Здравеопазване полицията настоява, те се дърпатстраница1/7
Дата14.01.2018
Размер0.98 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7
06 декември 2010 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕПОЛИЦИЯТА НАСТОЯВА, ТЕ СЕ ДЪРПАТ
Лекарите на детектор за бебето
ИВАН ПЪРВАНОВ

Детектор на лъжата може да изпита четиримата гинеколози и директора на болницата в Горна Оряховица.

Вчера рано сутринта разследваните за смъртта на бебето на 17-годишната Боряна Георгиева болничен шеф д-р Миролюб Кожухаров и колегите му д-р Стефан Лазаров, д-р Михаил Милатович, д-р Димитър Сотиров и д-р Катя Гецова са били привикани в полицията. Там им е било предложено да се подложат на безпристрастната машина. Въпреки че показанията на детектора не могат да се използват в съда като доказателство, след като се консултирали с адвокатите си, лекарите отказали на този етап да се подлагат на детектора. Щели да помислят.

Яснота


Резултатите от полиграфа биха изяснили дали бебето е било родено живо или не. Официално лекарите твърдят, че е извадено мъртво. В ужасяваща стенограма със записани техни разговори те самите признават не само, че е било родено живо, но че е живяло над 20 часа.

„Телеграф" публикува вчера пълния текст на стенограмата, изнесена от прокуратурата във Велико Търново. Там лекарите си говорят за бебето „у кофа ли да го давиме", единият казва, че се надява то да умре до края на смяната му, обсъждат как да го хвърлят при биологичните отпадъци, които трябва да бъдат изгорени в София, хихикайки, разправят как жена от персонала го хвърлила във фризера, където му било... „хладно,,, накрая си съобщават „добрата новина за смъртта на новороденото с думите „туй отиде при Андрей Баташов".

Напразно

Също вчера председателят на Общинския съвет в железничарския град Даниел Костадинов съобщи, че през тази година съветниците два пъти са искали оставката на болничния съвет, но напразно.

Костадинов обясни още, че през 2008 година заради съмнения за водене на лоша финансова политика е бил назначен независим финансов одит на здравното заведение. Тъй като от ръководството на болницата отказали да предоставят на ревизорите цялата счетоводна документация, те не могли да си свършат работата.

Затова бил подаден сигнал до прокуратурата. След проведеното разследване от прокуратурата излезли със становище за липса на престъпление.

Подпис

В началото на 2010 година е изтекъл договорът на болничния шеф и кметът на Горна Оряховица инж. Йордан Михтиев му го е подновил автоматично, без да го внесе за разглеждане и одобрение от съветници, разказа още Даниел Костадинов. За да се избегне това, съветниците гласували в бъдеще договорите с новите болнични шефове да се подписват от председателя на общинския съвет, а не от кмета.
Бащата на родилката Тошко Георгиев:

Няма да ги съдим
Тошко Георгиев - бащата на Боряна , 17-годишната родилка от Лясковец, вчера даде първото си, макар и кратко, медийно изявление пред „Телеграф". Той не пожела дори да излезе пред дома си и разговорът се проведе през полуотворен прозорец от втория етаж на къщата.

- Г-н Георгиев, как ще коментирате ситуацията, в която беше замесено вашето семейство?

- Как да я коментирам? Всичко това ни дойде малко в повече и затова искам да помоля всички да ни оставят най-после на спокойствие. Не искаме медийна изява и публичност. Достатъчно тормоз ни беше причинен през седмицата. Много ни се събра.

- Как вашата дъщеря е разбрала, че бебето й е живо?

- Не искам сега да давам информация за това. Когато приключи разследването, ще решим дали да говорим или ме. Засега нека оставим всичко в ръцете на полицията.

- Ще съдите ли лекарите, причинили смъртта на внука ви?

- Не, няма да ги съдя.

- Защо?


- Имам си свои съображения. Нека да приключваме вече този разговор. И да ви помоля още веднъж - спрете да идвате тук и да ни безпокоите. Довиждане.


