Смиха срока за разплащане на 60 дни в болница с чаршафи и лекарства от вкъщи 450 млн лв за дълговете им към моментастраница1/4
Дата10.08.2017
Размер0.65 Mb.
#27644
  1   2   3   4
12 март 2013 г.


ТЕМА: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕСмиха срока за разплащане на 60 дни
В болница с чаршафи и лекарства от вкъщи

450 млн. лв. за дълговете им към момента
Силвия Николова

В болниците ще ни приемат с чаршафи от вкъщи и лекарства, купени за наша сметка от близката аптека. До тази ситуация може да се стигне, ако Националната здравноосигурителна каса продължи да бави плащанията на болниците, предупредиха директори на здравни заведения. Причината е, че лечебните заведения трябва да се издължават на доставчиците на лекарства консумативи, както и за тези за отопление, електричество и вода, максимум до 60 дни след доставките. В противен случай те ще отнасят драконовски лихви. Здравната каса обаче им привежда средствата със закъснение, припомниха мениджъри на лечебни заведения. Това може да ги накара да пестят от някои дейности, като пране, например. 450 млн. лева са дълговете на лечебните заведения към момента, съобщи д-р Димитър Димитров – директор на Университетската болница „Св. Анна” в София, който е и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването. По данни на Министерството на финансите към края на февруари просрочените им задължения възлизат на 148 млн. лева. Най-големи са дълговете на големите университетски болници, както и на специализираните, които поемат патологиите и най-тежките диагнози в страната, показва още справката. Парите ни се привеждат мъчително. Районните каси не искат да приемат отчетите на болниците за февруари, според които трябва да ни платят за лекувани болни, с оправданието, че нямат нареждане от Националната здравноосигурителна каса по коя методика трябва да ни се плаща – по новата, по старата или по още по-новата. Това поясни д-р Димитър Димитров. В същото време ние спасяваме хора, това е гавра с човешкия живот и със смъртта Тези хора от касата си измислят правила, въртят се около себе си. Не е изключено контрагентите да откажат да ни доставят скъпоструващи лекарства, ако не си ги плащаме навреме, допълни той. По думите му това залага капан в българското здравеопазване и води до реална опасност за лечението на българските граждани. Новата методика, по която НЗОК плащаше до скоро на лечебните заведения, бе изчисляване на разходите по клинични пътеки за всеки преминал болен, но с лимит. Например в болница „Св. Анна” за три месеца лекарите имат право да лекуват само един човек в кома. Старата методика, която бе в сила до края на 2012-а, позволяваше на лечебните заведения да пренасочват вътрешно средства от едни към други клинични пътеки. Например, ако в месеца едно лечебно заведение има повече кардиологични операции, но по-малко пациенти с нефрологични проблеми, пренасочваше от средствата, предвидени за тях към тези, диагнози, които са в повече. Най-новата методика, която предвижда касата, е лимитите по клинични пътеки да се запазят, като се позволява превеждането им до 5 на сто. За всеки случай над предвиденото шефовете им обаче трябва да искат разрешение от Надзорния съвет на касата.


Д-р Станимир Хасърджиев:Ще се въведе ред в системата
Европейското изискване издължаването към фирми за доставки да става в рамките на 60 дни, което залегна и в нашия Търговски закон, най-сетне ще въведе ред в системата. Това е начинът, по който Здравната каса ще бъде принудена да плаща на болниците навреме, коментира за „Монитор” председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Ако тя продължи да забавя сумите на лечебните заведения, от това ще пострадат пациентите, тъй като е напълно възможно лекарите да насърчават избора на екип срещу заплащане, допълни той. Д-р Хасърджиев не изключи и възможността клиниките да наложат куп изисквания към пациентите, преди да ги хоспитализират, като например да си купуват някои медикаменти за собствена сметка.


Накъде върви здравната реформа

Системата трябва да се промени генерално
Новината, че Здравната каса връща старите правила за заплащане в извънболничната и болничната помощ, предизвика реакцията на Българския лекарски съюз. „Категорично не е вярно, че са върнати методиките от 2012 г. Има поправки в новите методики, които са действащи от 2013 г.”, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов. Председателят на БЛС отбеляза, че в действителност в тези поправки до голяма степен са отразени исканията на лекарите, но за сметка на това не се знае кога ще влязат в сила. Той напомни, че те трябва да се внесат за одобрение в Министерския съвет, който вече проведе последното си заседание, и че ще влязат в сила едва след като бъдат публикувани в „Държавен вестник”. „Така че всичко това са палиативни ходове, целящи спад на напрежението”, заключи д-р Райчинов. Той обяви, че лекарският съюз отново ще обсъди какви протестни действия да бъдат предприети, но отбеляза, че лично той не смята, че трябва да има ефективна стачка, защото по този начин ще се застраши здравето на много пациенти.
Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК: Планирането на касата е фалшиво
Понеже планирането на Здравната каса се оказа фалшиво, надзорът на касата взе решение базата планиране по клинични пътеки в болницата да действа в рамките на бюджета, всичко, което може да се направи, е да има преливане от една пътека в друга. По този начин могат да се запушат дупките в бюджета. Не бяха приети обаче бюджетите, които се дават на болниците, за да има адекватно лечение, в крайния им вариант. Понятието клинична пътека съществува само у нас. Ние от 10 години казваме, че не може да има 360 болници. Не може всяка година да се откриват по 3-4 нови лечебници. Не може в София да има 80-90 лечебни заведения, а в Париж да има осем.

Според мен здравната карта трябва да обхваща различните райони. Защото едни са нещата, където има предимно възрастни хора, други са нуждите, където има млади хора. Министерството на здравеопазването дава разрешенията за откриване на нови лечебници. Няма лошо да има нови болници. Но фондът трябва да прецени на кои да плаща. Да има правила Да каже да, вие независимо че сте държавни, частни или общински, предлагате качествена услуга и затова ние ви плащаме. Но на другите не. 250 хиляди пациенти получават някакъв допълнителен пакет, сключен на корпоративен принцип, но не получават нищо съществено като услуга. За какво хората да бъдат там?Трябва да сменим системата и да се направи реформа. При наличието на тези протести хората трябва да разберат, че тази система трябва коренно да се промени в следващите три месеца.


Д-р Димитър Ленков, главен секретар на Българския лекарски съюз: НЗОК отклони 2,5 млрд. лв. за 4 г.
Здравната каса е отклонила около 2,5 млрд. лв. към фискалния резерв на държавата, вместо да ги използва за здравеопазване. Средствата са от здравни осигуровки, постъпили над планираното през последните четири години. В същото време и медици, и пациенти страдат от липсата на средства и недофинансирането на клиничните пътеки. В момента не се работи за пациентите, а основната идея е да се правят икономии. В страната ни няма действаща система за оценка на медицинските грешки, а по права и задоволеност на гражданите заемаме последните места в класациите. Вече 11-а година не може да заработи и Законът за правата на пациентите, който да им гарантира фонд за обезщетение при грешка, каквато е европейската практика. Сега недоволните са принудени да водят съдебни дела.

Българите не могат да се възползват и от възможността за лечение в други страни членки на ЕС. Причината е, че първо трябва да получат разрешение от НЗОК и да преминат през цялата бюрокрация там. Освен това Здравната каса плаща на чуждата болница по родните цени. Разликата, която често е няколко хиляди евро, се поема от пациента. Една от причините за недобре работещата система е начинът за назначаване на управителя на здравната каса. Той се определя от политическото мнозинство в парламента и така превръща институцията в държавна, а не в обществена. Касата се оказва придатък на финансовото министерство. По-добрият вариант е да я управлява финансист, а не лекар. Ние не искаме да се бъркаме във финансите, които се отделят в системата на здравеопазването. И най-добре виждаме какво е необходимо вътре в системата да се подобри, за да може българските граждани да получават качествени грижи. За надписването. Нека веднъж завинаги да се разбере това нещо. Защо колегите надписват?Защото има диагнози, които не фигурират като клинични пътеки. И човек, за да може да получи заплата, е принуден да го прави. В момента достъпът до общопрактикуващи лекари, достъпът до специалисти от доболнична помощ и достъпът до болнична помощ е затруднен.


Доц. Стайко Спиридонов, Национална асоциация на частните болници: Необходимо ни е европейско ниво на услугите
Здравеопазването в момента е на своето дъно. Няма по-голяма криза от сегашната, а това не е от сега, а от години. Достъпът до всякакъв вид лекари е най-лесният за пациентите в България. Въпросът е, че резултатността от този достъп е слаба, защото ние искаме да имаме развитие в здравеопазването. Искаме много добро здравеопазване, високо, без финансиране. Такова нещо няма по света. Нашите пациенти, взаимоотношението пациент-лекар в момента е нулево и това е благодарение на поредица от грешки, които са допускани от всички управляващи досега. Пациентите и всички ние, цялото общество, искаме да има европейско здравеопазване на много високо ниво, с високотехнологична апаратура. Ние го искаме, а в същото време няма финансиране. Т.е. лекарите не получават и не биха могли да реализират това, което трябва. Въпросът с тия стандарти, с тия лимити сме го дъвкали години наред. Това, което трябва да се направи според мен, е, че лимитът на прегледи трябва да е в болния. Лекарят да преценява чисто медицински има ли нужда или няма, без да държи за това има ли пари. Това не е негова работа. Лимитът трябва да е в болния и той трябва да си прави сметка на парите. Може ли да си позволи, колко може да си позволи и дали би си позволил да злоупотребява с това нещо, защото тези лимити са въведени заради злоупотреби и това трябва да се каже ясно - заради злоупотреби с направления. Размяна, без да има физически лица. Това може да се предотврати, ако лимитът е в болния, не в лекаря. Той няма да има интерес ей така да му заминава направлението, защото след като му замине, след това ще трябва да плаща. Всяка нова методика е по-лоша от старата в първите три месеца. Това наблюдавам от години, като миналогодишната беше по-лоша от по-предишната. Говорим за системна грешка в здравеопазването, която върви от години насам. Системната грешка тръгна оттам, че от години на българския гражданин му се втълпява, че медицината е безплатна, че всеки лекар му е задължен. Финансовият ресурс не бива да го разглеждаме като разпределение по болници. Би трябвало генерално да се разпределя на брой легла в отделните региони. Къде, в кой регион, какви легла и колко трябват, има нужда и да бъдат те финансирани, а самите пациенти ще определят коя болница е по-добрата и къде ще отидат. Дали има частни болници? Да. Трябва да има още повече. Те са добри и капиталовите вложения там са собствени средства, т.е. неангажиращи държавата. Когато някой закъсва като държавна болница трябва да има субсидия, частната болница няма да получи субсидия.


Посланикът ни в Париж - премиер или външен министър?

Марин Райков: Не мога да отрека
„Не мога да отрека, нито да потвърдя." Това заяви вчера пред „Труд" посланикът ни в Париж Марин Райков, попитан той ли е бъдещият служебен премиер.

Няколко източници от политическите среди потвърдиха, че президентът Росен Плевнелиев се е спрял именно на дипломата от кариерата, след като много хора са му отказали. Снощи Райков се прибра в София от

Париж. Дипломати допускат, че колегата им може да идва и за поста външен министър.

За първи път МВР ще бъде ръководено от жена - Петя Първанова, шеф на дирекция „Международно сътрудничество" във ведомството на Цветан Цветанов. Проф. полк. Николай Петров, шеф на реанимацията на ВМА, ще вади от колапс здравеопазването.
Жена ще е вътрешен министър

Посланикът ни в Париж Марин Райков е най-вероятният служебен премиер на България, научи „Труд" от източници в политическите среди.

Президентът Росен Плевнелиев ще обяви днес в 16 ч имената на министрите в служебния кабинет, а пред журналистите ще застанат само държавният глава и новият министър-председател. В сряда в Гранитната зала на Министерския съвет ще се състои и официалната церемония по предаването на властта. След това новите и старите министри ще се отправят към ресорните си ведомства.

„Не мога да отрека или да потвърдя, защото не мога да правя изявления, докато държавният глава не оповести решението си." Това отговори пред „Труд" Райков на въпрос дали от „Дондуков" 2 е разговаряно с него да поеме премиерския пост.

Името му е било и сред обсъжданите за външен министър в правителството на президента, твърдят запознати.

Пред „Труд" посланикът припомни, че в момента представлява България във франция и е действащ служител на Министерството на външните работи.

Имената на други действащи дипломати също се завъртяха в публичното пространство като бъдещи премиери.

Става дума за посланичката ни във Вашингтон Елена Поптодорова и представляващият България в Германия Ради Найденов. И двамата обаче категорично отрекоха пред „Труд" с тях да са се свързвали от президентството.

За първи път начело на МВР ще застане жена, научи още „Труд".

Изборът на президента Росен Плевнелиев се е спрял върху шефката на дирекция „Европейски съюз и международно сътрудничество" в силовото министерство Петя Първанова. Нейни колеги я определят като тотален работохолик, който е в състояние

да осъмне на бюрото си, но ще свърши задачите си за деня.

На вчерашната оперативка в МВР министърът и вицепремиер в оставка Цветан Цветанов не е съобщил името на наследника си. Пред присъстващите е обяснил само, че бъдещият вътрешен министър е „консенсусна фигура".

Петрова не е от кадрите на ГЕРБ, обясниха още източници от МВР.

Най-вероятният министър на социалната политика и вицепремиер в служебното правителство пък е секретарят на Плевнелиев по социалните въпроси Деяна Костадинова. До нея се стигнало, след като бившият шеф на НОИ Йордан Христосков и бившият министър в кабинета на Иван Костов - Иван Нейков, са отказали предложението за стола на министъра в оставка Тотю Младенов.

Букмейкърът „Евробет" пък пусна в страницата си за залагания на случайни

събития програма за служебното българско правителство. Посочените вероятни участници в него са 27 души. С най-нисък коефициент, тоест с най-голяма вероятност да оглави временния кабинет, е бившата зам.-министърка в регионалното развитие Екатерина Захариева. Ако заложите на нея и се окажете прави, срещу 1 лв. залог печалбата ще е 1,65 лв. Втори по коефициент е Андрей Делчев - 1,70. И преди седмица, когато стартира играта, двете имена водеха убедително в класацията на вероятностите, сега има само лека промяна в цифрите.
Париж е втори дом на Райков
Марин Райков е роден през 1960 г., във Вашингтон. Потомствен дипломат. Син е на посланик Райко Николов. На 13 години Райков е оставен сам да учи в пансион в дълбоката френска провинция, без да знае добре езика и без да познава страната. Баща му по това време е посланик на България към ООН в Женева. За разлика от всички деца на големци и повечето настоящи дипломати, Райков не отива да следва международни отношения в Москва, а в София.

Той влиза в политиката през 1998 г. като зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Тогава влиза в историята, като поема първия телефонен разговор с посланика на Москва у нас Леонид Керестиджиянц, който иска България да даде коридор за руските самолети в разгара на войната в Косово. Райков отказва. По-късно в книгата си „Да водиш модерна война" Уесли Кларк, по онова време главнокомандващ силите на НАТО в Европа, подчертава, че с тази си позиция България и Унгария са предрешили хода на войната срещу Слободан Милошевич.

През 2001 г. Марин Райков става посланик във франция. Бешезам.-министър във Външно и в кабинета на ГЕРБ до пролетта на 2010 г., когато отново замина за Па-

риж. Познава лично трима живи френски президенти - Валери Жискар Д Естен, Жак Ширак и Никола Саркози. франция забави с месеци агреманите му (писма за приемане) и при двата мандата. Това най-вероятно се дължи на разкритието на френското

сп. „Експрес", че баща му Райко Николов е вербувал Шарл Ерню, който по-късно става депутат и министър на отбраната. Николов е бил пресаташе от 1953 до 1957 г. в посолството ни в Париж. Той признава, че е познавал Ерню, но отрича да го е вербувал


Човек „от окопа" в здравеопазването
Човек от окопа. Така накратко описаха проф. Николай Петров негови колеги от Военномедицинската академия в София (ВМА). Началникът на клиниката по анестезиология и реанимация в болницата се очаква да поеме здравното министерство в служебния кабинет на Росен Плевнелиев. Миналото лято, научавайки за атентата в Бургас, той заряза лятната си почивка и отиде в местната болница, за да помага на колегите си да приемат израелските туристи.

Проф. Петров е и консултант по анестезиология. Той бе и един от фаворитите на здравната министърка в оставка Десислава Атанасова за шеф на „Пирогов", а през 2012 г. беше обявен за лекар на годината. Специализирал е във франция, Швейцария и САЩ, автор е на 3 и съавтор на 9 книги. Професорът е и главен редактор на 2 медицински списания.

Извън натоварената си работа той се стреми да отделя време за семейството и трите си деца. Обича да свири на акордеон и електрическо пиано. По документи е ловец, но няма пушка.


Министрите обгрижиха медиите за последно
Членовете на кабинета отчитат успехи на софри, неформални разговори и пресконференции
Членовете на кабинета в оставка се сбогуват с ресорните журналисти на купони, закуски, пресконференции или просто неформални срещи. Повечето от тях се възползваха от събитията, за да изредят за пореден път успехите си.

Първи бе земеделският министър Мирослав Найденов. В тон с титлата му „министър на храните" прощаването бе в столичен ресторант, а Найденов почерпи с добра храна и вино. Министърът посочи, че се надява част от екипа му да остане и при следващия министър, защото точно сега се договарят европарите за сектора до 2020 г.

Пресцентърът на ведомството подари на министъра албум с медийни публикации от мандата, който започна със снимка на в. „Труд" от последната жътва в Монтана със заглавие „На къра". Найденов, който е известен с това, че като студент е изкарвал прехраната си с пеене, изпя „Назад, назад, моме Калино", песни на Горан Брегович, Тони Димитрова и Емил Димитров.

Културният министър Вежди Рашидов направи вземането на довиждане на обяд, традиционно гарниран с отбрани питиета.

Военният министър Аню Ангелов покани най-активните журналисти на кафе в понеделник. Томислав Дончев и Диана Ковачева направиха големи пресконференции в същия ден. Николай Младенов покани само 4-ма представители на медиите за „последен" разговор.

Здравната министърка Десислава Атанасова и Цветан Цветанов ще се отчетат днес. От всички министри досега само Атанасова вече обяви, че ще атакува парламента като кандидат за депутат .
ПРОШКО ПРОШКОВ, С говорителя на изборния щаб на „Движение България на гражданите": ИМИТАЦИИТЕ СВАЛИХА БОРИСОВ
ЛИЛИЯ ЦАНЕВА

- Готови ли сте за предсрочни избори, г-н Прошков, след като през уикенда обявихте и програмата си?

- Оставката на Бойко Борисов по-скоро ни изненада по време. Но като акт мен лично не ме изненада. Политиката на правителството - налагане на монополи и по сектори, и в различните региони, голямата гордост - магистралите, които не са много повече от построените от предишните правителства, и фискална дисциплина доведоха до изключително голямо разтваряне на ножицата между бедни и богати. И се случи съвсем логичното - оставка под уличен натиск. Ние я поискахме няколко дни по-рано, за да се спре социалното напрежение, да има служебен кабинет и предсрочни избори. Това отговаря на въпроса дали сме готови. Имаме структури почти във всяка община, готови сме с приоритетите си за управление и представихме 31 точки, които ще променят живота в България. Това е кратка извадка от цялата ни програма и показва отношението ни към безотговорността на упражняването на властта в момента. Затова искаме и ремонт на конституцията, който да гарантира отговорност. Настояваме да се увеличат парите за образование с 500 млн. лв. Ще реформираме здравеопазването и лекарствената политика, за да извадим скрития резерв от половин милиард лева и в тази сфера. Второ - не е важно кой е готов и кой не, а кое е полезно за държавата. Според нас полезно е максимално бързо да се иде на избори, защото доверието в това Народно събрание е изчерпано.

- Част от протестиращите искат обратното - парламентът да работи под натиск до приемане на промени в Изборния кодекс, допускане на граждани в контролни органи.

- Загубата на доверие в парламента се видя още на ядрения референдум. Почти всички парламентарни партии защитаваха вот „за" или „против", но общо събраха една пета от вота - тоест хората не им повярваха. Искането парламентът да работи е резонно, ако бяхме в нормална ситуация. Но аз се съмнявам, че този мусъставмо-же да произведе нещо добро. Същият парламент прие промени в Изборния кодекс пак в 12 без 5 преди избори и отне възможността гражданите да редят партийните листи с преференциален вот. Отне се демократично право по „технически причини" - не можело да се произведе еди-какъвси вид бюлетина. Отнемането на това право мина без особена съпротива и с доста вяло участие на опозицията. Какво гарантира, че под натиск парламентът ще произведе нещо по-читаво?

-Някои гласове от улицата говорят за забрана на партиите. Опасно ли е? Ще припомня, че и г-жа Кунева не бе ласкава към партиите в президентската си кампания, но си направи такава.

- Цялото картелиране, сго-варяне, цинизъм на партиите в годините докара хората и до такива екстремности. Това, в комбинация с немотията, с постоянното притеснение дали можеш да нахраниш децата си и да ги пуснеш на училище, води до крайности. Говори се за национализация , за сепаратизъм от ЕС, да изгоним чужденците... Част от това говорене може да е провокация, но има и автентични анархистични гласове. Не можем да виним за това хората, аполитиците. Ние говорехме това, което сега говорят хората, макар да не претендираме за авторство. Учредихме партия с идеята България да се върне на гражданите не буквално, а чрез контрол над институциите. Участието на граждани в институциите звучи чудесно, големият въпрос е дали в това гражданско участие няма да има политическа квота. Тоест има риск гражданското представителство да бъде узурпирано. Затова и ние мълчахме по време на най-активните протести. Беше време да чуем какво искат хората, да анализираме и да не даваме много акъл. Сега казваме - да, гражданското участие е важно, но то може да бъде наистина ефективно под формата на контрол.

Да се отворят данните, да се направи регистър на всичко и той да е публичен. В България няма регистър дори на новородените бебета! Камо ли на обществените поръчки, на харчовете на министерства и комисии по пера, по дати, по фактури. Имаме ли тази информация, повярвайте ми, гражданите достатъчно бързо ще се организира на жълтите павета в момента, в който някоя администрация си позволи безобразия.

Хората може да са отвратени, но гражданското представителство става чрез партии.

- Но част от недоволните не искат това, а независими депутати, избрани мажоритарно.

- Това с мажоритарния вот също е доста опасно, особено в олигархизирана страна като България. Първо, партиите винаги ще имат повече ресурс за кандидати. Второ - доста по-лесно ще е представителството да бъде купено от местни олигарси, бизнесмени. България не е Англия, не е Швейцария и трябва да си даваме сметка кое тук би било опасно, дори да звучи красиво. Нищо по-опасно от независимите кандидати не съм виждал в последно време. Ето, един независим кмет на Варна -Кирил Йорданов, си тръгна. Той е избран мажоритарно.

- Кабинетът на ГЕРБ е първият от Жан Виденов насам, който си тръгна предсрочно, въпреки че Борисов бе ненадминат в овладяването на протести. Защо изпусна положението?

- Кабинетът на Борисов се срина, защото той самият живееше в своя измислен свят на магистрали, ленти и спортни зали. Хората обаче виждат друго – 500 000 безработни, стотина хиляди затворени предприятия и фирми, мизерията е повсеместна, работа и сигурност са двете ключови думи в две трети от регионите на страната. ГЕРБ се провали в това - да осигури условия за работа и за сигурност. В този момент независимо колко ленти си отрязал, трябва да си дадеш сметка, че си скъсал 13 лентата. Това се случи и г-н Борисов осъзна, че до юли от подкрепата му няма да остане нищо... Аз твърдя отговорно, че ГЕРБ е в началото на края си, ще бъде разбита заради вътрешни противоречия, защото тази партия никога не е била каузална, камо ли дясна. Единственото, което обединява тези хора, е една фигура, взела властта. Затова отговорността, която сме длъжни да поемем сега, е да бъдем алтернатива на БСП. За жалост т.нар. традиционна десница е в слаба форма. А алтернатива на БСП е нужна не само идеологически. А чисто икономически - г-н Станишев в последно време ме плаши. Той се е подчинил на някакви болшевишки идеи, говори за манни небесни - ще увеличава заплати, пенсии, ще национализира... Човекът, който въведе плоския данък в България, сега ще национализира. Това е стряскащо!

- Добре, искате властта и сте алтернатива и на БСП, и на ГЕРБ. Социолозите казват, че те се бият за първенство на вота, а вашите проценти не предполагат да сте на власт извън коалиция.

- За нас властта не е самоцел. Сега ще ме питате защо отиваме на избори. Първо - аз не съм сигурен, че ГЕРБ и БСП са в толкова добра кондиция, колкото показват данните. На г-н Борисов му се случи, че за 12 г., откакто е в политиката, така и не бе получил сериозна критика. Всички го харесваха, медиен герой, любимец... Борисов никога не е бил политик в пълния смисъл. Той не е заставал очи в очи с хората, които викат насреща му, плачат. Не е виждал очите на тези, които казват, че искат да се обесят на първия стълб от безизходица. Уви, има такива хора в България. От студиото, от колата и при рязане на ленти тези очи не се виждат. Борисов получи плесница. Тъй като имитирането на лидерство, на реформи, дори на граждани -по време на протестите и това видяхме на негов брифинг, се сблъсква с реалния живот. Това е проблемът на ГЕРБ. На БСП проблемът е, че забравят, че когато по улиците има протестиращи, БСП пада, а не идва на власт. Ние ще стоим на честна позиция и ще видим каква роля ще ни отредят хората на изборите. Ако не сме първи, ще сме адекватна опозиция. Това е толкова голяма отговорност, колкото да си адекватен на власт.

- Модерно е да се казва, че ще се съобразите с вота на хората. А ако те кажат - нито една партия няма да управлява сама, искаме коалиция?

- Не можем да обсъждаме тази хипотеза, защото не знаем какво ще стане. Но не можем да допуснем и просто „национално отговорно" безпринципно прегръщане. „Движение България на гражданите" има мисия и отвъд тези избори. Затова - никакви балетни скокове, иначе ни чака съдбата на останалите партии от прехода. За изборите се надявам да не влезем в спирала на дестабилизация, да не скачаме от избори в избори най-малкото защото България е държава, в която по време на избори администрацията не работи, бизнесът се ослушва, а това ще е пагубно за закъсалата ни икономика.

- Не можем да си позволим дестабилизация, но вие в стабилизация с ГЕРБ, примерно, няма да участвате, така ли? Или при определени условия, както каза и г-жа Кунева, не е изключено?

- Не, няма никакви нюанси. Ако имаше, нямаше да заявим още миналата есен, когато и БСП, и ГЕРБ бяха в доста по-добра форма, че не могат да бъдат наши партньори. По-добре е, ако не получим мнозинство да управляваме, то да сме адекватна опозиция.

- Дори и при риск от дестабилизация?

- Ако има риск от фалшива стабилизация, за да се прокарват пак ударно нечии интереси - по-добре е да не участваш, факт е, че под благовидния претекст за доброто на хората може да се оправдае почти всичко.

- Това се е случвало -НДСВ, където бяха г-жа Кунева и г-н Вълчев, са го играли. Уж нямаше с БСП,но за„националния приоритет" - влизане в ЕС, се прегърнаха с червените. И не излязоха от кабинета, когато ЕС стана факт.- И това въведе НДСВ в историята на българската политика. И всеки, който прави това, го чака същата съдба. Вижте, персоналната отговорност на всеки политик би трябвало да се простира в неговия ресор. Премиерът или лидерът на съответната партия носи отговорността за големите решения. Иначе всеки от нас има политическа история, направил си е изводите кое не бива, дори когато лидерството го изисква. Когато лидерството на тази партия е в ръцете на г-жа Кунева, това няма общо с лидерството на партията, в която е била преди това на друга позиция.
Роден е на 31 август 1974 г.

По образование е инженер.Бивш член на ръководството на ДСБ.

Бивш кмет на район „Лозенец" в София. Общински съветник, избран от „Синята коалиция".

Член на Националния съвет на „Движение България на гражданите".
Сподели с приятели:
  1   2   3   4
©obuch.info 2022
отнасят до администрацията

    Начална страница