Над 50 хил кръводарители не стигат годишностраница1/11
Дата19.07.2018
Размер373.5 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11Пресклипинг на тема: „Здравеопазване”
15.09.2016
Национални вестнициНад 50 хил. кръводарители не стигат годишно


На всеки 2 секунди някой по света се нуждае от животоспасяващата процедура

Труд  стр. 4  

Всекидневно болниците в страната ни се нуждаят средно от около 600 кръводарители, от които между 250 и 350 за нуждите на столицата. Средно на годишна база това прави около 219 хил. души. За цялата 2015 г. обаче общият брой на редовните кръводарители у нас е бил малко над 168 хил., или с 51 хил. по-малко от необходимото. "Нужда от кръводаряване винаги има. В Европа средно на 1000 души население кръв даряват 40 души, докато в страната ни броят им е два пъти по-нисък - 20 на 1000", обясниха пред "Труд" от Българския алианс за кръводаряване.

Насърчаването на кръводаряването не е достатъчно насочено към хората и трябва да се финансира създаването на филм за пътя от кръводаряването до кръвопреливането.

Това коментира д-р Николай Андреев, директор на Националния център по трансфузионна хематология във връзка с кампанията на центъра съвместно с БНТ и ПИБ - "Дари кръв".

Желаещите да помогнат могат да го направят от 9:30 до 13:30 часа в столичните офиси на Първа инвестиционна банка на ул. "Енос" № 2 и бул. "България" № 81Г.

Практиката показва, че на всеки две секунди някой по света се нуждае от кръв. Един на всеки седем хоспитализирани пациенти също има нужда от животоспасяващата процедура.Неврохирурзите от " Софиямед" спасиха 33-годишна жена


Труд  стр. 5  

Рядка за страната операция са извършили неврохирурзите от Университетска болница "Софиямед" и са спасили живота на 33 годишна пациентка, съобщават от лечебното заведение. Жената е приета в състояние на кома и тежък мозъчен кръвоизлив, причинен от мозъчна аневризма с размер над Зсм., т.нар. гигантска аневризма, разположена непосредствено след влизането на сънната артерия в мозъка.

След като специалистите стабилизират пациентката и провеждат изследвания установяват, че се касае за тежко, почти пълно запушване на двете сънни артерии кръвоснабдяващи мозъка, както и още 2 аневризми, разположени под черепната основа.

"Единствената възможност, която стоеше пред нас беше промяна на мозъчния кръвоток и изолиране на аневризмите от кръвообръщението за превенция на последващи кръвоизливи. Взехме присадък от едната артерия на предмишницата на ръката, който се трансплантира в шията на болната, така че да свърже здрава артерия от шията с магистрален мозъчен съд. По този начин създадохме "нова сънна артерия" и извършихме т.нар. бързопоточен байпас. Променената артерия с аневризмите остана изолирана от кръвообръщението, а новият поток от кръв създаде изключителен комфорт на функцията на мозъка. Пациентката постепенно влезе в съзнание и след няколко дни подобри състоянието си", коментира д-р Емил Кръстев, началник на Клиниката по неврохирургия в УМБАЛ "Софиямед".

Успехът след извършената операция според специалистa и колегите му е изумителен. В страната ни такива операции не се правят.

"Имахме смелостта да извършим тази операция, тъй като в болница "Софиямед" натрупахме значителен опит в подобни интервенции на базата на дългогодишно обучение в Европа", коментира д-р Кръстев. И допълва, че трудът на хирургичният екип е бил много тежък, над 15 часа.90% от възрастните страдат от кариеси


Труд  стр. 4  

България попада в червения сектор на световната карта за заболявания на зъбите. С кариеси са регистрирани 70% от децата и 90% от възрастните. Това стана ясно по време на форум на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18-годишна възраст, който се състоя в Перник. Над 400 лекари участват в кампанията. Досега програмата е обхванала с прегледи 55 000 деца, или в брой зъби -200 000. Миналата година за силанизиране на постоянните детски зъби са били отпуснати 1,5 млн. лв.Програмата ще продължи до края на ноември и ще се реализира и в областите Добрич, Варна, Бургас, Русе, Ловеч, София, Видин, Монтана и Пловдив.Майки протестираха с черни балони пред НС


Труд  стр. 1,5  Людмил Недев се присъедини към протест пред парламента на стотици родители на деца с увреждания. Майки заплашиха с гладна стачка, ако до месец няма конкретни мерки за подобряване на живота на децата им.

С черни балони излязоха вчера на протест пред парламента родители на увредени деца. Майки оставиха пред Народното събрание играчки, с които рожбите им никога няма да могат да играят като здравите си връстници. Преди да направят шествие от НС до социалното министерство, те стояха повече от два часа в градинката до парламента притихнали, напрегнати ис лица опънати от болка. Доближаването на депутати от различни цветове ги изнервяше и отприщваше агресия. "Заповядайте, почерпете си, синът ми е жив, днес става на 26 години", приближи се с кутия бонбони съкрушена жена към социалния министър Зорница Русинова.

Друга майка бутна в ръцете на Русинова малко пакетче с думите:"Подарявам ви тази касапска престилка, с която ни карате да гледаме децата си." След това обясни, че въпросната престилка заедно с медицинско сабо се давали от експертите по социални грижи като "работно облекло" на личните асистенти. През сълзи друга жена обясни, че срещу 230 лв., които получава като личен асистент на детето си, всеки ден трябва да попълва дневник какво е правила по часове с рожбата си. В противен случай социалните не давали парите.

Майка избута инвалидната количка с детето си пред социалния министър и попита: "Искате ли вие да го гледате със 170 лева?"

Русинова не отговори на нито една от майките. Реагира чак след като една от тях обясни, че гледа увредени близнаци, че мъжът й пътува по цял свят с камион, за да осигури нормален живот на децата си, а самата тя не може да започне работа, защото социалното министерство няма пари за лични асистенти. Майката се разплака, а Русинова се опита да тръгне. Спряха я викове на майки, който проклинаха: "Ще горите в ада".

Протестиращите предупредиха социалния министър Зорница Русинова, че ще започнат гладни стачки, ако до месец не започнат реални промени за подобряване живота на децата и с увреждания. Майките бяха категорични, че европейските програми "Асистент за независим живот" не решават проблемите им. Те обясниха, че по тези програми назначават родителите за лични асистенти и така ги лишават от възможността да работят. "Настояваме за Закон за личната помощ, който да е обвързан с минималната работна заплата, а ние се борим да са поне две минимални работни заплати", обясниха недоволните майки.

Преди протеста в парламента избухна скандал, а от БСП напуснаха пленарната зала, тъй като от ГЕРБ отхвърлиха техни законопроекти за подпомагане на децата с увреждания.
Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница