Трихинелозата едно опасно паразитно заболяванеДата23.10.2018
Размер30.5 Kb.
ТРИХИНЕЛОЗАТА - ЕДНО ОПАСНО ПАРАЗИТНО ЗАБОЛЯВАНЕ
В Бургаски регион почти всяка година се регистрират епидемични взривове от трихинелоза през зимните месеци. Причина за взривовете е консумацията на свинско месо и месни продукти без предварителен ветеринарно-санитарен контрол. Активните природни огнища на трихинелоза в Странджа и Източна Стара планина, създават много висок риск от заразяване от месото на дивите и отглежданите на свободна паша свине.

Трихинелозата е тежко паразитно заболяване, което при закъсняло лечение води до усложнения, инвалидизация и смърт.

Заболяването засяга човек и всички месоядни и всеядни животни.

Човек се заразява при консумация на недобре термично обработено месо и месни продукти от диви и домашни свине, непреминали ветеринарен контрол.

Месото на заразените животни е с непроменен вид. Намиращите се в мускулните влакна паразити са с малки размери и са невидими без специални методи за изследване.

След консумация на заразеното месо и месни продукти паразитите попадат в стомаха, освобождават се от капсулите, в които се намират и преминават в червата, където нарастват, размножават, раждат хиляди млади трихинели, които чрез кръвта се разнасят във всички органи. Окончателно се установяват в двигателните и скелетни мускули, оставайки заразоспособни от няколко до десетки години.

Заболяването се проявява най-често от седмица до месец след консумацията. Неговата тежест е в зависимост от количеството на постъпилите в организма паразити и от общото състояние на организма.

Проявите са многообразни, често наподобяват грип, бъбречни, кожни, др., заболявания, което затруднява поставянето на своевременна диагноза. Характерни са отоците по лицето, придружени с повишаване на температурата, болки при гълтане, дъвкане, движение на очите, при дишане. Възможно е преходно или постоянно гадене, повръщане, диария, обриви. Постоянни са мускулните болки, които при тежко протичане могат да обездвижат болния.Опасността произтича от бурната алергизация на организма от разпада на собствените мускулни влакна и от продуктите на паразитите. Настъпват тежки усложнения в множество органи и системи-най-често миокардити, менингоенцефалити, пневмонии, остра сърдечна недостатъчност, хепатит, нефрит. Възможни са трайни поражения на миокарда, мускулатурата и нервната система. При съмнение за трихинелоза трябва да се търси незабавно лекарска помощ.

За да се предпазите от заболяването:

  • Не консумирайте месо и месни продукти с неясен произход - за да заболеете е достатъчно да консумирате малки количества от заразения месен продукт.

  • Не консумирайте месо преди да е получен резултатът от изследването за трихинелоза.

  • Изследването за трихинелоза извън акредитирана лаборатория е рисковано за пропуски при ниска опаразитеност на месото и при опаразитеност с вида Трихинела псевдоспиралис, при който не се образуват капсули – паразитите трудно се откриват при обикновени трихинелоскопски методи.

  • Постоянно активните природни огнища на трихинелоза в Странджа и Източна Стара планина създават много висок риск от заразяване от месото на диви свине.

  • Рискови са и домашните прасета, особено отглеждани с достъп до дворове и сметища, където се заразяват от трупове на гризачи, както и прасетата отглеждани на свободна паша.

Членовете на БЛРС (български ловно-рибарски съюз) не трябва да забравят забраната да раздават, подаряват и продават непреминало ветеринарен контрол месо.
Издава: Дирекция НЗБ

РЗИ гр. Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис


Поделитесь с Вашими друзьями:


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница