Г. Фокус 12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готовиДата23.07.2016
Размер251.53 Kb.
#2600
Новини за общините

03. 07. 2014 г.

Фокус

12-те нови детски площадки в Благоевград вече са готови

3 Юли 2014 | 15:31 | Агенция "Фокус"Благоевград. 12-те детски площадки в Благоевград, част от общинската инвестиционна програма, са завършени в срок и готови за ползване, съобщиха от пресцентъра на общината. 6 от тях са съвсем нови, а останалите 6 са напълно обновени. Всяка от детските площадки е оборудвана с разнообразни съоръжения. Освен с уреди за игра, съобразени с възрастта на децата, площадките са окомплектовани и с пейки и кошчета за удобство на придружителите. В услуга на гражданите са поставени табели с указания за ползване и номер за спешни случаи. За безопасността на най-малките също е помислено. Поставени са ударопоглъщащи настилки, които да предотвратяват травми на децата при падане. Готовите места за отдих и игра са разположени срещу 11 ОУ, в района на блоковете 53, 125, 31, 86, 71 и 107 в квартал „Еленово“. Нова площадка има и в квартал „Освобождение“, както и една в квартал „Струмско”. Всички дейности са извършвани в рамките на стратегията на кмета Атанас Камбитов за цялостни ремонти, а не работа „на парче“. Това е и причината през миналата година усилията за изграждане и реновиране на площадки да са съсредоточени в кв. „Струмско“, а през тази – предимно в кв. „Еленово”. 63 200 лева са разчетени за ремонта на площадките, а 102 300 лева са отделени за изграждането на новите. В по-голямата си част съоръженията са предвидени за деца от 3 до 12 години, но има и за деца от 0 до 3 години.

Фокус

В Бургас представят проектите за реконструкция на Културния дом на Нефтохимика и балансирана градска среда

3 Юли 2014 | 13:47 | Агенция "Фокус"Бургас. Публично представяне на класирания на първо място проект за реконструкция на сградата на Културния дом на Нефтохимика ще се проведе от 17.00 часа, съобщиха от община Бургас. На обсъждането се канят всички заинтересовани жители, за да направят своите забележки и предложения. Идейният проект е на младия бургаски колектив на архитектурно студио "МОТО" ООД с ръководител арх. Десислава Стоянова, който заслужено спечели журито на провелия се открит конкурс за избор на най-добра идея за реконструкция на сградата. С преустройството на сградата се цели преосмисляне на вътрешните пространства, тяхното зониране, осъвременяване функционалността на помещенията, създаване на условия за достъпност до отделните обекти в нея, оползотворяване на неизползвани пространства и обеми, реконструкция и обновяване на инфраструктурните инсталации и технически съоръжения. Като неразделна част от инициативата е цялостната реконструкция на прилежащите терени при съобразяване с предвижданията за пешеходните зони и създаване на достъпна среда до сградата. Ще бъде създаден съвременен архитектурно-художествен образ на сградата, обогатяване на дейностите и прилагане на мерки за енергийна, и ресурсна ефективност. Сградата следва да осигурява възможности за реализиране на широк спектър от дейности: театрална, музикална, концертна, художествена самодейност, лекционна, кръжочна и др. Обществени обсъждания на идейни концепции за изготвяне на "Интегрирани проекти за осигуряване на балансирана градска среда" в комплексите "Меден рудник", в централна градска част и "Възраждане" ще се проведат на 8 юли /вторник/, съответно в от 11.30 часа в спортна зала "Никола Станчев" и от 16.30 часа в зала "Георги Баев" на Културен център "Морско казино". Целите на проектите са да се постигне повишаване привлекателността на града и качеството, и комфорта на обитаване. Дейностите включват обновяване на междублокови и пешеходни пространства, зелени площи и обслужващи улици, прилагане на мерки за подобряване достъпността в градската среда и енергоефективни решения за уличното осветление, управление на отпадъци в зона "Б" на ж.к. "Меден рудник", в централна градска част и в ж.к. "Възраждане". На обществените обсъждания са поканени всички заинтересовани граждани. Проектите се реализират "В подкрепа на инвестиционната програма на Община Бургас за 2014- 2020 г.", съгласно договор за безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/5-02/2012/029 по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 - 2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Фокус

Зам.-кметът по екология в Бургас Атанаска Николова: Амбицията на общината е градът да е най-добрият дом за живеене в България

3 Юли 2014 | 13:16 | Агенция "Фокус"Бургас. Амбицията на община Бургас е градът да е най-добрият дом за живеене в България, каза по време на дискусията „Идеален дом в идеален град” зам.-кметът по екология Атанаска Николова, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. „Фактът, че последните години не само бургазлии, но и гражданите на България избират Бургас като най-добър град за живеене показва, че усилията, които полагаме, са правилни и се оценяват. За нас най-важно е качеството на живот на гражданите на Бургас да се повишава и в тази посока са насочени най-вече нашите усилия. Това касае всички обществени, публични пространства, благоустрояването на зоните, безопасност на улиците както за нашите деца, така и за всички граждани. Основният акцент в нашите усилия е качеството на средата, защото тя директно е свързана с качеството на живот т.е. вземат се всички мерки, свързани с опазването на чистотата на въздуха, опазване на водите, на прекрасните езера, биоразнообразие и море. Тези усилия са насочени и към промяната на културата на предвижване, въвеждането на устойчива градска мобилност с използването предимно на обществен транспорт, на изграждане на велоалеи, стимулиране на гражданите да се предвижват с велосипеди и пеша. Това всичко постепенно променя облика на града и го превръща в красиво, безопасно място за живеене, в един прекрасен дом.

Фокус

Ева Митова: Реконструкцията на парк „Герена” в София ще приключи до 15 август, стойността на проекта е 300 000 лева

3 Юли 2014 | 12:59 | Агенция "Фокус"София. Започна реконструкцията на столичния парк "Герена". Направихме един проект, който премина през обществени обсъждания. Това заяви пред журналисти Ева Митова, кметът на столичния район „Подуяне”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. В момента се извършва първата фаза на ремонта на парка, която представлява смяна на канализация и преасфалтиране на съществуващи алеи, както ще се извърши и подмяна на 100 пейки. Реконструкцията предполага и санитарна сеч на растителността и засаждане на нова видове растителност, допълни Митова. „Постигнахме изпълнението на този проект, който е на стойност 300 000 лв. в частта с асфалтирането и 60 000 лв. минаха като етап за подмяната на канализацията, така че с тези средства ще постигнем максимален резултат и ще се усети видима разлика в качеството на парка”, обясни още тя. „Проектът трябва да приключи до 15 август, започна от 1 юли, очакваме това да стане и по-рано, за да може да се използва интензивно в този период от хората. Канализацията е само отвежда водите от алеите на парка, за момента не се предвижда изграждането на поливна система, но сме оставили тази възможност, за да не разкопаваме отново, когато дойде моментът . Всичко е така направено, че да се позволи следваща етапност, без да се разрушава предишното”, допълни Митова.
Ралица Маджарова, директор на Дирекция „Зелена система” към Столична община заяви: „Като цяло проектът предвижда възстановяване на растителността, засаждане на нови видове, прочистване на съществуващата растителност. Почистват се сухи клони. Няма да се променя обликът на парка. Този парк е от доста година и ще бъде възстановен такъв, какъвто е, даже и по-хубав”. „Интензивно се извършва и ремонтът на настилката на главният вход на Борисовата градина около езерото „Ариана” – тя изцяло ще бъде подновена. Предстои да започне най-големият ремонт в тази област – парковото пространството около НДК, този проект трябва да приключи до средата на 2015 година”, допълни Ралица Маджарова.

Фокус__В_Община_Казанлък_ще_се_проведе_обсъждане_по_проект_„Добро_образование_сега_-_добри_възможности_в_бъдеще”'>Фокус

В Община Казанлък ще се проведе обсъждане по проект „Добро образование сега - добри възможности в бъдеще”

3 Юли 2014 | 12:41 | Агенция "Фокус"Казанлък. В Община Казанлък ще се проведе обсъждане по проект „Добро образование сега - добри възможности в бъдеще”, съобщиха от пресцентъра на общината. На 04 юли от 10.00 часа в зала № 6 на Община Казанлък ще се проведе заключителна пресконференция по проект „Добро образование сега - добри възможности в бъдеще”, финансиран от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. чрез Европейския социален фонд, Договор № BG051PO001-4.1.05-0144. Проектът стартира през лятото на 2013 година, като бенефициент бе Община Казанлък с партньори – ОДЗ „Пчелица” с филиал в с. Бузовград, ОУ „Васил Левски“, с. Бузовград, ОДЗ „Детелина“ с. Горно Черковище, ОУ „Св. Климент Охридски“, с. Горно Черковище, ОДЗ „Славейче“ с филиал в с. Ръжена, ОДЗ „Синчец“, с. Копринка, ОДЗ № 2 „Снежанка“, гр. Казанлък и ОУ „Кулата“, гр. Казанлък. Общата цел на проекта беше да се подобрят условията за интеграция на децата и учениците от етнически малцинствени групи от община Казанлък, чрез мотивирано включване още от най-ранна възраст в образователния процес, като това ще доведе до тяхната по-успешна социална и трудова реализация в бъдеще.

Фокус

60 тона екоматериал е използван при строителството на новата велоалея в Бургас

3 Юли 2014 | 11:55 | Агенция "Фокус"Бургас. При строителството на новата велоалеята в Бургас са използвани над 60 тона екоматериал, каза по време на откриването зам.-кметът по строителството в община Бургас Костадина Марков, предаде репортер на Радио „Фокус” – Бургас. Новата екоалея е дълга 624 кв. метра и попива 200 литра на кв. м. минимум. Велоалеята е дарение от италианска фирма. Тя започва от прелеза на стадион „Лазур” и стига до първия официален вход на Морската градина. "Реално покрива от вход до вход Морската градина. Това е иновативен продукт. Фирмата в момента формира цената, но смятат, че тя ще бъде близка до стандартните тротоарни плочки или до асфалтовите настилки. Оскъпяването ще дойде вероятно от нуждата от съществуване на дренажна система, която отдолу ще отвежда водата, която се попива в бетона. При всички случаи ще бъде малко по-скъпо, но е иновативен продукт, който лично на мен много ми харесва. Виждате какво се случи във Варна. Ако съумее някой ден нашата държава да разполага с подобни настилки, гарантирам, че просто нещата ще стоят по друг начин. 200 литра минимално количество на квадратен метър да поеме настилката е убийствена цифра”, каза още Марков. Той допълни, че новите велоаели в Бургас не биха могли да бъдат изградени с тази технология, защото компанията трябва да е изготвила цена, да я е оферирала, да участва в обществена поръчка. „Мисля, че няма да има време специално за новите велоалеи, които предстоят да бъдат изградени в Бургас, да се използва новия материал, но за в бъдеще може да си партнираме. Това е въпрос на цени, процедури и т.н.”, каза още зам.-кметът. Голямата част от веломрежата на Бургас все още не е започнала по изпълнението. Предстои да започнат още два ЛОТ-а по проекта за интегриран градски транспорт на Бургас, с което градът ще има най-дългата веломрежа в България, която ще преминава през целия град.

Фокус

Ще се проведе XVI Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2014

3 Юли 2014 | 11:33 | Агенция "Фокус"Ракитово. Ще се проведе XVI Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2014, съобщиха от пресцентъра на община Кметство Дорково, читалище „Св. Св. Кирил и Методой-1919 година, ансамбъл „Овчарска песен”-село Дорково канят граждани и гости на фестивала. Тържественото откриване на фестивала е на 01 август, а дните за изяви на колективите са на 02 август и 03 август. Фестивалът се провежда с подкрепата на община Ракитово и е под егидата на Министерство на културата. Програмата на фестивала включва: 1 август, петък от 20.00 часа - дефиле на всички международни състави и домакините от село Дорково. От 20.30 часа – Церемония по откриване на фестивалните дни и ритуал по вдигане на знамената. От 21.00 часа – Поздравителен концерт на чуждестранните групи и домакините. От 22.00 часа – празнично увеселение. На 2 август, събота от 08.30 – 9.00 часа – посрещане на самодейните колективи от страната. От 9.00 часа – дефиле. От 9.15 часа - тържествено начало на ХV I– ти Международен фестивал за автентичен фолклор Дорково 2014. От 09.15 часа - Симеоновец, Пазарджик. От 09.30 часа - Пищигово, Пазарджик. От 10.00 часа - Норвегия. От 10.30 часа - Поповица, Пловдив. От 10.45 часа - Костандово, Пазарджик. От 11.00 часа – Копаница, Перник. От 11.15 часа - Кленовик,Перник. От 11.30 часа - Албания. От 12.00 часа – София. От 12.15 часа - Пролом, Пловдив. От 12.30 часа - Драговищица, София. От 12.45 часа – Буйново, Смолян. От 13.00 часа - Франция. От 13.30 часа - Радомир, Перник. От 13.45 часа – Карнобат. Ит 14.00 часа – Паничери, Пловдив. От 14.15 часа - Песнопой, Пловдив. От 14.30 часа - Мламолово, Кюстендил. От 14.45 часа – Бранище, Добрич. От 15.00 часа - Овчарово, Добрич. От 15.15 часа - Паскалево, Добрич. От 15.30 часа - Тополи, Варна. От 15.45 часа - Козловец, Велико Търново. От 16.00 часа - Плаково, Велико Търново. От 16.15 часа – Триград, Смолян. От 16.30 часа- Бял извор, Стара Загора. От 16.45 часа – Овчарци, Кюстендил. От 17.00 часа – Сърбия. От 17.15 часа - Друган, Перник. От 17.30 часа - Хасково. От 17.45 часа – Михилци, Пловдив. От 18.00 часа- Кипър. От 18.30 часа - Рогош, Пловдив. От 18.45 часа – Ново Железаре, Пловдив. От 19.00 часа – Дълго поле , Пловдив. От 19.15 часа - Дряново, Смолян. От 19.30 часа- Божурище, София. От 19.45 часа - Огняново, Пазарджик. От 20.00 часа – Петърч, София. От 20.15 часа - Садово, Пловдив. От 20.30 ЧАСА – Динево, Хасково. На 3 август, неделя от 09.15 часа – Варвара Пазарджик, 09.30 часа - Габровица, Пазарджик, 10.00 часа - Кипър, 10.30 часа - Котленци, Добрич, 10.45 часа - Радуил, София, 11.00 часа – Сърбия, 11.30 часа - Царацово, Пловдив, 11.45 часа - Асеновград, Пловдив, 12.00 часа – Албания, 12.30 часа - Доспат, Смолян, 12.45 часа - Живково, София, 13.00 часа - Норвегия, 13.30 часа - Борино, Смолян, 13.45 часа - Ягодина, Смолян, 14.00 часа – Франция, 14.30 часа - Драгиново, Пазарджик, 14.45 часа - Змейца, Смолян, 15.00 часа - Камен бряг, Каварна, 15.15 часа - Говедаре, Пазарджик, 15.30 часа- Божурово, Добрич, 15.45 часа - Кула, Видин, 16.00 часа - Грузия - Владимирово, Добрич - Марикостиново, Благоевград, 16.30 часа - Васил Друмев, Шумен, 16.45 часа –Розово, Пазарджик, 17.00 часа – Пловдив, 17.30 часа - Криво поле, Хасково, 17.45 часа – Хаджиево, Пазарджик, 18.00 часа - Пазарджик, 18.30 часа - Труд, Пловдив, 18.45 часа – Сърница, Пазарджик, 19.00 часа - Аканджиево, Пазарджик, 19.15 часа - Дъбравите, Пазарджик, 19.30 часа - Бошуля, Пазарджик, 19.45 часа - Карабунар, Пазарджик, 20.00 часа - Стрелча, Пазарджик, 20.15 часа – Тополница, Петрич - Дорково, Пазарджик, 20.30 часа - Галаконцерт на Международните групи.

Фокус__В_община_Благоевград_ще_бъдат_отворени_оферти_по_проект_за_интегриран_и_устойчив_туризъм'>Фокус

В община Благоевград ще бъдат отворени оферти по проект за интегриран и устойчив туризъм

3 Юли 2014 | 15:45 | Агенция "Фокус"Благоевград. В община Благоевград ще бъдат отворени оферти по проект за интегриран и устойчив туризъм, съобщиха от пресцентъра на общината. От 10:00 часа утре в Зала № 101 на община Благоевград ще бъдат отворени, разгледани и оценени подадените оферти за изпълнение на услуга с предмет: Предоставяне на консултантски услуги за разработване на обща платформа и план за действие за интегриран и устойчив туризъм, финансирани по проект: Integrated Tourism Action Plans for SEE excellence, акроним InTourAct, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма за транснационално сътрудничество Югоизточна Европа 2007 – 2013, договор № SEE/D/0315/4.2/X. 

Фокус

Във Велико Търново ще се проведе “Дикси Джаз Фест 2014”

3 Юли 2014 | 15:38 | Агенция "Фокус"Велико Търново. “Дикси Джаз Фест 2014” ще се проведе на 10, 11 и 12 юли пред паметника „Асеневци”, предаде репортер на Радио „Фокус” Велико Търново. С откриване на традиционната изложба на великотърновските фотографи, които са заснели моменти от миналата година, ще започне тазгодишния фестивал от 19:30 часа. Концертите ще започнат с изпълнения на Royal Dixie Band, Кочетов Квинтет от Сърбия и музикантите от младата група High Time. Втората вечер на сцената ще се изявят Dixie–Boys Band, също така гостуващи за втори път, специално за фестивала, румънци от Sebastian Spanache Trio и група Southwick. В последната вечер авторска музика ще свирят Румен Халачев Квартет и специалният им гост от Турция Джанер Каптан - контрабас, Swing Strings от Швейцария и Tri O Five с гост-музикант Прея. Организатори на събитието са Фондация “Дикси Джаз Фест” Велико Търново и Община Велико Търново, а генерален спонсор е Фондация “Америка за България”. Седмото издание на “Дикси Джаз Фест” е в подкрепа на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата 2019, а всички прояви от фестивалната програма са безплатни за публиката. ''През тази година участниците са около 50, като сме отказали около 300 заявки за участие от България, както и от чуждестранни музиканти, тази година международното присъствие е по-голямо, като една от причините е помощта на спонсорите”, посочи Емил Костурков, президент на Фондация „Дикси Джаз Фест Велико Търново”. Мирослав Трифонов, общински съветник и член на Фондация „Дикси Джаз Фест Велико Търново” обясни, че отпуснатите средства от Община Велико Търново тази година са в размер на 10 000 лева. „На Джаз феста трябва да се отделя особено внимание, защото той и „Сцена на Вековете” са най-престижните фестивали в града, без да неглижирам останалите”, посочи Мирослав Трифонов. 

Градът__Проектът_за_ВиК_мрежата_на_Банкя_-_на_31%'>Градът__Подписват_договора_за_жп_гара_Бургас'>Градът

Подписват договора за жп гара Бургас

03.07.2014

Автор: Инфраструктура .БГ

Сега стартира проектът за обновяване на жп гарата в Бургас, след обжалване на избора на изпълнител във Върховния административен съд. Това обяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов днес, по време на отчета на работата на ведомството.


При оценката на кандидатите за изпълнител на строително-монтажните дейности ДЗЗД "Девня Строй Инженеринг",  съставено от "Девня Трейд", "Гигастрой" ООД и "Евробилдинг Инженеринг" ООД, получи най-много точки 28 за техническа оферта и предложи най-ниската цена от8 012 172 лв.

Проектът "Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа", е синхронизиран с плановете на община Бургас за развитието на цялата зона в града. Приемното здание на гара Бургас е паметник на културата, строена през 1929 г.


Сградата е с РЗП 3838 кв.м, изпълнена е на два етажа, със сутерен, с две фасади към предгаровия площад и градина - на север и изток.
Бургаската пътническа жп гара с гарите в София и Пазарджик предстои да бъде обновена по проект, финансиран от ОП "Транспорт" с бенефициент  Национална компания "Железопътна инфраструктура"(НКЖИ). Индикативният бюджет за бургаската гара е 13 млн. лв., като сумата включва и строителния надзор.

Градът

Проектът за ВиК мрежата на Банкя - на 31%

03.07.2014

Автор: Градът.бг

До момента са изпълнени 31% от проекта за инженерна инфраструктура на ВиК мрежа на Банкя и на кварталите Градоман, Михайлово, Вердикал и с. Иваняне, район Банкя. Проектът включва главни канализационни колектори и подмяна на съществуващи водопроводи по трасетата им. Ще бъдат изградени общо 45 км канализация и 22 км водопровод. Изпълнението на строителните работи е в срок, до момента са изградени 11 км канализация, съобщи зам.-кметът на София по инвестиции Ирина Савина.

Стойността на проекта е 74 млн. лв., безвъзмездната помощ е 57 млн. лева по "Околна среда", съфинансирането от Столична община е 16 млн. лв. Договорът е подписан на 26 август 2013 г., изпълнението започва на 10 декември 2013 г. Изпълнител на проекта е "Монисад Банкя" ДЗЗД по договор за 59 837 114 BGN без ДДС.

Изградена е канализационна мрежа по ул. "София", Цар Симеон", "Ал. Стамболийски", "Цар Освободител", "Стефан Стамболов", "Момина сълза" и др. Работи се едновременно на 15 участъка, посочи кметът на района Рангел Марков. Използвано е тунелно прокопаване на участък от 180 м, ф 1000 по ул. "Цар Освободител". Технологията е подобна на тази при строежа на метрото, но с по-малък диаметър от 128 см.

Проектът трябва да бъде реализиран до края на годината, ако няма спирания на междинни плащания.

Предстои възлагането на работни проекти за вътрешнокварталните улици и след приключване на отчуждителните процедури - кандидатстване през 2016 - 2017 г. за финансиране със средства от ОП "Околна среда".

Скоро се предвижда да започне изпълнение на корекция на р. Иванянска в границите с. Иваняне. В момента тече процедура по разрешение за строеж и се очаква до месец да стартира строителството със срок 7 месеца. Ще бъде изпълнена корекция с дължина 1100 м.

Градът

Девня Цимент открива първата алея с дрениращи свойства в Бургас

03.07.2014

Автор: Градът.БГ

Заместник кметът на община Бургас Костадин Марков и Изпълнителният Директор на "Девня Цимент" АД Серж Шмит  откриват днес нова алея в град Бургас, построена с последния иновативен дренажен бетон на "Девня Цимент" АД - i.idro DRAIN®.

Проектът се осъществява в сътрудничество между "Девня Цимент" АД и Община Бургас. Алеята, с дължина 517 метра, е  разположена по протежението на бул. "24-ти Приморски пехотен полк" при Морската градина в Бургас. Тя покрива площ от 624 кв. м., а началото й е при ЖП - прелеза на стадион "Лазур".
За изграждането й е използван 60 тона от иновативния строителен материал. Настилката има минимален дренажен капацитет от 200 литра на кв. м./мин., което въвежда нов стандарт при проектирането на градската среда.

Първата по рода си алея с дрениращи свойства гарантира приятно и безопасно ходене и колоездене в дъждовно време. Уникалните характеристики на продукта позволяват интегрирането му с канализационната система, като по този начин разлива на вода значително се намалява. Благодарение на специално разработен микс, i.idro DRAIN ® съчетава силата на бетонова настилка с дренажен капацитет 100 пъти по-голям от този на естествената почва. Извършените тестове доказват, че капацитетът на отводняване на i.idro DRAIN ® е равен или дори надвишава този на естествените насипни материали като пясък, глина и тиня, както и традиционните асфалтови настилки. Продуктът се предлага в различни варианти с нива на дренажен капацитет от 200 литра/кв. м./мин до над 1000 литра/кв. м./мин, според изискванията на конкретни терени.

i.idro DRAIN ® не съдържа замърсяващи агенти, като по този начин помага за опазването на околната среда. Освен това той позволява намаляване на разходите за третиране на дъждовни води, както и тези за поддръжка на канализационната система и настилката. Продуктът запазва естетическия си вид, физически и химически свойства непроменени с течение на времето. i.idro DRAIN ® може да предотврати често срещани дефекти по повърхността като износван, образуване на канали или коловози, неравности. Продуктът доказва, че е перфектното решение за тротоари, алеи, пешеходни зони, паркинги и пътища с нисък трафик.

БНР

Помпена станция, която спира замърсяването на морските води с канални, беше открита официално във Варна

публикувано на 03.07.14 в 15:40

Нова канализационна помпена станция, която спира замърсяването на морските води, беше открита официално във Варна. Проектът е на стойност 3,2 милиона лева, осигурени по оперативна програма "Околна среда". Чрез новото съоръжение е осигурено свързването на 36 600 жители към пречиствателната станция във Варна. По този начин се преодоляват преливанията на каналите за битови отпадни води, които до сега се стичаха към морето. 

Община Варна вече има строително разрешение за започване на втория етип от модернизацията и реконструкцията на пречиствателната станция в града. Проектът е на стойност 34,5 милиона лева. БНР

Пуснаха водата в Пет могили

публикувано на 03.07.14 в 15:24

От днес е възстановено водоподаването за село Пет могили, съобщават от областната управа. Това стана възможно, след като от  ВиК приключиха с ремонта на помпената станция, която на 28 юни беше залята вследствие на проливните дъждове в община Никола Козлево. Другото засегнато от бедствието село  Векилски засега остава без вода, като се прави всичко възможно снабдяването да бъде възстановено утре, уточняват от областната администрация. По препоръка на Регионалната здравна инспекция водата не може да бъде ползвана за пиене и готвене, а само за битови цели. В продължение на три дни екип на РЗИ е вземал проби за качеството на водата. Установено е, че микробиологичните показатели са добри, но физикохимичните не отговарят на изискванията по показателите „мътност“ и „мирис“. Населението ще продължи да бъде снабдявано с вода с водоноски от ВиК. Кметът на община Никола Козлево е уведомен за предписанията на контролните органи. Регионалната здравна инспекция продължава контрола над качеството на водата в тази села. Междувременно областният управител на Шумен Венцислав Венков разпореди да бъде направена втора оценка на щетите от проливните дъждове в региона. До 8 юли общинските кметове трябва да предадат информацията, след което ще бъдат изчислени необходимите суми за възстановяване. Венков обясни, че тази оценка ще е по-подробна и с повече конкретика, което ще даде възможност на общините да кандидатстват пред фонд „Солидарност”. „Оказва се, че там може да се кандидатства не само за големи обекти, а и за такива с регионален характер”, обясни областният управител на Шумен. При предходната оценка с най-големи щети са общините Никола Козлево и Каспичан. Докладите ще бъдат внесени и в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към МС.

БНР

В София започва летният фестивал "Опера в парка"

публикувано на 03.07.14 в 14:13

Летният фестивал "Опера в парка", който се организира ежегодно от Софийската опера и балет в парка на Националната военна академия "Г. С. Раковски", започва на 4-ти юли и ще продължи до 27-и юли. 