Някои професии изкривяват психиката
Има професии, които изкривяват психиката, каза министър-председателят Бойко Борисов по повод скандалната стенограма с разговорите на лекарите от Горна Оряховица. По думите му обаче циничните думи, които са използвали лекарите, не са причина да бъдат осъдени. „Имам познати лекари, които имат такъв циничен език, които обаче са фантастични доктори. Все пак, ако действията им са допринесли за това, трябва да ги осъдим възможно най-скоро, но ако ги съдим само за езика им...", коментира още той и обясни, че често ежедневната дейност изгражда жаргон на професията. „Много е тънка линията", каза още премиерът.


БЕБЕТО ВЪВ ФРИЗЕРА
Депутатски чадър над скандалния болничен шеф
Д-р Миролюб КоЖухаров загроби лечебницата в Горна Оряхобииа
Престъпното отношение на д-р Миролюб Кожухаров към човешкия живот потресе цяла България и срина авторитета на лекарското съсловие в Горна Оряховица.

Този скандал можеше да се прогнозира, тъй като гинекологът отдавна живее със самочувствието на недосегаем под политическия чадър на синия депутат Ваньо Шарков. Д-р Миролюб Кожухаров е общински лидер на СДС в Горна Оряховица от близо 10 години. За този период той „обезкърви" напълно организацията, но за сметка на това осребри политическото си влияние. Цената на политическия трампаджия Кожухаров винаги е била директорското кресло на МБАЛ "Св. Иван Рилски". Болницата е еднолично търговско дружество със 100% общинско участие. Принципал, като представител на собственика, е общинският съвет, а мениджърският договор се разписва от кмета.

Удобен

След демократичните промени Горна Оряховица в продължение на 16 години се управлява от БСП и дъщерните й образувания. Д-р Миролюб Кожухаров винаги е бил удобният лидер за левицата. През 2003 година е издигнат за кмет като кандидат на СДС. Дясно мислещите хора в града обаче се обединяват около номинацията на Стефан Софиянски - проспериращия бизнесмен Денчо Димов, който е сравнително ново лице за местната политическа сцена. Миролюб Кожухаров е наясно, че няма никакви шансове за приличен резултат, но приема да изпълни ролята на политическа линейка за червения фаворит Никола Колев, който управлява общината в три последователни мандата. Името на д-р Кожухаров се спряга като евентуална дясна номинация още през 1999 г, но кандидатурата му е отхвърлена под предлог, че е компрометиран професионално. Един от аргументите е, че е уязвим заради смъртен случай в лекарската си практика. Очаквано, д-р Кожухаров не е разпознат от десните избиратели през 2003 г., независимо че лично д-р Шарков няколко пъти бие път до Горна Оряховица да ги убеждава, че той е кандидатът на СДС. Предизборните му клипове са изцяло изградени върху посланията, че дарявал живот, че бил перфектен ръководител и администратор. Представянето му е повече от разочароващо.Поръчка

Кандидатът на СДС Денчо Димов отива на балотаж, но така и не получава очакваната подкрепа на естествените политически партньори от СДС. Д-р Кожухаров е изпълнил заданието да отклони десни гласове от алтернативния кандидат. Червеният кмет Колев печели четвърти мандат, политическото статукво се запазва, а на доктора е подписан нов управленски договор. Медицинският директор е комформист, притежава рядката способност да усеща откъде духа вятърът на промяната. Той не поема отговорност за политическите провали на СДС в обществено-политическия живот на града. Обградил

се е с клиентелисти, които са благодарни и на трохите, които падат от софрата на доктора. СДС отдавна не е политически фактор, но д-р Кожухаров продължава да търгува влиянието си върху двама-трима съветници, които има в местния парламент. Интересът към него от службите едва ли е случаен.

Нарушения

Преди години инспекторите на Икономическа полиция излизат със сериозен доклад за нарушения в мениджмънта на болницата и мнение, че трябва да се потърси наказателна отговорност от управителя Кожухаров. Районна прокуратура обаче прекратява проверката и покрива случая. Управляваното от д-р Кожухаров здравно заведение е затънало в дългове към доставчици, но рядко се повдига въпроса за неадекватното му управление. Докторът умее да се нагажда и към кмета, и към управляващото мнозинство и към другарчетата от БСП. Показателно за поведението на червените е фактът, че те разпространиха декларация в защита на вулгарните медици, независимо от вече огласените им гнусни разговори, записани чрез СРС-та. Упорито се говори, че по-голяма част от задълженията за консумативи на здравното заведение са към фирми, близки до синия депутат и член на парламентарната здравна комисия д-р Ваньо Шарков, разпънал политически чадър над протежето си. Д-р Кожухаров пък напоследък се бе сближил и с кмета Йордан Михтиев, известен като първия кмет, изключен от ПП ГЕРБ заради уронване авторитета на партията. Шуробаджанащината не е чужда на д-р Кожухаров. Напротив, един от най-скандалните лекари, добили популярност покрай арестите и циничните разговори, е неговият шурей - Мишо Милатович. Той е онзи лекар, който обича да гледа филми по време на дежурства. Отличава се и със смразяващото си чувство за хумор. На шурея принадлежи и репликата „Туй (б.а. - умъртвеното бебе) отиде при Андрей Баташов".


Избраникът глашатай на докторите
Депутатът от СДС Ваньо Шарков се превърна в глашатай на докторите, бутнали във фризера все още живото недоносено дете в болницата в Горна Оряховица.

Шарков стана инициатор на декларация в парламента в защита на скандалните медици. Шарков продължи да защитава докторите дори след като от трибуната на Народното събрание вицепремиерът Цветан Цветанов изчете целия им гнусен разговор, записан със СРС и сащисал цяла България с изрази като „беше му малко хладно във фризера" и „у кофа ли да го давиме". .

Колегата на Шарков от Синята коалиция Димо Гяуров пък се изяви като адвокат на скандалните доктори. Той сам си призна, че дал съвет на Миролюб Кожухаров да не си дава мобилния телефон на полицаите. Междувременно вчера шефът на Университетската болница в Плевен доц. Димитър Стойков опроверга твърдение на Кожухаров пред столичен вестник, че обсъжданото плащане в записания разговор било за неонатоложката от Плевен д-р Атанасова, която изнудвала да й плащат 1000 лв. за консултация. През последните 2 г. д-р Атанасова безотказно и без заплащане е правила консултации, поискани от болницата в Горна Оряховица

Човешкият живот не е равен на една клинична пътека от 3500 лв., нито на 1000 лв., посочва доц. Стойков.Той пояснява още, че в спешното отделение на неговата болница не е постъпвало искане от Горна Оряховица за реанимобил с транспортен кувьоз, каквито са изискванията при спешни случаи.
Свалят го днес
Оставката на шефа на болницата в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров ще поискат тази вечер общинари на извънредна сесия.

Ще се обсъжда и скандалът със смъртта на бебето на 17-годишната Боряна Георгиева, управлението и финансовата политика, прогнозира шефът на местния парламент Даниеп Костадинов. Кметът инж. Йордан Михтиев ще трябва да отговори защо в началото на годината е подновил автоматично изтеклия 3-годишен договор на болничния шеф, без да внесе предложението в общинския съвет. Инж. Михтиев отхвърли упреците, че е удължил договора по приятелска линия. „Пет дни преди самата сесия ми беше казано, че ако не продължа договора със стария шеф, няма да има кой да представлява болницата и да подпише договорите с НЗОК за клиничните пътеки през новата година. Това означаваше болницата да бъде закрита,,, защити се кметът. Според него случилото се през последната седмица е потресаващо, крайно неприятно и поставя под въпрос и съществуването на болницата.
Директорът на болницата в Горна Оряховица е пред уволнение
Мартин Николаев

Общинският съвет във Велико Търново ще заседава извънредно днес по нареждане на председателя Даниел Костадинов, за да реши дали да отстрани директора на добилата скандална известност болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица - д-р Миролюб Кожухаров.

В началото на миналата седмица при показна акция на ГДБОП бяха задържани 4-ма лекари, заподозрени в умишленото убийство на недоносено бебе. Арестите провокираха обвинения в полицейщина към правителството от страна на опозицията в парламента. Вътрешният министър Цветан Цветанов реагира безпрецедентно, като прочете откъс от стенограма на записани със СРС шокиращи разговори по телефона между шефа на болницата и двама от задържаните лекари. От тях се разбра, че ден след като майката е постъпила за спонтанен аборт, един от лекарите търси шефа на болницата, за да решат какво да правят с плода, който се оказал жив 24 часа, след като акушер-гинекологът д-р Стефан Лазаров го е обявил за мъртъв. След три телефонни разговора директорът и един от лекарите решават да го оставят да умре сам и да го сложат във фризера за биологични отпадъци. Думите на медиците скандализираха със своята циничност и предизвикаха бурни коментари.
Позиция

Очаквано премиерът Бойко Борисов също се включи, като отчасти оправда лекарите за "жаргона" им, тъй като това било професионално изкривяване. "Имам познати лекари и доктори, които имат такъв циничен език, които обаче са фантастични доктори. Все пак ако действията им са допринесли за това, трябва да ги осъдим възможно най-скоро", заяви пред Радио К2 Борисов.Прокуратурата все още не е повдигнала обвинения на никого от задържаните, тъй като чака заключенията на съдебномедицинската експертиза за смъртта на бебето. Въпреки това МВР шефът Цветанов побърза да обяви, че лекарите "умишлено са умъртвили бебе, без да му дадат никакъв шанс".


Уволнения заради бебето във фризера
Общинари умуват да отстранят д-р Кожухаров, той мина повторен разпит
ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Извънредна общинска сесия от 17 ч в понеделник ще реши съдбата на управителя на общинската болница "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица д-р Миролюб Кожухаров. Общинарите се свикват с една-единствена точка по нареждане на председателя на ОбС Даниел Костадинов, който не скри, че е напълно възможно оставката на болничния шеф да бъде гласувана. На откритото заседание ще бъде обсъждан казусът с бебето, което беше намерено във фризер, а също така и телефонните разговори, които хвърлиха в шок цяла България. В същото време жителите на Горна Оряховица са объркани и разделени на две. Тези, които са раждали при д-р Кожухаров и при неговите колеги, казват, че са доволни и че той е спасил много родилки и техните бебета. Дори някои от горнооряховчани са готови на протест, ако се стигне до отстраняване на Кожухаров и неговите колеги от работните им места. Друга част от населението твърди, че докторите трябва да си отидат дори и само заради разговорите, които са водили по толкова циничен начин. От полицията във Велико Търново казаха, че разпитите продължават и дори са били привикани лекари, които не са били на смяна, а вече са разпитани санитарки и помощен персонал. Самият доктор Кожухаров в събота преди обяд беше разпитан за втори път, след което си тръгна от болницата, въпреки че преди това сам каза, че е напълно възможно да бъде арестуван повторно и да не излезе.

Иван Иванов


Бойко: Докторите говорят цинично, но са хуманисти
София. Лекарите са цинични, но хуманисти. Това заяви вчера премиерът Бойко Борисов пред радио К2. Повод за думите му стана скандалната стенограма от разговора между докторите за починалото бебе от горнооряховската болница. Премиерът заяви, че ако се докаже, че малкото е можело да оцелее - става дума за престъпление. Важно е да изчакаме това, каза още той. И допълни: "Докторите са най-интелигентната част от нацията. Дори да говорят цинично, това е начин да се справят със стреса." Важното е не какво говорят, а какво вършат, категоричен беше Борисов. Той заяви, че повече го е срам от депутатите, тръгнали за безплатни телефони "Верту", и то в работно време, по време на обсъждането на бюджет. Аз самият съм със старата си черна "Нокиа" още от времето, когато бях главен секретар, вече 10 години. Шегуват се с мен, че вече дори няма резервни части за нея, каза още Генерала. За първи път Борисов лансира и идеята си да се даде право на партийните лидери да отзовават от парламента провинили се народни представители. В това отношение подкрепям промяна на конституцията, каза още Борисов.

Теодора Йолчева


Джипита помагат на майки
Семейни доктори ще помагат на жени при спонтанно раждане. Това е залегнало в наредбата на здравното министерство с пакета за медицинските услуги към НЗОК. Джипита акушери ще работят в денонощни кабинети и ще помагат на пациенти, които се нуждаят от спешна медицинска помощ. Те ще оказват грижи до идването на линейка. Дежурните кабинети на 24-часов режим ще се сформират от семейни лекари в групова практика в селища с население над 20 000 души и ще работят от 20 ч до 8 ч в работните дни и през цялото време през почивни и празнични дни.

Румяна Милева


Близначета се родиха мъртви в Благоевград
БЛАГОЕВГРАД. В петък вечерта в благоевградската болница са били родени мъртви близначки. "Няма нищо нередно, става въпрос за мъртвородени бебета. Те са родени в 26-ата седмица от бременността. Става въпрос за преждевременно раждане. Едното момиченце е било тежко 500 г, а другото 620 г." Това каза шефът на МБАЛ-Благоевград д-р Красимир Михайлов. Той уточни, че е бил събран цял екип от двама неонатолози и трима гинеколози, начело с шефа на АГ отделението д-р Огнян Митев. Медиците са имали готовност да транспортират спешно за столицата новородените. Проведен е разговор и с националния консултант по акушерство и гинекология. Става въпрос за спонтанно раждане, при което за съжаление са родени мъртви близначки. "В петък вечерта майката бе приведена в реанимация, но не се наложи оперативна намеса. Състоянието й се подобри и бе преместена в АГ отделението. Категорично няма опасност за живота й", каза дежурният лекар в реанимацията д-р Томанов.

"В случая става въпрос за спонтанен аборт, а не за раждане. Това не може да се нарече раждане. Единият плод тежеше 520 грама, а другият 610 грама. Нямат никакъв шанс да оживеят, дори и в САЩ, и където и да е. Изключено е такъв плод да е жизненоспособен", това разказа шефът на АГ отделението в МБАЛ-Благоевград д-р Огнян Митев. Той уточни, че малко след 20 ч в петък сформираният екип, в който е имало и опитен реаниматор, са помогнали на майката да изхвърли бебетата - едноплодни близнаци. Тогава лекарите са установили, че има патологични промени по плацентата на родилката. По време на интервенцията до нея неотлъчно е бил съпругът й. "Двамата са наясно за какво става въпрос и нямат никакви претенции към нас. Направихме всичко, каквото бе необходимо. Няма как такъв плод да оцелее. Приехме жената в отделението на добра воля, тя не е по клинична пътека. Искахме да помогнем, но бе невъзможно да се спасят близначетата, които бяха мъртвородени", каза още д-р Митев.Владимир Симеонов


18-годишна стана донор на бебето си
Черният дроб е единственият орган, който се самовъзстановява. Според древногръцката легенда Прометей, който подарил огъня на хората, бил жестоко наказан. Всеки ден орел идвал и разкъсвал черния му дроб, а на другия ден органът бил напълно възстановен. Именно тази уникална способност позволява, когато няма донор, родители на болни деца да даряват част от дроба си, а след 6 месеца той се възстановява. Така направи и 18-годишната Гюшен от село Бенковски. Екип на болница "Лозенец" под ръководството на доц. Любомир Спасов трансплантира съвсем наскоро половината си майчин дроб на 7-месечната Хава. Ако не бяха сторили това, детето можеше да живее само още няколко месеца, разказва младата майка. Бебето се родило със здрав черен дроб, но каналчета, които свързвали органа с червата, били увредени. Така природната работилница била възпрепятствана да се освобождава от жлъчката и постепенно се увредила. Изследванията показали, че таткото на Хава има различна кръвна група от рожбата си. Единственият шанс на малката красавица с очи като маслинки се оказала майка й. "И за миг не се поколебах", сподели смелата жена. "Единственият ми страх беше дали ще се събудя след операцията", споделя Гюшен. Сега обаче двете - майка и дъщеря - са добре и се възстановяват. Гюшен не може да намери думи, за да благодари на спасителя на рожбата си. Именно доц. Любомир Спасов извърши през 2004 г. първата в България трансплантация на черен дроб. Операцията стана на 18 ноември, като в нея участваха и водещите чернодробни хирурзи проф. Брош и проф. Малаго от Клиниката по трансплантации в Есен, Германия. Тогава баща стана донор на 7-месечната си щерка Памела. Догодина Пами ще бъде ученичка. Знаете ли каква красавица е станала, трепва гласът на доц. Спасов. Дюшен също се надява да изпрати Хава в училище. Това, което е най-важното през следващите няколко месеца, е да я пази от инфекции. Малката приема лекарства, които потискат имунитета, за да не отхвърли организмът й чуждия орган. Хава си е бебе и суче със страхотен апетит, отбелязва гордо татко й Ахмед, който стои в болничната стая, за да помага на младата си съпруга. "Много е добър, на него може да се разчита", бърза да го похвали половинката му. А после се връща към времето, когато се залюбили.

Ахмед живеел в Момчилград и я спечелил с любовни есемеси. По това време Гюшен била на 16 г. Един ден получила на телефона си мили думи от непознат човек. Тайният ухажор признал, че има номера й от общ приятел. Започнали да се задяват от разстояние, а после си уговорили среща. От страх да не изгуби любимото момиче Ахмед казал, че е на 24 години, а всъщност бил на 38. Гюшен отдавна му е простила любовното коварство. Годините не могат да бъдат преграда за истинските чувства, казват в хор двамата. След като решили да заживеят заедно, си наели квартира в Стара Загора, тъй като Ахмед работел на полето, във ферма близо до града. Три месеца след като Хава се родила, обаче започнали проблемите със здравето й. Наложило се да пътуват за изследвания и лечение в Пловдив и София. В трудните моменти им помагала с каквото може тяхната хазяйка. Леля Стоянка е златна жена, казват и двамата. Жената загубила съпруга и сина си и е приела младото семейство като свое. Сега обаче младите ще трябва да се разделят за известно време. След като изпишат Хава и Гюшен от болницата, ще имат нужда от специални грижи. Затова двете ще заминат за Момчилград, където ще разчитат на помощта на Джемиле - майката на Ахмед. "Свекърва ми е добра жена, няма да имам никакви притеснения, освен че Ахмед ще ми липсва", сподели 18-годишното момиче.
Нанев на съд до Коледа
Прокуратурата очаква, че до края на годината в съда ще бъде внесен обвинителен акт срещу бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев. Това съобщи за "Стандарт" говорителят на Софийската градска прокуратура Маргарита Немска, която е и наблюдаващ прокурор по делото. Другата седмица трябва да се предявят материалите на обвиняемите, след което делото ще ни бъде изпратено от следователите, уточни Немска. От здравното министерството е изискана заповед на главния секретар на ведомството, която ще бъде приложена към доказателствата.

Срещу Нанев са повдигнати обвинения за сключени неизгодни сделки. Според прокуратурата той съзнателно е разписал лоши контракти между подопечното му тогава Министерство на здравеопазването и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу". От това е произлязла значителна вреда за ведомството за 2 454 319,20 лв., представляваща разликата между цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания чрез британското посолство до МЗ, и договорената цена от министерството за доставка с дружеството.

Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница