Касата къса договори след три оплаквания от пациентстраница1/6
Дата05.02.2018
Размер0.82 Mb.
#54901
  1   2   3   4   5   6
Пресклипинг: „Здравеопазване”
13 - 15.12.2014Касата къса договори след три оплаквания от пациент

Мария Чипилева
Здравната каса ще къса договори с болници и лекари след три оплаквания от пациенти за лечението им. Това предвижда проектът на Петър Москов за промени на закона на здравното осигуряване. В него министърът е заложил първия транш реформи, които вече обяви. Възможно е част от лекарствата и процедурите, които НЗОК финансираше, да се орежат. Причината е, че ще има ревизия на пакета на фонда.

Той ще се раздели на две части - основна и допълваща, като втората част ще може да се плаща и от частните здравни дружества. Засега не е ясно дали новите пакети ще покриват всички лекарства и досегашни дейности, които касата плащаше. Всички нови лекарства, които ще се плащат от касата, няма да могат да се реимбурсират, преди да дойде следващата година. Освен това се въвеждат задължителни отстъпки за всички лекарства, които плаща фондът. За новите молекули,както и за тези, за които не са договорени отстъпки по някаква причина, ще се прави оценка на ползата им и ако няма такава, фирмите ще възстановяват парите, които са получили.


Проф. Ивайло Търнев:

Полицаи до линейките ще създават напрежение

У нас първо се гледа кой ще плати, а после се оказва помощ, казва проф. Ивайло Търнев

Мария Чипилева- Проф. Търнев, изказването на министър Москов отрази ли се върху хората в ромските общности?

- Тези хора имат много сериозни социални проблеми, до много от тях изявленията му дори не са достигнали. Но повечето ромски неправителствени организации реагираха категорично срещу това изявление.

- Помагат ли подобни опити да се решават проблемите?

- По този начин не само че не се решават проблемите, но се създава и допълнително напрежение. Етническата риторика е вредна и трябва да се въздържаме от нея. Не може да има нито колективна отговорност, нито колективна вина, нито колективно наказание. Тези, които са извършили някакви престъпления, трябва да си понесат персоналната отговорност. Държавата трябва да изпълни задълженията си в това отношение, но то не е работа нито на министерство на здравеопазването, нито на неправителствените организации.- Всички разбрахме, че след насилие на медици законът не е спазен и наказани няма, защо?

- Не знам каква е съдбата на тези хора, не знам дали са наказани, но понякога реакциите им са много емоционални. При всички положения наказания трябва да има и такава практика не трябва да се толерира. Знаете, че проблеми възникват във всички общности, аз съм гледал много новини с бурни реакции към Спешна помощ и от българи. Съвсем скоро имаше един случай с починала фотографка. Причините за това са комплексни - не достигат коли, кадри, условията на работа са тежки, въпросът е нерешен от години. За съжаление често гневът на хората, които са потърпевши, се излива върху лекарите, а те носят най-малко вина затова, че са закъснели или не достигат линейките. Смятам, че това отношение е недопустимо и несправедливо, но вината в повечето случаи е на самата здравна система, а не на лекарите или общностите.- Имате ли сигнали, че след изказванията на министър Москов линейки са отказали да отидат някъде на адреси?

- Не, засега нямаме такава информация. Но имахме опасения, че това може да се случи и дори да се стигне до смъртни случаи заради неоказана спешна помощ.- Смятате ли, че полицията до линейките е добър модел?

- Не, чух, че е заимстван от Харлем, но ние не сме Харлем. Мисля, че това ще създава социално напрежение отново и трябва да бъде временна мярка - само за райони, където има големи проблеми. Истинското решение е в осигуряването на достъп до образование на ромите и възможности за развитие.- Какво е различното между ромската и българската общност?

- Всеки етнос си има спецификите, ромската общност е преминала през много преследвания през вековете. През Средновековието те са били изгаряни на клада, по-късно са били роби във Влашкото княжество, рязали са им езиците, за да не говорят на ромски, в нацистките лагери, освен евреи, загиват и много роми. Всички тези политики на преследване са довели до една стигматизация и затваряне на тази общност. Това недоверие не е преодоляно и до днес. Но смятам, че ромската общност има респект към лекарите. Аз пътувам 25 години във всички ромски квартали и гета, правил съм изследвания, провеждал съм профилактични програми и никога нищо лошо не ми се е случвало. Когато за първи път трябваше да отида в един от най-страшните квартали - "Надежда", вечерта в хотела ме предупредиха, че ще ме набият и аз не спах от вълнение. Когато отидохме с двама-трима мои колеги, веднага се организираха в квартала - един ни носеше чантите, друг ни водеше на адресите, трети ни пазеше колата. Разбрах, че няма нищо общо с разказите, които чувам. Когато се докоснах до болката и страданията на тези хора, самият аз станах медиатор. Постепенно решихме да развием тази мрежа, защото във всички развити европейски страни като Холандия, Белгия, франция, Испания, Ирландия, Великобритания има подобна професия. В Белгия във всяка една болница има медиатори - за турски, марокански, ромски, руски малцинства и т.н. Щастлив съм, че у нас от 2006 г. тази програма се подкрепя и от държавата, защото даде добри резултати.- Колко медиатори имаме и къде са те?

- Тази година работят 150 медиатори в 80 общини. Но проблемите в спешната помощ изискват специално обучение на нови медиатори в спешните центрове.- Колко са местата, в които има нужда от медиатори?

- Мисля, че разумната бройка от медиатори е между 250-300 души. Има области без компактно ромско население като Смолян, Габрово, но има области, където има много проблеми, а няма нито един медиатор - Силистра, Видин. Отделно общини като Перник и Ботевград. Чувам, че общини назначават медиатори, без да са преминали обучение. Има и места, където не се използват по предназначение, а се пращат да охраняват обекти, както в Пещера.- Каква част от ромите не са здравно осигурени?

- Много е различно в отделните места - от 8-10% те могат да стигнат до 40-50% и повече. Това зависи най-вече от това дали в региона могат да си намерят работа. В райони като Благоевград има много цехове, земеделие, фабрики, където ромите работят и там процентът на хората без здравни вноски е нисък, а в други райони има малцинства, които са 100% безработни, например във Видинско. Голяма част от ромите, които идват при мен на прегледи, са здравно неосигурени, но, когато се нуждаят от лечение, са готови да плащат медицинските услуги. Аз винаги ги карам да си платят здравните осигуровки, за да си възстановят правата, и в много случаи това става. Но понякога хора с редовни права имат проблеми -например с невъзможността да покрият медицинските изделия, които НЗОК не плаща. В тези случаи може да се разчита само на благотворителност. Вчера събирахме пари за жената на един здравен медиатор, която е блъсната от кола и има нужда от операция.- Колко често ромите търсят Спешна помощ?

- Много често и може би оттам идват някои от проблемите. Голяма част от тях са неосигурени и разчитат само на Спешна помощ. Самите те не могат да преценят дали едно състояние е спешно или не. В много случаи едно състояние не е спешно, но те така го приемат и това поражда проблеми с лекарите заради напразното викане на линейка.- Какво е решението?

- Смятам, че не може да има хора без здравна помощ в XXI век. В Белгия, Холандия и много други стани, когато възникне здравен проблем, той се решава, без да се пита дали си осигурен и кой ще плаща. Във всяка болница обаче има омбудсман и след това той решава кой ще плати - пациентът, здравните служби или социалните. Тук е точно обратното - първо се гледа кой ще плати, а след това се оказва помощ и това създава конфликти.- Нали социалното министерство трябва да плати за социално слабите?

- Социалният фонд, който се създаде, на практика не функционира. Процедурата е много тромава и дълга, а пациентът няма време да чака. Може би трябва да има социални пакети за здравни услуги с рентгенови и лабораторни изследвания. В някои общини това е така, например Каварна. Аз ходя в ромския квартал в нея от 1997 г. Когато отидох за първи път, обувките ми бяха покрити с толкова много кал, че не можех да ги повдигам. Сега всички улици са асфалтирани, виждаш нормални къщи с градинки. В квартала има медиатор, ромска неправителствена организация, има и социално слаби хора. Но за тях общината заделяше бюджет на болницата - за изследвания. Много хора искат да си платят и здравните вноски, но сумата сега е около 1000 лева за три години назад и те нямат толкова пари. Може да се помисли за намаляване на този срок.- Кои са най-големите здравни бичове за ромите?

- Познавам цели семейства, които са починали от туберкулоза - майка, баща, и оставят невръстни деца да просят на улицата. Инфекциозните заболявания са страшни за ромите - знаете, че имаше епидемия от морбили в ромските квартали, при която 24 хил. деца се разболяха. Хепатит Б, С, А също са много чести.- Какви са възможностите за интеграция на ромите?

- Инвестиция в човешкия ресурс - да се образоват и развиват младите хора. Ние имахме един тригодишен проект за подготовка на студенти по медицина. Успяхме да подготвим 22 души, някои от които сега са отличници, освен това подготвихме още около 80 студенти в други специалности. Искаме тези хора да не са изключение, а правило. Но това изисква ангажимент на държавата, защото родителите им са много бедни и не могат да плащат за подготовката на децата си - за уроци по биология, химия и т.н.- А каква беше стартовата подготовка на децата?

- Вземахме ги от 11-12 клас, но в повечето случаи изходната база беше трагична, особено по химия. Не знаеха елементарни неща, започвахме от нулата, но някои от тях бяха много мотивирани. Спомням си за едно момиче - Диана, която дойде няколко месеца след началото на курса, но желанието й беше толкова силно, че влезе още от първия път. Някои от децата бяха приети едновременно в три университета. Този проект трябваше да се продължи от държавата, но здравно министерство две години не обяви обществена поръчка и спря обучението. Около 40% от здравните медиатори в течение на работата си също завършиха висше образование и то в различни специалности.


"Има 2 нови случая на нападение и побой над лекари. До тук с приказките затова кой какви права имал. Ако някой е избрал да живее като скот - получава и правото да бъде третиран като такъв. От утре екипи на Спешна помощ ще влизат само след постигнато споразумение с местните "лидери на мнение" на общността за персонализирана отговорност за поведението на въпросната популация или с екипи на полицията." Тези думи на д-р Петър Москов взривиха обществото. Те накараха ДПС да поиска оставката му, а лекарите да го аплодират. Това ли е начинът за решаване на проблемите между ромите и спешна помощ, попитахме проф. Ивайло Търнев. Той е сред водещите изследователи на генетичните заболявания у нас и един от хората, които работят на терен сред ромите от над 20 години.МЗ отваря вратата за допълнителното здравно осигуряване

Янина Здравкова
Законов регламент, който най-малкото ще улесни по-сериозното навлизане на допълнителното здравно осигуряване, предвижда Министерството на здравеопазването. "Пакетът от медицински услуги, който заплаща НЗОК, ще се раздели на основен и допълнителен, като се дава възможност допълнителният пакет да се осигурява и чрез доброволно здравно осигуряване", пише в мотивите за промени в закона за здравното осигуряване, подготвени от ведомството.

В момента по закон има само основен пакет и той се покрива от НЗОК. Допълнителните фондове пък или покриват услугите на касата, или плащат за медицински изделия, за които касата не дава пари, или финансират допълнителни услуги като избор на екип и ВИП условия. Пазарният дял на частните фондове е едва 1%. Не е ясно обаче какъв ще е в бъдеще основният пакет, гарантиран от здравната каса - той ще се определя с наредба на министъра на здравеопазването и засега не се знае какво ще пише в нея и дали тя ще ореже дейностите, поети от НЗОК. Освен това поправките дават възможност допълнителният пакет отново да се осигурява от здравната каса.

Занапред НЗОК ще е длъжна да прави проучване на удовлетвореността на пациентите от платените от нея здравни услуги. "Предвижда се прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетвореност от страна на пациентите, както и прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, който системно нарушава изискванията за качество на медицинската помощ", пише още в мотивите към законопроекта.

От началото на 2016 г. се предвижда да започне поетапно повишаване на размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравните вноски за децата и пенсионерите. След малко повече от година той ще скочи с 5 на сто годишно и постепенно ще достигне на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се. В момента бюджетът плаща вноските на 2 млн. души върху половината от минималния осигурителен доход.

Още 10 екипа в Спешна помощ
Очаквам догодина да имаме нови 10 екипа и линейките да стигат по-бързо до адресите. Това съобщи д-р Георги Гелев, директор на столичния Център за спешна помощ:

В София спешната помощ и полицията си сътрудничат отдавна и ходят заедно на проблемни адреси, което е понижило случаите на насилие над медиците. Ако се изпълнят набелязаните от здравното министерство мерки за вдигане на заплатите с по 20% всяка година, и промени в специализациите още през 2015-а, спешната помощ в София може да се сдобие с 10 нови екипа, което чувствително ще подобри бързината на линейките при отзоваване на адрес, поясни Гелев.

Той поясни, че още преди няколко години има договореност с началника на СДВР патрулка да се отзовава на адрес, който се очертава да е конфликтен. Това се преценява от начина на обаждане по телефона, дали позвънелият е бил агресивен и дали на този адрес или в близост от него е имало преди това инциденти с живеещи в него или в близост.
Хирурзи оперират на тъмно
Хирурзи са продължили ортопедична операция във врачанската многопрофилна болница "Христо Ботев" след прекъсването на тока преди три дни, без да им мигне окото, докато бъде включен агрегатът, съобщиха техни колеги. Те не трепнали и завършили успешно интервенцията.

Лекарите са успели да поставят изкуствена става на жена, пациентката се възстановява добре, според очакванията, разказа началникът на отделението по ортопедия и травматология д-р Георги Комитски.

Колегите са предимно млади хора и са свикнали да работят в какви ли не инцидентни ситуации, заяви д-р Комитски.

По думите му, като се изключи честото спиране на електричество, за екипа на отделението седмицата е била спокойна. Не е имало много граждани, които да търсят лекарска помощ след травми от падания.

Лечебното заведение очаква нова техника за отделенията по неонатология, хирургия и акушеро-гинекология. Тя ще бъде предоставена от Министерството на здравеопазването.РБ: Москов не е ксенофоб и фашист, а смел да каже истината

Да си лекар у нас е като да участваш в "Сървайвър", защитиха го своите
"Да си лекар в България, е като участие в "Сървайвър". Бориш се срещу цялото племе, макар че си негов член, и можеш винаги да бъдеш изгонен." Това заяви вчера от парламентарната трибуна депутатът от РБ д-р Димитър Шишков. Реформаторите излязоха с нарочна декларация в защита на министъра си Петър Москов заради изявлението му, че в циганските гета линейките ще влизат само с полиция.

"Как допуснахме да достигнем до побоища на лекари и ние самите, вместо да се обединим около този проблем, започнахме да се наричаме ксенофоби, фашисти и комунисти", попита Шишков.

"Демокрацията е ред, дисциплина и ясни правила. Когато един политик има смелостта да каже кое е истината и да въдвори ред и правила, не го наричайте ксенофоб и фашист. Така не се управлява държава", се казва в декларация. "Опазването на здравето на нацията е съвместна дейност и висша форма на политика. Агресията над медицински екипи пречи на провеждането на лечебната дейност и нейното качество", заяви още Шишков.

"Ксенофобия ли е спазването на конституцията, или когато искаш да вмениш спазването на закона", заявяват още реформаторите и настояват, че Народното събрание трябва да защитава институциите, учителите, полицията, лекарите, юристите.


Циганин, набил фелдшерка във Враца, само глобен с 1000 лв. - вече съжалявал

Валери Ведов
С 1000 лв. глобиха 20-годишен циганин, който през май т.г. преби фелдшерка от спешния център във Враца.

Районният съд освободи от наказателна отговорност Николай Христов, защото нямал предишни криминални прояви, разкаял се за деянието си и признал вината си. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва пред окръжния съд.

Инцидентът стана пред входа на спешния център, където младият циганин налетял с юмруци срещу фелдшерката Галя Ярмин, докато тя правела сърдечен масаж на баща му в линейката. Преди това екипът се отзовал на сигнал за мъж с болки в сърдечната област.

Линейката е пристигнала веднага на адреса в циганската махала, където заварили човека в много тежко състояние. Въпреки бързата и професионална намеса на медиците пациентът починал.

Заради поредното нападение срещу служител на центъра шефката му д-р Галина Лещарска поиска охрана за медицинските екипи, а лекарите излязоха на кратък протест. Медиците от врачанския център се включиха в инициативата на колегите си от цялата страна в подкрепа на здравния министър Петър Москов.
Хем ромите сити, хем лекарите цели, хем Москов министър

Партиите да помогнат на Бърза помощ, да пратят кебапчиите си да ги охраняват

Лола Монтескьо
Министър Москов е герой. Даже герой два пъти -веднъж на истинските BALGARI и втори път -лично мой. От хумористична гледна точка. Ако продължава с това темпо да спасява страната от ебола и роми, ще се наложи да си делим хонорарите.

От друга страна, Москов има всички шансове да остане в историята като първия министър на здравеопазването, който ще остане известен за поколенията. По-популярен от него досега май не е имало. А това си е абсолютен пиар майсторлък -да станеш известен министър на здравеопазването, без реално да имаш здравеопазване. Нещо като Ким Кардашиян и колежките й, които са известни с това, че са известни.

След като обяви, че ще вкарва здравето на гражданите на територията в услуги тип "пакет", Москов запретна ръкави и бръкна в най-гнилото на системата. Бързата помощ и циганските махали. И двете системи са оставени на доизживяване от поне четвърт век и съответно намират начини сами да оцеляват. Тъй като министърът е лекар и десен, реши да направи това, което в безнадеждни ситуации лекарите и десните правят - ампутация

В случая можеше да избира между ампутация на така наречената Бърза помощ и циганските махали. От колегиалност избра вторите, макар че на мястото на лекарите не бих избързала да се радвам. Току-виж вярно тръгне да прави реформи и следващия път развърти скалпела и из техните загнили рани.

Но сега-засега на прицел са ромите, сиреч циганите. В техните махали биели твърде често екипите на Бърза помощ и затова най-добре било линейките да не ходят там. Тоест вече официално.

Или пък, ако на някой доктор много му се прище да си изпълнява задълженията (щото те не всички доктори са чак толкова десни), тогава предложението е да ходи там с полицай. Няма лошо.

Съгласна съм, че ако се страхуваш да влезеш в една махала, най-умното е да си вземеш защита. Всеки, който е застрашен при изпълнение на дълга си, трябва да бъде охраняван.

Въпросът ми само е полицаите не са ли и те застрашени поради естеството на работата си? И ако на всеки застрашен в циганската махала му се полага полицай, то полицай се полага и на самия полицай. Тогава при всяка висока температура в махалата към линейката ще се прикрепя патрулка, а към патрул ката друга патрулка, която съответно също трябва да се охранява от патрулка...

Значи за всеки грип ще командироваме цялата налична полиция на територията, а ако грипавите са повече, ще се наложи да пратим и жандармерията, и армията, и ДАНС. Това ми се вижда трудоемко и скъпо.

Все пак много по-лесно е просто да помолим НАТО за помощ. Нали сме членки? Министър Москов да задейства член 5 от договора за членство в НАТО, който предвижда при заплаха останалите членки да се отзоват солидарно и да помагат. Шарка в "Столипиново"? Айде два стелта и US тюлените начело със Силвестър Сталоун. Заушки във "Филиповци"? Направо една операция "Гръм и мълния" с участието на поне две немски танкови дивизии. Това си е огромен ресурс за действие: кеф ти холандски пехотинци, кеф ти френски парашутисти, кеф ти шведски водолази, даже американски бомби, ако се наложи. Тоя членски внос за какво го плащаме иначе? А и съм сигурна, че две трети от арийското население на територията ще аплодира бурно инициативата.

Ако колегите от НАТО посрещнат очакванията ни с недоумение, има и друг вариант.

Да оборудват линейките с ракети земя-въздух и високоговорители, по които да пускат Вагнер. Може даже да поканим Оливър Стоун или защо не дори Франсис Форд Копола да снимат акция на "Бърза помощ" в ромска махала.

Нещо като "Апокалипсис сега", ма по-яко. Вертолети, огън, напалм, лекарите горе спасяват лекарите долу, местните мрат, дъни Вагнер, адреналин, та се не трае.

Сигурна съм, че и комисията по култура ще одобри подобен проект - все пак това прави от страната ни филмова държава, което си е култура отвсякъде.

Москов обаче иска да пробва първо по мирен път и затова предложи преговори с ромските баоони. Този начин също отваря някои възможности. Вместо да се командирова полиция в махалите, може да прикрепят към докторите по няколко момчета с бухалки. Или направо ония, "цигуларите", с големите калъфи. Щом ще си играем на мафии, нека да е равностойно. Иначе що да дискриминираме българските, а да легитимираме ромските? Това си е расизъм отвсякъде.

А аз се сещам и за последен, много по-елегантен, хуманен и многократно изпитан начин - Бърза помощ да си върши работата безопасно и без страх и в най-дивите цигански гета. Просто нека пред всяка линейка да тича един кебапчия С поне две тави кюфтаци. Те, кебапчиите, нали са традиционна свръзка на политиката с местното население, нека ги използват по-често от веднъж на 4 години. Досега, който е влязъл с кебапчета в махалата, все си е свършвал работата. И така хем ромът ще е сит, хем лекарят цял, хем Москов - министър.Лола Монтескьо в този фейлетон се шегува с новите идеи за Бърза помощ.Москов отвори чувала със заплати

Калоян АТАНАСОВ
В трактовката на здравния министър Петър Москов прословутият политрефрен: "Аз съм прост и вие сте прости, затова се разбираме", звучи като: "Аз съм лекар и вие сте лекари, затова ще ви увелича заплатите". В рамките на няколко дни Москов обяви, че догодина "ветераните" от спешната помощ и "новобранците" специализанти ще взимат повече. Не че по този начин той ще успее да запуши колосалния теч на кадри от здравната система.

На Запад пачките са много по-дебели, а условията за работа - в пъти по-добри. Но поне ще успеем да намалим до минимум загубите, ако подобен еднократен жест се превърне в целенасочена държавна политика.

През 2015-а заплатите на медиците, работещи в натоварените и отдалечените центрове на Спешната помощ както и във филиалите, ще се изравнят с тези на колегите им от болниците. Цифром и словом след анонсираното от Москов повишение от 20% "бързите" медици ще получават между 800 и 1000 лв. минимум. Със средства от еврофондовете ще се закупят нови линейки, оборудвани с модерна апаратура.

Планирани са и ремонти на спешните отделения. Съответно колите няма да пътуват, за да мерят температурата на леко болен. Ясно регламентиран с наредби и медицински стандарти пакет ще отсява обажданията на телефон 112. Не на последно място Москов е твърд в тезата си, че няма да позволи лекарите в линейките да бъдат бити по време на работа и че държавата трябва да осигури тяхната охрана. Крайната му цел е до две години България да разполага с квалифицирана помощ, която да пристига на адрес до 15 минути след подаването на сигнал.

Нова Наредба за специализациите ще гарантира по-високи заплати и трудови договори и на младите лекари. Най-облагодетелствани от нея ще са специализантите в "дефицитните" области педиатрия, инфекциозни болести, патология и съдебна медицина. Те ще получават месечно основно възнаграждение между три и четири минимални работни заплати, или над 1000 лв., без да броим бонусите по клинични пътеки. Всички болници ще бъдат задължени да водят на щат определен брой практикуващи лекари, ако искат да сключат договор за дадена дейност със здравната каса.

Според Москов, много от лечебните заведения търсят млади кадри и това нововъведение ще им помогне да си ги набавят. Дипломантите от медицинските университети вече няма да започват специализация с конкурс, изпит или по квоти, както беше досега, а директно ще сключват трудов договор по Кодекса на труда. Те ще избират между университетските, областните и всички други лечебници, които имат необходимата акредитация да ги обучават. Докато лекарят работи в дадена болница, той ще изкара и теоретичния университетски курс. Накрая специализантът, заедно с прекия му наставник, ще се яви на държавен изпит за придобиване на 'тясна" професия.

Специализантите в заварено положение (около 3400 души) в срок от три месеца трябва да решат дали да продължават по сегашната система, или да преминат към новите правила. Ако изберат модела на Москов, ще им се признават всички теоретични часове, взети досега.

Междувременно на опашката за заплати се наредиха и медицинските сестри. "Средната заплата на сестрите в България е 520 лева, а около 80% от тях вземат и по-малко. Искаме стартова заплата, равна на три минимални заплати за страната", каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. От съсловието смятат, че исканата сума отговаря на квалификацията и на голямата отговорност, която носят за болните.

От здравното министерство са готови да започват преговори, а според Москов е необходимо да се промени механизмът, по който се изчисляват възнагражденията на медицинските сестри. Извън щата в момента те получават надбавки на базата на преминалите през клиниките пациенти. Идеята е в бъдеще доходите на сестрите да се определят в зависимост от атестацията, квалификацията и резултатите от работата им. Което не гарантира, че всяка от тях ще получава повече пари.
Сподели с приятели:
  1   2   3   4   5   6
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница