в столицата. По думите му общинските болници в София са в сравнително добро финансово състояние, тъй като общината ги субсидирала допълнително.


Шефка на здравна каса е в конфликт на интереси
Шефката на Здравната каса в Шумен д-р Йорданка Пенкова е в конфликт на интереси, реши ВАС. Сключвала е договори с клиника, собственост на баща й и сестра й.Актуализацията на НЗОК била като марсианците

Мария Чипилева,Велислава Панова
Актуализацията на бюджета на здравната каса е като марсианците, стана ясно вчера. "Всички говорят за тях, но никой не ги е виждал", обясни приликата ген. Стоян Тонев. Повод за колоритното му сравнение стана поредната година, в която парите на НЗОК няма да стигнат, за да се плати на болниците. Този път касата иска държавата да намери още 328 млн. лв. Без тези пари болниците ще трябва да работят с твърди бюджети от по 104 млн. лв. на месец, а остатъка да си търсят догодина. Лекарският съюз и клиниките обаче не са съгласни и искат спешна актуализация на бюджета на НЗОК. Премиерът обаче е доста резервиран към исканията. "Здравната каса и лекарствената политика са в лошо състояние. Дефицитът, който заварихме, оказва влияние и върху тази", заяви Пламен Орешарски вчера. Той добави, че за този ефект влияе и "по-мудната работа на администрацията".Орешарски: Не ми е известно още колко ще съм премиер

Министър-председателят тъкмо започнал да мисли дали е време за оставка, и БСП и ДПС го изненадали с предсрочни избори

Виктор Иванов
"И на мен не ми е известно още колко време ще бъда министър-председател." Този чистосърдечен коментар направи вчера премиерът Пламен Орешарски на редовната си среща с граждански огранизации. Думите бяха отправени като реплика към гражданин, който настояваше за спешно увеличение на пенсиите, защото не било ясно още колко време ще управлява това правителство.

Въпроси за оставки, за предсрочни избори са в правомощията на парламентарно представените партии. Те не могат да се решават от изпълнителната власт, когато премиерът няма своя политическа партия, обясни Орешарски.

Двете управляващи партии БСП и ДПС вече трябва да са започнали консултации за датата на предсрочните избори и от нея ще зависи докога ще управлява този кабинет, допълни министър-председателят.

"Тъкмо бях започнал да се замислям върху въпроса дали имаме достатъчно политическа подкрепа в парламента, и партиите започнаха да си договарят дата за избори", разказа още Орешарски на поканените на среща с него граждани.

Замислянето на премиера дошло заради бавенето в парламента на предложени от правителството промени в Закона за здравето, които въвеждат нови регулации за болниците и лекарствата, поясни той. Здравеопазването и лекарствената политика при това управление бяха определени от Пламен Орешарски като лоши.

Премиерът отчете едногодишното си управление на срещата, като се похвали, че по финансова стабилност страната ни е в първата петица на ЕС.

"В коя друга сфера сме сред първите пет в съюза? Никоя. А моята е в първите пет. Състоянието на държавата не може да се характеризира еднозначно. Има сектори, които са в по-лошо състояние, има такива, които са в по-добро. Моята сфера е между първите пет в европейските страни", заяви Орешарски. Той обясни и как са можели да стабилизират енергетиката, като вдигнат цените с 20-40% в средата на миналата година.

"Не се справихме за една година, което е критика към нас, но аз никога не съм си представял, че ще се справим за една година", призна Орешарски по повод обещаното от правителството стабилизиране на енергетиката. Според думите му правителствената политика на натискане на цените е довела до изваждане на вътрешни резерви в бранша, а и все още имало енергийни компании с 30-40% рентабилност.

Орешарски анализира и че воденото от него правителство не е успяло да консолидира обществото за едногодишното си управление. Въпреки това в МС винаги се избягвали политическите тежнения. Като пример премиерът посочи, че е включвал в делегациите си в чужбина и бизнесмени, които са се подписвали за неговата оставка.

Откровенията на премиера бяха предшествани от няколко декларации от страна на граждански сдружения в подкрепа на правителството. "Не желаем вашата оставка. Това никой не може да ви го наложи", прочете Спас Колев от сдружението "Свободни, смели, силни". "Нямате право да подавате оставка, докато не си изпълните програмата. Внесохме ви 1 млн. подписа в подкрепа", обясни му и

Нина Гергова, която в последната година се прочу като лице на контрапротестите в подкрепа на правителството. Възрастна жена пък се обърна към него с: "Пламене, кажи си", но премиерът обясни, че не разбирал какво трябва да си каже.

"Ще се видим поне още веднъж", обеща той на поканените граждани. Точно преди срещата "Протестна мрежа" внесе в МС искане за незабавна оставка.
Българският лекарски съюз алармираПоделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница