По проект „Партньорство за развитиестраница1/8
Дата30.11.2018
Размер3.5 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8
Главният секретар на областна администрация Варна взе участие в обучителното пътуване „Добри практики” по проект „Партньорство за развитие” по ОПАК, договор №А 08-14-49-С/03.02.09 г., изпълняван от Областна администрация-Ловеч. Участваха и представители на 18 областни администрации от шестте района за планиране - СЗ, СЦ, СИ, ЮЗ, ЮЦ и ЮИ, както и членове на екипа по проекта. Планираното посещение в двете държави – членки на Европейския съюз – Великобритания и Република Чехия, бе осъществено съгласно предварително съставената и подробно разписана програма за изучаване на опита, по отношение на проекти с Публично-частни партньорства /ПЧП/, а именно – във Великобритания - страна с осъществени успешни практики на значими и мащабни проекти и в Р Чехия – страна сравнително от скоро член на ЕС, където практиките на ПЧП от 2004 г. започват да се адаптират и осъществяват в различни сфери на социално-икономическия живот.
Споделяме с Вас, част от придобитите впечатления по добрите практики в областта на публично-частното партньорство :

09 септември 2009г., гр. Лондон, Великобритания

І-ва работна среща – Национални институции за публично-частни партньорства, в залата на Partnerships UK

Срещата се проведе от по предварително обявената програма с официално посрещане и представяне от г-н Хавиер Нанчинас – експерт от Международния отдел на Partnerships UK - Партньорства Великобритания.

Партньорства Великобритания (PUK) е създадено през 2000 г. като публично-частно партньорство от Министерството на финасите като постояннен „Център за високи постижения” в областта на ПЧП. Подпомага изграждането на инфраструктура за предоставяне на високо качество на обществените услуги и ефективно използване на публичните активи чрез партньорства между публичния и частния сектори. Партньорства Великобритания има установени рамкови споразумения с повечето държавни ведомства и администрации - агенции, фондове и нетърговски публични органи (NDPBs). Партньорства Великобритания се ангажира с местните власти, които не са обхванати от Рамковите договори на основание индивидуални споразумения за партньорство. Поради уникалния си статус и обществена мисия Партньорства Великобритания не може да е конкурент за проекти с частния сектор.

Партньорство Великобритания е институция, която работи и на национално и регионално ниво, като разрабтова политики, предложения за проекти ПЧП. Съотношение на дяловете: 51% - Частен сектор (ЧС); 49% - Публичен сектор (ПС) /45% Министерство на финансите и икономиката и 4% Шотландски министерства/. Съотношението е в полза на частния сектор, с цел създаване на по-добра организация и инфраструктура. При държавните служители се наблюдава текучество – преместват се от едно място на друго, а е налице необходимост служителите да се запазват, за да има звено с корпоративна памет. Частните партньори предлагат по-големи заплати и привличат хора. Тези са причините за създаване на независимо ниво за ПЧП. Тази нова структура се явява коректив на политическите решения на министрите и не е в пряка зависимост от това кой в момента е на власт. С ПЧП – проектите се възстановяват инвестициите и се получава девидент от около 6%, но основнияТ стимул не е финансов. Чрез гаранциите и риска, който поема ПС се осигуряват проектите, от които се нуждае обществото – ПС, като се изпълнява съвместно мисията на ПС. Организацията Partnerships UK е политически низависима и предоставя на държавата един рядък ресурс – предложения за иновативни, трудни проекти, в които по-трудно се намира правилното решение; тя дава гаранция на частния сектор, че трудни и рискови проекти, но същевременно с голяма социална значимост, ще бъдат осъществени чрез обмен и трансфер на познания от висококвалифицирани експерти и ще се създадат добри практики, на базата на ПЧП. В Partnerships UK работят 70 души, като ПЧП-проектите във Великобритания са 900 бр. – сравнително малко ангажирани хора, но голям пазар. Експертите от центъра извършват следните дейности:

помагат на правителства на различни държави (напр. Австралия, Германия, Колумбия) да създадат такива национални центрове/ отдели за ПЧП

разработват програми и проекти

обучават държавни служители на всички нива

Оценката на работата на Partnerships UK се извършва от Министерството на финансите и икономиката. Възвращаемостта на средствата не е определяща, а се оценява по това, каква подкрепа се осигурява. Методологията е най-главният продукт, който министерството получава. Разработките за Публично-частни партньорства включват следните основни части, независимо от сектора:

Методология

Инструменти за комуникация /маркетинг/

Скелет на договора

Система на мониторинг

Обследва се дали проектът може да бъде изпълнен без нарушения от правна и техническа гледна точка, дали проектът може да се финансира, дали има „добавена стойност”, оценка на риска и оценка дали проектът представлява интерес за частния сектор. Методологията трябва да е безпогрешна, за да могат да се привлекат участници от частния сектор.

Кадрова политика на Partnerships UK: запазване на добрите служители с интересни проекти и работата се оценява от преките шефове. В сравнение с тези експерти, частните консултанти могат да не познават и да не разбират мисията на публичния сектор.

Причини за формиране на ПЧП:

Добавена стойност на услугата за същите средства

Трансформиране на обществения сектор, променяне на манталитета на държавния служител с поставяне на дългосрочни цели и дългосрочно мислене – визия за крайните резултати, а не за средствата, които ще се вложат

Трансфер на практиките между публичния и държавния сектор

Възвращаемост на инвестициит

Инициативата за публичното финансиране (ИПФ) The Private Finance Initiative (ИПФ) във Великобритания е само един вид публично-частно партньорство. Има много други видове на ПЧП договори, типизирани според формата на съвместна работа между публичния и частния сектор – възлагане на договор на дългосрочна основа, изграждане на публични инфраструктурни обекти и съоръжения, финансирани от частни средства. Това е един от основните начини за капитални вложения от държавата по отношение на активите, тъй като прехвърля риска върху частния сектор.


Каталог: stranici -> frends
frends -> 17 януари 2006 По данни на Регионалния център по здравеопазване наличността на лекарствения препарат “Tamiflu
stranici -> Общински план за развитие на община
stranici -> Приложение 1А
stranici -> Книга към бъдещата морска политика на Евросъюза: Европейска визия за океаните и моретата
stranici -> To the european union bulgaria
stranici -> 1. Увод 7 анализ на ситуацията 10
stranici -> Конференция по присъединяване към ес – българия –– Брюксел, 25-ти ноември 2002
frends -> Указанията на Министерство на здравеопазването за предпазване от птичи грип


Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8


База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2019
отнасят до администрацията

    Начална страница