In memoriaм отиде си Дим Дуковстраница1/4
Дата07.05.2018
Размер499.72 Kb.
  1   2   3   4
29 февруари 2012 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕIN MEMORIAМ
Отиде си Дим Дуков
Тв водещият и бивш монах Дим Дуков почина вчера в 7,15 ч. „Причината за смъртта му е полиорганна недостатъчност, но до нея се стига след дългогодишен проблем с тънките черва на пациента", съобщи пред „Труд" д-р Петър Керемедчиев, директор на столичната болница „Доверие".

Според лекарите началото на кризата със здравето на Дуков е в далечната 1999 г. Тогава, след травма, далакът му се спуква. Вследствие в корема му се насъбират около 2,5 литра кръв, които престояват повече от 24 часа.-Стига се до спешна операция. През 2000 г. се извършва нова хирургична интервенция, а състоянието на Дуков пак се влошава на 18 януари т. г. Лекарите установяват, че пациентът има склонност към болестта на срастванията (т.нар. адхезионна болест). Извършват се две операции за разплитането на червата му, които всеки път хирурзите откриват сплетени на топка.

„Той имаше и променена стена на тънките черва, заради което постоянно е живял в риск от развитие на остра чревна непроходимост", добави д-р Керемедчиев.Появи се нов вид грип -прилепов

Няма опасност за хората, каза главният държавен санитарен инспектор
След човешкия, птичия и свинския грип в света са появи и нов вид - прилепов.

Американски учени от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ откриха за пръв път щам на грипен вирус А в няколко гватемалски прилепа, съобщи вчера АП.

Находката е изключително важна, тъй като тя идентифицира нови животински видове, които могат да послужат като източник за зараза и разпространение на грипния вирус.

„За щастие първоначалните лабораторни тестове доказаха, че новият вирус ще трябва да претърпи значителни промени в структурата си, за да стане способен да заразява и да се разпространява лесно сред хората", заяви специалистът по молекулярна вирусология Рубен Донис.

За да успокоят напълно хората, които помнят пандемията от птичия грип с щам Н1 N1 през 2009 г., учените разясниха, че този тип прилепи не хапят хората и се хранят предимно с плодове.

„Няма опасност за човешката популация от новия наречен от вас, медиите, „прилепов грип", категоричен бе вчера пред „Труд" д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Специалистът обясни, че откритието на американските учени показва, че грипът намира все нови и нови жертви, които да поваля освен хората - свинете, конете и птиците. Според главния санитарен инспектор учените трябва да продължат да следят развитието на опасния вирус, защото очевидно той е силно изменчив, прилепчив и масово атакуващ. „Нека хората запазят спокойствие, те не са в риск", добави д-р Кунчев. И поясни, че поради невъзможността да се заразят от прилеп, хората няма как да предават вируса и помежду си .
Наредба спира отстъпките за лекарства
Здравна наредба не позволява на производителите, чиито медикаменти са частично платени от Националната здравноосигурителна каса (в 25, 50 или 75 %), да дават отстъпки от цената им. По-добри условия на НЗОК могат да се предложат само за 100% покриваните медикаменти и за тези, които са сами в т. нар. терапевтични групи. Т. е. става дума едва за 188 препарата от общо 1673 в листата на касата, съобщиха вчера пред „Труд" от Българската генерична фармацевтична асоциация (БГ-фарма) и от асоциацията на чуждите производители на лекарства.

За да може да се стигне до договаряне, за да поевтинеят лекарствата и да го усетят болните българи, наредбата трябва да се промени. Тя бе написана от Надзорния съвет на НЗОК и влезе в сила, докато д-р Нели Нешева бе изпълнителен директор на каса-

та. „Министър д-р Стефан Константинов е запознат с проблема, той ще направи необходимото, за да стане възможно предоставянето на отстъпки за всички платени от НЗОК препарати", коментираха вчера от МЗ.

Досега 5 чужди фармацевтични компании са дали заявка в касата за описаните отстъпки, които ще възлязат на около 5 млн. лв., добавиха от асоциацията на чуждите производители.

„Поевтиняване на лекарствата с десетки проценти е невъзможно", заяви изпълнителният директор на „Софарма" Огнян Донев в Тунис. Той беше в бизнес делегацията, водена от премиера Бойко Борисов.

„Намаляване с 50% до 99% е нещо, което звучи като рекламно политическо послание, но то на практика не е възможно в нито една сфера на човешка дейност", каза още Донев. И добави: „Това, което може да бъде направено, е новото ръководство на касата (щом бъде утвърдено от парламента), да създаде правила, чрез които да ограничи средствата, изразходвани от обществения ресурс за лекарства."
70% аванс за болниците?
Ще предложа да отпуснем 70% авансово плащане на болниците за януари, защото, докато приемем прогнозните им бюджети за годината, те няма как да работят.

Това заяви вчера пред „Труд" д-р Евгений Душков, член на Надзорния съвет на НЗОК. Очакваше се заседанието му да започне в 17 ч вчера и на него да се гласуват парите на болниците за т.г. Преди около седмица органът не ги прие заради искано немотивирано увеличение на бюджетите от доста лечебни заведения.

Както „Труд" първи алармира, директори, които писаха писма в защита на вече уволнената шефка на НЗОК д-р Нели Нешева, се оказаха с по-големи бюджети за 2012-а спрямо 2011-а. Най-фрапантен бе случаят с ръста на финансирането на болницата за красота в софийското с. Доганово „Скин системс". През 2010 г. прогнозният й бюджет е 120 301 лв.,през 2011 година - 510 329 лв., а за т.г. -1,22 млн. лв.


Аналгинът е № 1 за 2011 г.
Аналгинът е най-продаваният медикамент в българските аптеки за 11 -а поредна година. Това показват последните данни на IMS Health (световния доставчик на информация за фармацевтичния пазар) за 2011 г.

Аналгетикът от групата на пиразолоните е познат на пациентите от десетки години. По традиция той е най-търсен, защото е универсално лекарство: има болкоуспокояващ, понижаващ температурата ефект и противовъзпалително действие. Надолу в класацията на най-продаваните медикаменти обаче настъпват промени.

Медикаменти за сърце са най-продавани

На второ място по продажби през 2011-а се нарежда аспирин протект, който се прие-

ма за профилактика на кръвоносната система. На тази позиция през 2010-а и 2009-а бе ацетизалът, но през миналата година той пада с едно място и става трети. По традиция ацетизалът държи високи продажби и заради факта, че всяка есен по-възрастните българи затварят консерви. А в тях поставят и таблетка ацетизал, за да издържи храната по-дълго време.

На четвърта и пета позиция са класирани разтворите натриев хлорид на различни фирми,а на шесто място - витамин С. Седмият и осмият по продажби медикамент са срещу сърдечносъдови проблеми, което се обяснява с високата заболеваемост у нас. Предпоследен в десетката е препарат, който пием при настинки и вирусни заболявания, а топ 10 приключва отново със сърдечносъдов медикамент.

Платили сме 1 2,097 млрд.лв.

Според данните на IMS през миналата година платените средства за лекарства от здравното министерство, касата, болниците и пациентите (т. е. целият фармацевтичен пазар) възлизат на 2,097 млрд. лв. Ръстът спрямо 2010-а е 11,8%.

Интересно обаче е съотношението между дадените пари за оригиналните и генеричните медикаменти (последните са същите като оригиналните, но се въвеждат на пазара след изтичането на патентния период). За оригиналните са платени 1,029 млрд. лв., а за генериците -1,068 млрд. лв.

Само че купените опаковки оригинални медикаменти са 4 пъти по-малко, или 51,65 млн. бройки. А от генеричните медикаменти са продадени 202,07 млн. опаковки.
ГЕРМАНСКАТА ПРОКУРАТУРА ПОТВЪРДИ

Дипломата на Калинка фалшива
Ексдиректорът на Държавен фонд „Земеделие” Калина Илиева няма диплома за завършено висше образование в Германия. Тя не е посещавала лекции във Висшия институт по техника и икономика в Берлин. Това пише в официалния отговор от прокуратурата в Германия. Илиева само е била записана като студентка в берлинския институт, но никога не е посещавала лекции и упражнения. От висшето училище в Германия потвърждават, че дипломата й за висше образование е фалшива.

Скандалът около Илиева избухна, след като тя до последно кри от министъра на земеделието, че е бременна, представяйки болнични листове с друга диагноза. След уволнението на Илиева срещу нея бе образувано досъдебно производство и българските власти започнаха да издирват дипломата й за висше образование.
Държавата плаща на 100% инхалатора
Софарма” точи касата с лекарство за астма

У нас се продава за 17,26 евро, в Гърция -–за 11,18 евро
МАРИАНА ТОДОРОВА

„Софарма” точи Касата чрез медикамент за астма. Това показа проверка на „Монитор”.

Цената на инхалатора се реферира с тази в Гърция и още 7 държави в Европа. Справка със здравната каса в съседната държава показва, че там стойността на продукта е 11.18 евро. Въпреки това у нас той е регистриран на цена 13.35 евро.

Медикаментът се купува след лекарско предписание, т.е. само с рецепта и се плаща на 100% от държавата, уточниха от Асоциацията на хората, боледуващи от астма. Инхалаторът на „Софарма” се продава в роните аптеки за около 40-45 лв., но справка с Позитивния лекарствен списък показва, че цената е 33.85 лв. или 17.26 евро.

Българите с астма са около 300 хиляди, но има и близо 400 хиляди души с ХОББ, които също използват инхалатора. Той се предписва предимно на пациенти с начален стадий на двете заболявания като монотерапия, уточняват водещи специалисти в областта на белодробните заболявания. Според тях от въпросния медикамент се възползват 15-20% от тези хора. Това означава, че „Софарма” прибира от НЗОК по около 40 млн. лв.

от този продукт, за който държавата е можела да плати само 20 млн. лв., а да използва останалите средства за лечението на други групи пациенти.

В същото време от Касата останаха изненадани от това разминаване и обясниха, че „тази малка неточност” е допусната със знанието на вече уволнения ресорен зам. здравен министър Гергана Павлова. Оттам казаха още, че не е изключено да има и други такива случаи.

Междувременно вносител на лекарства разказа вчера пред ТВ7 как внасял капсули за лечение на стомашно-чревни и чернодробни заболявания, които при експорт за чужбина стрували по-евтино отколкото аналога им, който „Софарма” продава на родния пазар. Търговецът поиска да знае защо съществува тази деформация на пазара, настоя за създаване на конкурентен пазар и попита кога Комисията за защита на конкуренцията ще се намеси.

Справка на „Монитор” показва, че цената на медикамента варира от 5 до 9 лв. в зависимост от милиграмите активно вещество. Според Позитивния лекарствен списък опаковка от 30 капсули 90 милиграма струват 8.96 лв., като Касата реимбурсира 25%, т.е. заплаща 2.24 лв. Останалата сума българите със стомашно-чревни проблеми и чернодробна цироза доплащат от джоба си. В същото време този медикамент се продава два пъти по-евтино в съседните държави. .


НЗОК пести 3 млн. лв. от илачи

СЛЕД ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ОТСТЪПКИ
Благодарение на предложените от някои компании отстъпки в цените на 19 лекарства здравната каса би спестила около 3 млн. лв. за година, пресметнаха вчера от НЗОК.

Същевременно „Софарма” отказа да намали стойностите на илачите си, въпреки че преди седмица разследване на TV7 показа, че компанията продава на българския пазар на тройно по-високи цени, отколкото в Сърбия, Турция и Полша. Соченият за здравен октопод Огнян Донев определи искането на здравния министър Стефан Константинов, фирмите да свалят цените с 50%, като „рекламно политическо послание”. С това той даде да се разбере, че „Софарма” ще задържи високите си цени на родния пазар. Осем компании вече са предложили на касата да се договорят за допълнителни отстъпки в цените на определени медикаменти. Председателят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители Деян Денев обясни вчера, че оригиналните компании подкрепят опита на правителството да понижи стойностите на лекарствата. Според него обаче не са реалистични очакванията, че ще се спестят десетки милиони левове.

Три различни представителства на „Астра Зенека” предлагат намаление в цените на общо 6 медикамента. Две представителства на „Мерк” са обявили възможно намаление в стойността на 4 лекарства, „Шеринг-Плау” - на 3, „ГлаксоСмитКлайн” - на 5 и „Ново Нордиск” - на един препарат. Предлаганите намаления са между 5% и 15%. Очаква се днес да започнат и официалните срещи между Константинов и представители на фармацевтичния бранш. По нареждане на премиера Бойко Борисов от вчера министърът пое временно ресора „Лекарства”, докато бъде назначен нов негов заместник на мястото на уволнената Гергана Павлова.

Междувременно от БЛС поискаха оставката на Константинов.
Модернизират 49 болници с 287 милиона
Силвия Ангелова

49 болници и бивши онкодиспансери ще бъдат обновени и обзаведени с последно поколение апаратура за диагностика и лечение. В тях ще бъдат налети над 287 млн. лв. под формата на техника и обучение на лекарите, съобщиха от МЗ. Средствата се предоставят по инвестиционната програма за сектор „Здравеопазване”. 148 млн. лв. ще бъдат разпределени между държавните болници за ранна диагностика на онкозаболяванията в Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Бургас, Смолян, Кърджали, Пловдив и Плевен, а също и Специализираната болница по онкология в София, Университетската болница „Александровска” в столицата и многопрофилната във Варна. С парите ще бъдат закупени компютърни и магнитнорезонансни томографи и дозиметрична апаратура за лъчелечение. Други над 139 млн. лв. са предвидени за финансиране на 10 бивши диспансера, които ще бъдат превърнати в онкоцентрове. Те ще бъдат снабдени с графични рентгенови апарати, многодетекторни компютърни томографи и дигитални мамографи за ранно откриване на рака. С такава техника сега разполагат най-модерните клиники по онкология в Германия, Франция и Швейцария. С част от средствата ще бъдат подпомогнати западащи общински лечебници в Бяла, Омуртаг, Етрополе, Свиленград, Тетевен, Разлог, Тутракан, които се опитват да оцеляват като многопрофилни болници и такива за долекуване.
Нова апаратура за онкоболни
Болници в девет града ще бъдат оборудвани с апаратура за ранна диагностика на онкологични заболявания. Това заяви Деница Николова, ръководител на ОП "Регионално развитие 2007-2013 г.".

Болничните заведения се намират в Русе, Монтана, Велико Търново, Сливен, Благоевград, Смолян, Кърджали, Пловдив и Плевен. Оборудването ще бъде взето с предвидените 148 млн. лв. в Средносрочната рамкова инвестиционна програма, уточни Десислава Димитрова, заместник- министър на здравеопазването. „Очаква се изграждане на нов лъчетерапевтичен център в Специализираната болница за активно лечение по онкология, с който ще бъде намалено времето на чакане за терапия от 150 на 40 дни", каза проф. Веселина Първанова, ръководител на Клиниката по лъчетерапия в болницата. Такъв център ще има и в болница "Св. Марина" във Варна, допълни тя. Нова апаратура за образна диагностика ще бъде закупена за Александровска болница.
Министър Константинов поема политиката с хапчетата
СОФАРМА отказа да намали цените на лекарствата

8 компании пускат по-евтини медикаменти
Фармацевтичният октопод „Софарма" отказва да намали цените на лекарствата си, стана ясно вчера. Производителите вече са предложили на здравната каса да договорят допълнителни отстъпки в цените на определени медикаменти. Изпълнителният директор на компанията Огнян Донев пък определи искането на управляващите да смъкнат надценките като PR. Председателят на Асоциацията на научноизследователс-китефармацевтични производители в България Деян Денев обясни, че членуващите в организацията компании искат цените на илачите у нас да намалеят. До момента в НЗОК са постъпили предложения на осем производители на лекарства цените им да намалеят, сред които не попада обаче „Софарма".

Отказ


Само преди седмица разследване на TV7 показа, че компанията продава на българския пазар на тройно по-високи цени, отколкото в Сърбия, Турция и Полша. За загубите й от дъмпинговата политика в чужбина пък плащат пациентите у нас. Именно заради скандалното разкритие премиерът Бойко Борисов разпореди да започнат незабавни преговори с фармацевтичните компании за смъкване на цените на илачите. Вследствие на това здравният министър д-р Стефан Константинов обяви, че цените на медикаментите, плащани изцяло или частично от касата, могат да бъдат намалени с 50 и повече процента. Огнян Донев обаче определи това изказване като „рекламно политическо послание", с което даде да се разбере, че „Софарма" ще задържи високите си цени.

Осем компании вече предложиха отстъпки в цените на 19 лекарства, с което касата би си спестила за година близо 3 млн. лв. Три различни представителства на „Астра Зене-ка„ предлагат намаление в цените на общо 6 медикамента. Две представителства на „Мерк" са обявили възможно намаление в стойността на 4 лекарства, „Шеринг-Плау" на 3 илача, „ГлаксоСмитКлайн" на 5 и „Ново Нор-диск" - на един препарат. Предлаганите намаления са между 5% и 15%. Така например за лекарството за лечение на онкологични заболявания золадекс се предлага намаление от 231 лв. на 195,92 лв.Очаква се днес да започнат и официалните срещи в здравното министерство за смъкване на надценките на медикаментите. На срещата ще присъства Стефан Константинов и представители на фармацевтичния бранш. По нареждане на премиера от вчера министърът пое временно ресор „Лекарства", докато бъде назначен нов заместник-министър на мястото на уволнената зам.-министърка Гергана Павлова, която бе сочена за пипалото на октопода „Софарма" във ведомството. Така Константинов поема изцяло отговорността за договарянето на цените на лекарствата. Междувременно ръководството на Лекарския съюз поиска официално оставката на здравния министър д-р Стефан Константинов.


Сезонът на намаленията
Фармацевтичният октопод -Софарма" отказва да намали цените на лекарствата си
След като скандалът с високите цени на лекарствата разтресе цяла България, дойде сезонът на намаленията. Отстъпките са доста нетипични за лекарствения пазар, но ето че не са невъзможни. Едни компании предлагат 5% по-ниски цени, други 15%, а трети... никакви, но твърдят, че продават най-евтино. Именно фармацевтичният производител, от когото тръгна скандалът, пасува от дебата за смъкване на парите, плащани от здравната каса, за медикаменти. Той стои в ъгъла и наблюдава всеобщата суетня, като че ли него не го засяга. Ето защо, ако не се вземат още по-крути мерки, накрая ще се окаже, че монополистите на пазара ще запазят и позициите, и влиянието, и високите си цени. Междувременно българинът ще продължи да се лекува със скъпи лекарства и всеки ден ще слуша как лекарствата у нас са най-евтини.
За да има ефект борбата с високите цени на медикаментите, в дебата трябва да участват всички засегнати страни и да няма странични наблюдатели.


БСП: Зам.-министрите им да си ходят. И да върнат парите!
Ако бонусите на министрите и зам.-министрите от ГЕРБ за 2010 г., които БСП огласи, са от участието им в бордове на фирми с държавно и общинско участие, да освободят поста си и да върнат парите. Това призова соцлидерът Сергей Станишев след вчерашното заседание на ИБ на БСП. Червените дадоха брифинга си по същото време, по което от ГЕРБ свикаха извънредна пресконференция, за да атакуват на свой ред социалистите по темата „бонуси". Соцдепутати огласиха миналата Седмица данни от данъчните декларации на членове на кабинета за 2010 г., според които те са взели като допълнително възнаграждение по трудови договори десетки хиляди. Станишев вчера окрупни цифрата - обяви, че вече са си раздали десетки милиони, което е .дълбоко неморално" при съкращаването на работни места и замразените доходи на хората. Той напомни, че законът за предотвратяване на конфликт на интереси в допълнителните си разпоредби забранява на членовете на кабинета да вземат пари за участие в бордове като представители на държавата. С това той обоснова премиерът да освободи зам.-министрите с бонуси. „Нека ме опровергаят, ако могат!", обърна се задочно към ГЕРБ. Напомни и че първото решение на кабинета „Борисов" през 2009 г. било да си вдигнат заплатите, защото като премиер Станишев намалил с 15% възнагражденията на МС. 5-те млн. лв. в Министерството на здравеопазването и 1,8-те в земеделското са само върхът на айсберга, казаха още левите. Станишев намекна, че може и членовете на Сметната палата да са получили финансово стимулиране и ги призова да си кажат. Експремиерът подчерта, че Корнелия Нинова доказала със справка как за няколко години в управата на „Булгартабак" е взела не 150 хил. , а общо 7969 лв., като над 90% от сумата е дарила за благотворителност.


Фитнес в големите фирми иска депутат
Всички новостроящи се сгради на фирми с над 100 човека персонал да имат задължително фитнес или друго помещение за спортна дейност плюс баня за служителите. Такава поправка в Закона за устройство на територията е внесъл шефът на парламентарната комисия по образование и спорт Огнян Стоичков. Той предлага още за собствениците на вече въведени в експлоатация ведомствени сгради, които оборудват подобни спортни центрове, да има 5% отстъпка от данък сгради за период от 3 г. Салони за физическо да има не само в училищата, но и в детските градини, иска още Стоичков с предложения в закона за физическото възпитание и спорта. Той признава, че е заимствал идеите си от Закона за физическото възпитание на българската младеж от 1931 г. И напомня, че по официална статистика 49,5% от българите са с наднормено тегло, а 58% не практикуват никакъв спорт.


Дим Дуков си отиде след 8 операции

Преплитане на червата доведе до полиорганна недостатъчност
Илияна Ангелова / Паола Хюсеин

“Днес 28.02.2012, в 7.15 часа почина Дим Дуков.” С това единствено и тъжно изречение сестра му Златина Дукова съобщи на приятелите му във фейсбук. Те не са един и двама. Над 1000 реагираха в социалната мрежа. Най-близките му разказаха за него в писмо (виж долу). А всеки, който познаваше Дим Дуков дори и малко, е запомнил голямата му усмивка и превъзходното му чувство за хумор. Дим Дуков почина вчера в 7,15 ч сутринта в болница “Доверие” поради полиорганна недостатъчност, съобщи директорът д-р Петър Керемидчиев. Той постъпи за операция на корема на 9 януари, след която се наложи още няколко пъти да се прави ревизия на тънките черва. Диагнозата бе илеус (преплитане на червата - перитонит). Не сме виждали досега толкова сплетени и увредени черва, казаха лекари от “Доверие”. В хода на лечението се наложиха няколко операции на тънките черва, а една трета от тях бе изрязана, каза още д-р Керемидчиев. Организмът на Дуков обаче не реагирал добре, перитонитът отново се засилвал. Тънките му черва били увредени от гъбична инфекция, за която няма обяснение откъде е дошла. Тези гъбички са навсякъде, поразяват най-вече организъм с нисък имунитет, потвърди д-р Керемидчиев. Колониите гъбички са доказани от двама патоанатоми. Категорично заявявам, че Дуков не е носител на ХИВ, каза директорът. Правени са два теста, които били отрицателни. До последно Дим бил в съзнание, дори преди 2 дни поискал да гледа телевизия, казаха от “Доверие”. Държали го леко упоен, колкото да не го боли от манипулациите. Коремът му често е отварян, за да се правят промивки. Перисталтиката на тънките черва така и не тръгнала както трябва, обясни д-р Керемидчиев. Състоянието на Дуков започнало да се влошава и от 23 януари се наложило да бъдат извършени няколко операции на тънките черва. Екип от 20 души се грижел денонощно за него в болницата. Преди няколко дни лекарите се опитали да го захранят с концентрирана медицинска храна, но не успели. “Поду се като балон, перисталтиката спираше, а перитонитът се засилваше. На мен самия ми е много мъчно за Дуков, защото го познавах отпреди”, каза д-р Керемидчиев. Общо 8 операции за много кратко време е преживял Дим Дуков, разказаха негови приятели. Един от консултантите от “Пирогов” е обяснил, че нищо не е останало за рязане вече. В понеделник вечерта са отказали бъбреците му. Според негови близки проблемът е отпреди 7 години. Тогава далакът му се спуква и го оперират по спешност. Получава и перитонит. Слагат му т.нар. стена в корема, но тя се разкъсва. Докторите го посъветвали да се оперира отново, за да оправят проблема. Скоро след това той отишъл в болница, но лекарите го отпратили, защото коремни операции не се правели толкова начесто. Обяснили му да ги потърси след 2-3 години. После все не намирал време, докато не започнал да се чувства зле. В началото на януари вече влязъл в болницата за планова операция. Дим е роден на 24 декември 1964 г. в София. Син е на известния художник и аниматор Стоян Дуков. Майка му Вера Драгостинова - Дукова е стюардеса. Икономист е по образование, но стана един от най-известните фризьори. После направи първата пицария. След време се замонаши под името Дамаскин. Реши да учи богословие във Великотърновския университет. Духовното не му попречи да влезе в риалити шоуто “ВИП брадър”, след което се превърна в един от най-добрите тв водещи - на “Голямата уста” и “Пирамида”. “Но във всичко, с което се захванеше, беше искрен”, казва за него Мартина Вачкова.
Сбогом, Отче!

Bикахме му Отеца! Той наистина премина през църковната йерархия, но не това беше причината. Митко или Дим Дуков, както беше известен за хората, беше светъл лъч в живота на всички ни. Страхотен приятел, искрен, весел, естет, кавалер, той бе един от онези хора, които внасят оптимизъм и радост в душите. Истински добър човек! Затова е ужасно трудно да повярваме, че си е отишъл, че повече няма да се смеем на безкрайните му истории, няма да пътуваме заедно, няма да ни сготви някоя вкуснотия, да посрещнем Нова година... Какъв беше той ли? Невъзможно е да разкажеш биографията му с няколко думи. Защото Отеца живееше с космическа скорост, гребеше с пълни шепи и всичко, което правеше, беше оригинално, невиждано досега, много модерно. Дали заради това “страхотевично темпо”, както казваше той, си отиде едва на 47 години? Роден е на Бъдни вечер. Истинското му име е Димитър Дуков, дете на стара софийска фамилия. Със сигурност първият му и най-фрапантен ход бе признанието, че е гей. И понеже се обичаше такъв, какъвто е, и не играеше роли, правеше близките и приятелите си щастливи. Казваха, че е ексцентричен и наистина беше такъв, не беше поза. Преди 20 години се ожени, замина за Австралия, стана австралийски гражданин, после се разведе и се върна. Стана фризьор, после отвори пицария. Създаде първия по рода си микс клуб в България - легендарния “Спартакус”. След това имаше и друго заведение. По едно време рухна, оттегли се, посвети се на монашеството, започна да учи за богослов. Прекръсти се на Дамаскин, взехме да му викаме Дядо Владика. Мина време и отново се върна в кожата си. Завъртя търговия, стана политик, разработи първите гей френдли хотели... Стана просто Дим. Сякаш вихър го носеше! Обикаляше света. Навсякъде имаше приятели - от София до Лондон, Ню Йорк и Канбера. Всички го обичаха, защото беше неотразим, имитираха го, защото беше носител на новото и модерно мислене, търсеха компанията му, защото беше светъл дух. Но Отеца не беше като звездите, завършили нелепо възхода си заради охолен или разгулен живот. Той имаше здрави корени! Най-много обичаше дома и семейството си. Със същата страст, с която се впускаше във веселбите, той изграждаше уют вкъщи, грижеше се за близките си, беше приятел, който се познава в нужда. Наистина! Не заради клишето!Винаги ще те обичаме, Отче!

Светла му памет!


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница