Анорексия и булимияДата18.01.2018
Размер29.35 Kb.
#48026

Анорексия и булимия

Анорексията и булимията представляват заболявания, свързани с нарушения на хранителното поведение. Анорексията типично се явява при момичетата през или скоро след пубертета, но началото може да бъде преди появата на менструация или по-късно в периода на зрелостта. Заболяването рядко се среща при лица от мъжки пол.

Булимията подобно на анорексията се среща изключително при жените, най-често на възраст между 16 и 40 години.

Анорексията се характеризира с ниско тегло (най-малко 15% по-ниско от нормалното за съответния ръст и възраст), което се предизвиква от болните чрез гладуване или силно ограничаване на храненето, прекомерни физически упражнения, приемане на диуретични (пикочогонни) или разхлабващи лекарства, или провокирано от тях самите повръщане.

Наблюдава се силен и постоянен страх от наддаване на теглото. Болните могат да чувстват подуване на корема даже и след приемане на малки количества храна, имат чувство за студ, непрекъснато са уморени, апатични, могат да имат запек, болки в стомаха и други болестни симптоми. Често настъпват хормонални нарушения, които могат да доведат до спиране на менструацията и безплодие.

Анорексията може да бъде причина за нарушения и забавяне на развитието през пубертета, за възникване на остеопороза, увреждания на сърцето, черния дроб, бъбреците. Болните обикновено губят интерес към всички социални контакти и често са с депресия.

При липса на лечение може да се стигне до смърт на болния.Булимията е сериозно нарушение в хранителното поведение, което се характеризира с честа консумация на големи количества храна, последвана от целенасочено “прочистване на организма”, което се осъществява по различен начин – чрез самопредизвикано повръщане, приемане на очистителни, диуретични (пикочогонни) средства и др. Булимията е свързана със загуба на контрол над храненето и постоянна, изключителна концентрация върху телесното тегло и форми.

Една от най-честите причини за появата на булимията е депресията. Друг отключващ момент е свръхтегло или затлъстяване в миналото, особено в детска възраст и пубертета. Има жени с анорексия, които имат булимични пристъпи. Силният, неконтролиран глад може да последва като реакция на хроничното полугладуване. Булимично поведение може да се появи и при жени с нормално тегло, които никога не са имали анорексия, но имат силно желание да имат много по-слаба фигура. Заболяването може да доведе до свръхтегло и затлъстяване, но обикновено теглото не се променя забележимо, поради прилагането на различни начини за изхвърляне на поетата храна.

Много от лицата с булимия имат проблеми с контролиране на реакциите си в другите сфери на поведението си. Някои имат проблеми с алкохолизъм или зависимост от лекарства. Приемането на големи количества храна, което се редува с повръщане, употреба на очистителни или диуретични лекарства, продължително гладуване, с времето може да доведе до сериозни здравни усложнения. Може да настъпи състояние на дехидратация (обезводняване), при което нивата на електролитите в кръвния серум се повишават. Анемията е честа, но тя може да се скрие от наличието на концентриране на кръвта. В резултат на прилаганото «прочистване» на организма, чрез продължителното гладуване, повръщане, очистителни може да се развият и други хранителни дефицити, които да влошат здравето и работоспособността: остеопороза, да се появят камъни в бъбреците и др..

През острата фаза може да има усложнения от страна на стомашно-чревния тракт, включително намаляване перисталтиката на червата до така наречените “атонични черва”, което може да предизвика паралитичен илеус (запушване на червата). Нарушенията на електролитния баланс могат да се проявят със силно намаляване на калия в кръвта, което да доведе до сърдечна аритмия, мускулна слабост.


Анорексията и булимията са сериозни заболявания, които трябва да се лекуват.
Лечението често е трудно и продължително, изисква включването на психиатър, клиничен психолог, диетолог, както и на други специалисти, в зависимост от настъпилите нарушения. То е насочено към възстановяване на нормалното хранително поведение, нормализиране на телесното тегло и преодоляване на настъпилите психически и физически нарушения.

Издава: Дирекция ПБПЗРЗИ гр. Бургас
Каталог: Zdravni%20temi
Zdravni%20temi -> Бесът е остро заразно заболяване, поразяващо централната нервна система. Човек се заразява при ухапване, одраскване или олигавяне със слюнката на животно, болно от бяс. Причинява се от вирус
Zdravni%20temi -> Роля на комарите като преносители на малария
Zdravni%20temi -> Лечение с природни продукти(билки) на паразитните инвазии Морков Основно действие
Zdravni%20temi -> Ехинококоза на латински: Echinococcosis, наричана още Кучешка тения
Zdravni%20temi -> Ентеробиоза
Zdravni%20temi -> Профилактика на остеопороза какво представлява остеопорозата?
Zdravni%20temi -> 19-ти май Европейски ден за борба със затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България
Zdravni%20temi -> Генитален херпес
Zdravni%20temi -> Бластоцистис хоминис


Сподели с приятели:
©obuch.info 2024
отнасят до администрацията

    Начална страница