Програмата на фестивала включва балетите "Лебедово езеро" от П. И. Чайковски, "Жизел" от Адолф Адам, "Дон Кихот" от Лудвиг Минкус и "Зорба гъркът" от Микис Теодоракис. 

Детската програма включва любимите детски опери и мюзикъли: "Хензел и Гретел" от Енгелберт Хумпердинк, "Мечо Пух" от Андрей Дреников, "Червената шапчица" от Александър Владигеров, "Козелът сърдитко" от Юли Дамянов и "Вълшебната флейта" от В. А. Моцарт. 

Билети могат да се купят на касата на Софийската опера и балет на цени от 15, 20, 30 и 40 лева. Билетите за детските представления са на цени от 10 лева, допълва БГНЕС. 

Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2014-а година и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата – 2019-а година.  

БНР

Здравните власти във Варна забраниха къпането в района на Офицерския плаж

публикувано на 03.07.14 в 15:05

Здравните власти във Варна забраниха къпането в района на Офицерския плаж. В морската вода там е установено замърсяване с ешерихия коли и чревни ентерококи. Къпането в района ще остане забранено, докато не бъдат констатирани резултати, отговарящи на стандартите за водите за къпане, съобщават от Регионалната здравна инспекция.

В понеделник Община Варна ще бъде готова с окончателния списък на засегнатите от наводнението в "Аспарухово" домакинства, които ще имат нужда от покъщнина. Списъкът се подготвя след обследване на място заедно с представител на Общината.

По първоначални данни домакинствата, които се нуждаят от покъщнина, са около 1000. Председателят на Областната организация на БЧК Илия Раев съобщи, че над 40 фирми в момента даряват бяла и черна техника, както и предмети за бита.

Това са големи дарители, които даряват по един тир бяла техника. Вече няколко тира има. Просто да поемем нуждите на хората. Над 100-150 уреда ще има бяла техника за пострадалите семейства. Ще се разпределят със списък на Общината, подписан, подпечатан от тях и чак тогава ние даваме конкретно къде. Ние имаме и по-голяма идея, която се опитваме да направим сега. Още преговаряме за дарител, който иска да подари къщички, тип "сандвич". 

Един от дарителите - Стилиян Стойков, който безплатно мие обществени и частни сгради в "Аспарухово" обясни, че му липсва координация с Общината, но разбира за нуждите от почистване от програмите на националното радио.Чуваме по радиото, че трябва да се мият детски градини, намираме си най-наводнената, където има най-много доброволци да вадят кал и отиваме да мием.

Над 350 са индивидуалните дарители за пострадалите в квартала.БНР

Подготвят събора на "Кадъ боаз"

публикувано на 03.07.14 в 15:18

Дни след като приключи Белоградчишкия панаир, ръководството на общината вече се подготвя за следващият събор. За ХІV път от 18 до 20 юли ще се отвори границата на прохода "Кадъ боаз" за най-големия събор между двете държави. За да се случи това кметът на община Белоградчик Борис Николов и Мишел Николич, началник на кабинета на кмета на общ. Княжевац, Сърбия и координаторът за трансгранично сътрудничество при общината Владан Радованович, подписаха Протокол за провеждане на събора. 

Протоколът традиционно се попълва от членовете на международна съборна комисия от двете общини, които го организират. В комисията се включват кметовете на двете общини, комендантите на събора, представители на полицията и пожарната. В протокола са фиксирани датите на провеждане, часовете, през които границата ще бъде отворена за свободен достъп и някои други технически подробности. Според протокола на 18 юли свободното преминаване ще бъде разрешено от 14.00 до 22.00 часа. На 19 юли границата ще бъде отворена от 10.00 до 23.00 часа. В последния ден- неделя, свободно ще може да се преминава от 10.00 до 22.00 часа. 

Официалното откриване на събора е в 12.00 часа на 19 юли- събота. През трите дни ще има богата културно-музикална програма от самодейни състави от двете държави. По традиция на този събор среща си дават близки и роднини от двете страни на границата, разделени по стечение на обстоятелствата от политиката на двете страни. 

Съборът на "Кадъ боаз" се прави от 1925 г., но на няколко пъти е бил прекъсван от властите. Граничен пункт на прохода е имало от стари времена, но през 1960 г. е затворен. Днес отново има международно споразумение за отваряне на пункт на прохода "Кадъ Боаз" и се очаква тази година той да стане факт. През 2007 г. бе издигнат паметник, на който на български и сръбски е написано: "На това място по традиция се срещат българи и сърби като добри приятели, съседи и славянски братя".БНР

До края на август почистваме столицата

публикувано на 03.07.14 в 13:50

Започна лятното почистване на улиците в София. Те ще се мият по карета на територията на Столичната община в районите: „Красно село“, „Триадица-център“, „Възраждане“, „Оборище“ и „Средец“.

Това ще се случва до края на месец август. Тези дни фирмите мият в районите около Руски паметник, площад Македония и улиците между тях.БНР
Въвеждат контролиран достъп до трамвайните спирки

публикувано на 03.07.14 в 13:26

Столичната община обмисля да се справи с гратисчиите, които ще се изкушат да пътуват без превозен документ по линия номер 7, по която до няколко дни ще тръгнат новите трамваи.

Трасето минава по бул. „България“ и до няколко дни ремонтът там ще приключи, а след няколко месеца ще има и контролиран достъп до спирките, така че до тях няма да може да се стигне без електронна абонаментна карта или билет.

Това каза зам.-кметът по транспорта на столицата Любомир Христов.

Darik news

Областният управител с писма до кметовете

3 юли 2014 15:40 | Дарик Стара Загора

Областният управител Живка Аладжова изпрати писма до кметовете от общините в област Стара Загора, с които напомни конкретните условия за отпускане на финансови средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Аладжова насочи вниманието на кметовете, че ежегодно с тяхна заповед следва да се назначи Междуведомствена комисия към съответната община, която да определи участъците от реките и деретата, чийто проводимости са намалени.

В резултат на извършените дейности общините следва да изготвят искане за финансиране на превантивните действия от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Основната цел на изпратените от Областният управител писма е да се улесни комуникацията между местната и централна власт, както и чрез превантивните дейности максимално да се намали риска от възникване на кризисни ситуации.Darik news

Правят парк вместо кариера в Болярино?

3 юли 2014 15:11 

Да се създаде природен парк на мястото на бъдещата кариера за инертни материали край село Болярино. Това предложение до кмета на община Раковски Иван Антонов е внесъл депутатът от ГЕРБ Павел Гуджеров, съобщи за Дарик председателят на Общинския съвет Младен Шишков.

Имотът на бъдещата кариера е публична общинска собственост и сега представлява пасище за добитъка на Болярино. Депутатът предлага в общинския план за развитие 2014 – 2020 година да бъде заложено на този имот да се създаде природен парк и да се съхрани красивата недокосната природа. Идеята е добра, коментира инж. Шишков.

Предложението ще се обсъжда на сесията на местния парламент на 25 юли.

Междувременно стана ясно, че преди около месец на Експертен съвет в Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив представители на община Раковски и с. Болярино, областната администрация и Технически надзор са били „против“ оценката за въздействие на околната среда (ОВОС) на бъдещата кариера. Ако РИОСВ одобри ОВОС-а, ще оспорваме в съда, коментира още председателят на ОбС в Раковски.Преди около 2 месеца намерението на фирма "АС Стоунс" да развива кариера за инертни материали близо до селото превизвика бурно обществено недоволство. На 2-те обществени обсъждания на проекта хората от Болярино и близките селища категорично заявиха, че не желаят близо до селото да се развива кариера, а кметът на общината Иван Антонов ги подкрепи.

Darik news

Подписаха договора за спортната зала в Дупница

3 юли 2014 12:28 

Договорът за реконструкция, модернизация и разширяване на спортната зала в Дупница е вече факт. Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев сключи официално договор с фирмата изпълнител на проекта "Стройкомерс" ЕООД. "Една отколешна мечта на дупничани е вече факт и на път да се реализира. Благодаря на всички, които работеха по проекта, както и на депутата от Дупница д-р Иван Ибришимов, който също съдейства за реализацията. Следващата година през месец септември, спортистите ни ще имат свой нов дом", заяви инж. Чимев. "Към края на месец август започваме демонтаж на сегашното съоръжение и ще приключим преди крайния срок, който сме подали от 460 дни", обясни управителят на фирмата изпълнител Даниел Атарян.

Арх. Евелина Малешевска, която е част от екипа участвал в изготвянето на проекта, показа и как ще изглежда новата спортна зала след година. Тя презентира подробно облика-външен и вътрешен, като запозна нагледно присъстващите с цялото устройство - игрална площ, трибуни, съблекални, административни помещения, зала за пресконференции, кабинки за медии, ВИП-ложа, фитнес, сауна и т.н.

Проекта предвижда увеличаване на размера на игралното поле чрез пристрояване на залата в югоизточна посока и усвояване на допълнителна площ от сегашните съблекални и административни помещения. Така се постигат размери на игралното поле от 25,00 м в ширина и 38,35 м в дължина. Увеличаването на местата за зрители става чрез пристрояване на залата в северозападна посока (към центъра). Общия брой седящи места е 1505. Височината на залата се увеличава :от сегашните 7.50 м на 12,50 м. В югозападна посока, към р.Бистрица се предвижда триетажна пристройка, в която се помещават административните и обслужващи помещения.

първия етаж (на едно ниво със залата) са разположени съблекалните за различните отбори или отделни състезатели, с прилежащите към тях санитарно - битови помещения. На второ ниво са помещенията за съдиите и официалните лица, залата за пресконференции и ВИП ложите. На трето ниво са разположени административните помещения и коментаторските кабини. В сутерена на административната пристройка се намира спортно - възстановителния център, допинг лаборатория и лекарски кабинет, всички спомагателни и обслужващи помещения, необходими за нормалното действие на Ел, ВиК и ОиВ системи и инсталации. За връзка между отделните нива са предвидени: стълбище и асансьор, отговарящи на изискванията за достъпна среда съгласно Наредба № 4 / 2009 год. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания. На второто ниво, под новите зрителски места, и над централното входно фоайе се намират няколко помещения (зали) за игри, които не изискват специално оборудване и съоръжения, като шах, моникс, тенис на маса и др.

Централното влизане в залата се запазва, като то се оказва най-удобно и утвърдило се с времето - отворено към центъра на града и пешеходната му зона. Това местоположение на централния вход е най-удачно и предвид автомобилното паркиране около залата.

Влизането в административния блок е самостоятелно, през вход, който също е разположен благоприятно по отношение на ползващите залата и административно - битовите помещения. Отделен вход е предвиден и за фитнес - центъра, което дава възможност, при добра организация, той да се ползва и от граждани, а не само от спортистите. Това прави спортно - възстановителния център по - ефективен и ползваем.

Главният вход, този за зрителите е ясно подчертан, както с подхода към него, така и в архитектурно отношение. Метална козирка, в по - свободна форма и очертание, контрастна на строгите правоъгълни форми на основния обем, фиксира и насочва към главния вход. Подобна, но по-малка козирка води към административния и стопански вход.

Оборудването на залата ще стане със съвременни прибори и съоръжения, така, че да позволяват бързо и лесно демонтиране на обзавеждане за един вид спорт и монтиране на обзавеждане за друг вид спорт.

Сложният комплекс от много функции съчетани в една сграда, каквато е Спортната зала, предполага и функционална гъвкавост на архитектурното решение. Игралната зала, със своите размери и оборудване дава възможност за провеждане на различни видове състезания: волейбол, баскетбол, спортна гимнастика, бокс, борба, бойни изкуства и др. Залата може да се използва и за културни мероприятия, събрания, концерти. Други от помещенията като ВИП ложите и залата за пресконференции, с минимални преобзавеждания могат да се използват за провеждане на тренировки по спортни и народни танци, обществени събирания, провеждане на лекции и обучения.

Darik news

В Русе се организира конкурс за екслибрис

3 юли 2014 12:52 | Дарик Русе

Стартира проектът „Х Международен конкурс за екслибрис “Еx Libris – Ex Amore”. За трета поредна година престижният международен  форум, организиран от русенската библиотека, се осъществява с финансовата помощ на Община Русе, по Програмата за подкрепа на проекти в областта на изкуството и културата.

Темата на конкурса предизвика изключително голям интерес и тази година. Свои творби са изпратили 179 художници от 31 държави. Най-много са представителите на България и Турция, следвани от Украйна, Полша, Сърбия, Италия, Аржентина и Мексико. Освен художници от почти всички европейски държави, има участници от Тайланд, Чили, Израел, Китай и Япония.

Сред тазгодишните участници са миналогодишният носител на Голямата награда на конкурса Такао Сано от Япония, двукратната носителка на наградата през 2010 и 2011 г. Снежана Кезеле от Сърбия, Маурицио Шварцман от Аржентина, Арпад Саламон от Словения, Дейвид Мохалате от САЩ,  русенският график Румен Михайлов и др.

И през 2014 година творците ще се състезават за голямата награда на библиотеката , която е в размер на 250 евро.

Наградените участници ще се определят от жури на открито заседание, документирано от медиите. Селекционираните творби ще бъдат показани на изложба през месец октомври.

Информация за резултатите от конкурса, както и имената на отличените автори, ще бъдат публикувани на сайта на Регионална библиотека ”Любен Каравелов” – Русе www.libruse.bg до края на месец октомври 2014 г.Кмета.бг__От_Общината_в_Стара_Загора_съставиха_списък_на_опасните_шахти'>Кмета.бг

От Общината в Стара Загора съставиха списък на опасните шахти

Кметът Тодоров многократно е сигнализирал за обезопасяването на съоръженията

четвъртък, 3 юли 2014 г., 10:39 ч.

Служители на общинската администрация в Стара Загора съставиха списък за опасните шахти на територията на Стара Загора, съобщават от пресцентъра на общината.

Близо 90 са опасните, полуразрушени или без капаци шахти на територията на град Стара Загора, които не се стопанисват и експлоатират от общината. Гражданите сигнализират за опасност от сериозни наранявания или злополуки с електричество.

Поради зачестилите оплаквания от граждани за лошото състояние на капаците на шахти в града, кметът Живко Тодоров разпореди проверка на състоянието и местонахождението им. Градоначалникът многократно е сигнализирал за необходимостта да бъдат положени грижи за обезопасяването им.

Опасните шахти подлежат на ремонт и поддръжка от страна на техните собственици - ВиК, телекомуникационните и електроснабдителни дружества.

Кмета.бг

Кметът на Бургас открива дискусията "Идеален дом в идеален град"

Поканени са кметовете на всички останали 13 общини в областта

четвъртък, 3 юли 2014 г., 10:20 ч.

Кметът на Бургас Димитър Николов ще открие дискусия на тема "Идеален дом в идеален град", съобщиха от пресцентъра на общината.

Той ще открие дискусията в 11.00 часа в културен център "Морско казино" дискусията. На дискусията ще бъдат представени причините, поради които Бургас е единственият български град трикратен победител в класацията

"Най-добрият град за живеене в България". Ще бъде представена и новата инициатива за обявяване на "Идеален дом", която цели да направи българските градове още по-хубави като оцени усилията на всички граждани.На дискусията са поканени кметовете на всички останали 13 общини в Бургаска област, както и областният управител Павел Маринов. Ще има и представител на Министерството на икономиката и енергетиката.
Каталог: images -> news
news -> Новини за общините 27. 08. 2014 г. Фокус
news -> Г бнр безработицата в Ловешко бележи спад за пореден месец
news -> Нсорб до есента ще има единен регистър за хора с психични заболявания
news -> Г бнр в бургас започва общественото обсъждане на проекта за Парк "Българско Черноморие"
news -> Новини за общините 11. 06. 2014 г. Бнр 1040 лева отгоре за Йорданка Фандъкова
news -> Г. Фокус Зам кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев: Продължава ремонтът на сградата на дкц-2
news -> Г. Фокус Община Бургас търси доброволци за фестивала "Включи града"
news -> Нсорб стартира третата поред процедура за присъждане на Етикета за иновации и добро управление на местно ниво
news -> Медиа пул Безработицата продължава да расте, но по-бавно


Сподели с приятели:
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница