Тема: строителство, строителен контролстраница1/9
Дата22.07.2016
Размер1.26 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
23 септември 2010 г.

ТЕМА: СТРОИТЕЛСТВО, СТРОИТЕЛЕН КОНТРОЛ,
СТРОИТЕЛНИ МАТЕРИАЛИ, АРХИТЕКТУРА, ИМОТИ

Съдържание:

В. Сега 2

В. Сега 2

В. Сега 2

В. Сега 3

В. Сега 3

В. Стандарт 6

В. Стандарт 6

В. Стандарт 6

В. Стандарт 7

В. Стандарт 7

В. Стандарт 8

В. Стандарт 8

В. Стандарт 8

В. Стандарт 9

В. Стандарт 10

В. Стандарт 12

В. Новинар 12

В. Новинар 13

В. Новинар 13

В. Новинар 15

В. 24 часа 15

В. 24 часа 16

В. 24 часа 16

В. Дума 16

В. Дума 17

В. Класа 17

В. Класа 17

В. Класа 18

В. Класа 18

В. Класа 19

В. Класа 19

В.Пари 19

В.Монитор 27

В. Труд 39

В. Труд 42

В. Труд 42

В. Труд 43

В. Труд 43

В. Труд 44

В. Труд 44

В. Труд 44

В. Труд 45

В. Труд 45

В. Труд 46

В. Труд 47

В. дневник 47

В. дневник 47

В. дневник 48

В. дневник 49

В. дневник 50

В. дневник 51

В. дневник 53

В. дневник 56

В. дневник 59

В. дневник 60

В. дневник 61

В. дневник 62

В. Земя 62

В. Земя 63

В. Земя 64

В. Телеграф 65

В. Телеграф 65

В. Телеграф 66

В. Телеграф 66
23.09.2010 г., с.3
Делото за хонорара на Ахмед Доган продължава
днес във Върховния административен съд. То бе образувано по сигнал на парламентарната комисия за борба с корупцията заради огромния хонорар от 1 млн. евро, който лидерът на ДПС получи по четири енергийни проекта за хидровъзел "Цанков камък". И четирите договора са сключени с Института за строителство и минно дело (дъщерно дружество на "Минстрой холдинг") в началото на януари 2008 г. Тогава Доган бе съпредседател на управляващата тройна коалиция.


23.09.2010 г., с.4
Около 70 пострадали от строителен предприемач
се срещнаха вчера с вътрешния министър Цветан Цветанов. Договорите с Христо Чапанов са сключвани през 2005 г., а самите жилища е трябвало да бъдат готови през 2010 г., предаде агенция "Фокус". По думите на една от пострадалите строителят не освобождава правото на строеж нито продължава да строи. Много от пострадалите са дали от 90 до 100% от дължимите суми. Трябвало е да бъдат построени пет жилищни секции зад спортното училище във Велико Търново, а са построени едва две. Щетите са за около 5 млн. лв. Министър Цветанов обеща да разпореди проверка по случая на 1 октомври да се срещне отново с тях, като на срещата ще присъства и главният прокурор.


23.09.2010 г., с.5
София ще построи 100 км велоалеи
Десислава Колева

През 2013 г. столицата ще е опасана от 100 км велоалеи, обеща вчера кметът Йорданка Фандъкова.

Строителството на част от велоалеите ще започне тази година в кв. "Младост". Догодина Фандъкова се надява да се намерят пари и за изграждане на алеи в кв. "Люлин", а в по-далечните планове влиза и "Лозенец". Идеята е до 2013 г. велоалеите от двата големи крайни квартала да се свържат с центъра и да стигат до бул. "Цариградско шосе" и Околовръстния път.

До началото на учебната година трябваше да са готови 5 км алеи в "Младост", но общината се забави с отпускането на средствата. Сега оттам обещават колоездачните пътища да бъдат изградени до края на 2010 г. Те ще тръгват от метростанцията на бул. "Андрей Сахаров" и ще стигат до "Младост 4". За целта общината отпусна 2 млн. лв. от специализирания общински приватизационен фонд. Идеята е да се направи успоредна транспортна схема на улиците, отвеждащи до метростанцията. Проектът предвижда и паркинги за колелета.

"Това ще са истински велоалеи като тези по бул. "Цар Борис III", а не просто начертани с жълта боя като тези до НДК. Те ще са отделени, а няма да са част от тротоара", коментира преди време главният архитект Петър Диков. Заедно с изграждането на велоалеите ще бъдат ремонтирани и тротоарите по трасетата и ще бъде подменено уличното осветление.
Снимка на две колони- Денят без автомобили в София бе отбелязан с велошествие, което тръгна от НДК и стигна до Народното събрание. Шествието бе поведено от министъра на околната среда Нона Караджова и нейния син. Включиха се много колоездачи от "Велоеволюция", студенти, както и общинари. Само за ден без коли в района на парламента качеството на въздуха се е подобрило 2-3 пъти, съобщиха от екоминистерството.


23.09.2010 г., с.5
Наемателите на общински жилища в София
ще могат да ги купят, след като 5 г. са живели в тях, а не както досега - след 10 г. Това ще приеме общинският съвет днес. Решението бе отложено за есента по предложение на общинарите от ГЕРБ, тъй като породи сериозен спор през лятото. Един от основните мотиви за двойно намаление на срока за купуване на общинско жилище е, че така ще се изпълнят заложените приходи в бюджета от продажба на имущество. Основният контрааргумент на съветниците бе, че приходите от продажба влизат в общия бюджет и после не е сигурно, че ще бъдат използвани за строителство на нови общински апартаменти.


23.09.2010 г., с.12
И елементарните онлайн услуги не са по силите на доста общини
Няма стандарт как трябва да изглежда общинският сайт, но не са кой знае колко аналогичните страници в мрежата, които могат активно да ползват гражданите
Наделина Анева

Всяка община у нас е като малка държава, която сякаш живее по свои правила. Това личи и от сайтовете им. Една от най-малките и най-бедни общини в страната - Бойница, с 1850 жители, още си няма сайт. Оскъдна информация за нея може да се прочете на сайта на областния управител на Видин. Жителите на Бойница могат да продължат да се информират какво върши кметът и без сайт, но пък като го няма във виртуалното пространство, селото изчезва май и от реалното. Особено във века на комуникациите.

Когато една община не поддържа собствен сайт - нещо, което нито е трудоемко, нито скъпо, говори за мизерия и изостаналост. В сайта на община Руен например в рубриката "кмет" пише само - Исмаил Юсмен Осман, и толкоз. За разлика от зам.-кметовете, за които има данни какво са учили и работили по-рано. Няма данни какви услуги предлага общината, но пък има информация, че там е единственият в България отбор по мазни борби.

Невестино също е от малките общини, с 3312 жители, но тя се е постарала да даде данни за себе си и за предлаганите услуги в скромен, но поддържан сайт. Макар че общината е със застаряващо население и дори има селище с един жител, на страницата си тя е обявила IBAN и BIC за плащане на местните данъци и такси по банков път. Един от образцово поддържаните сайтове е на малка община - Струмяни, с 5750 жители. Там обаче личи, че кметът сериозно работи в областта на електронното правителство, а гражданите се радват на административен комфорт.

Макар че голяма част от общините са обновили електронните си страници и са се постарали да предложат голям обем от информация за дейности и услуги, общото впечатление от сайтовете им е за хаос и разностилие. Липсата на единен стандарт за минимума от важна за хората информация може да изгуби ценно време на потребител на няколко сайта на общини едновременно.

Няма яснота например

какви регистри поддържат общините
и защо всеки кмет решава сам за себе си каква част от информацията да сподели с гражданите си. Тук изключваме задължителните по закон регистър на общинската собственост и на концесиите, които също не навсякъде се поддържат в електронен вид.

Така например община Русе си е направила регистър на рекламните съоръжения, разположени върху контактната и ел.мрежа в града. Имат и регистър за рекламно-информационни елементи с площ над 3 кв.м.

Други общини като Бургас поддържат публичен регистър на базовите станции на мобилните оператори с информация за местоположението им, както максималния радиус на хигиенно-защитна зона на станциите, номера на протокола от измервания на електромагнитното поле (ЕМП) около излъчващия източник и номера на разрешителното за строеж.

Полезно начинание са и регистрите на даренията. Те обаче рядко могат да се видят на общински сайтове, макар да са сигурен знак за прозрачност. Община Пловдив има такъв регистър, в който могат да се прочетат интересни неща. Даренията са в четири категории, като в тези за пари и имот още нищо не е вписано. Затова пък може да се прочете, че на 9 август т.г. общината е получила от "Орли Клима" ЕООД в дар климатик "Медея" 18HR за 870 лв. с ДДС. Дарението е безвъзмездно и може да се ползва по предназначение, по начин, удобен на надарения. На 17 август пък в графата дарения на труд и услуги е отчетена услуга от фирмата "АЙ ТИ ДИ НЕТУЪРК" АД, която е осигурила на общината достъп до интернет чрез кабелна система за компютърна мрежа и телефонизация на стойност 7222 лв. Дарението е безвъзмездно за срок от 1 година.

Много любопитен и подробен е регистърът за дарения на Столична община. От него например може да се научи, че Хараламби Анчев е дарил на 28 юни т.г. 24 057 лв. за обезщетение на собственици на имоти за отчуждителна процедура в кв. "Драгалевци". Анчев беше вицепремиер и министър на правосъдието в служебното правителство на Софиянски. Едно от големите дарения е това на "Мегаборд България" ЕООД. Те са участници в конкурсите за външна реклама на общината и от благодарност са дарили 92 280 лева за извършване на технически проучвания и СМР на монумент "1300 години България".

Произволно търсим има ли регистър на рекламните елементи и на даренията в община Банско, където се очаква тази дейност да е популярна. Отговорът е - не. Но затова пък има изобилна информация за хотели, звезди, нощувки, писти, промоции на кръчми и дори в реално време се излъчва рубриката на Дарик радио "Звездни новини", от която клиентите на сайта на общината могат да научат, че певицата Ан Джи е правила секс и в кабинков лифт.

На сайта на община Русе се натъкваме на нещо друго -

общината събира SMS дарения за борба с комарите

с DMS KOMAR на стойност 1.20 лв. Има и сметка в Инвестбанк Русе, но липсва информация за самата акция.

Прави впечатление, че изчезват от сайтовете на общините модерните по царско време т.нар. харти на клиента. Този документ, който трябваше постоянно да се обновява, е нещо като договор между общината и гражданите. В него се описват услугите, които се предоставят и се поемат ангажименти за срокове и стандарти на обслужване. Хартата на клиента на община Габрово например е твърде подробна, в сравнение с лаконичния текст на хартата на община Хасково. На сайта на община Петрич харта на клиента липсва, но пък има достатъчно място за реклама. Освен това има рубрика "Отмора", която предлага на отегчените или уморени жители да поиграят на електронна игра. Пише, че в момента се разработва. Това е доста оригинален общински подход, макар че в редица централни учреждения беше забранено в работно време да се играе на подобни игрички.

Сега повечето общински сайтове на видно място са обявили телефоните и имейл адресите си за връзка и с това се изчерпва ангажиментът им към клиента. Малко са смелчаците кметове, които са оставили мобилните си телефони на сайта на общината. Пример за това е екипът на великотърновския кмет Румен Рашев. Кметът на Руен и неговите заместници също са обявили мобилните си телефони на сайта.
Някои общини предлагат електронна справка за дългове към общината, което е за улеснение на гражданите. Такава справка може да се направи в София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и на доста други адреси. Подобна услуга обаче не може да се намери на сайта на общините Джебел и Ардино.

Похвално за сайта на Смолян е обявяването на обществени обсъждания в общината - нещо, което рядко може да се види на други общински сайтове.

Трудно е обаче на сайтовете на общините да се видят декларациите за конфликт на интереси на кметове и общински съветници. Не навсякъде са обявени и последните актуализации на бюджетите, направени през август.

Прегледът на общинските страници в интернет показва,

че не се възползват максимално, за да рекламират стартиралите процедури по еврофондовете, както и да предлагат полезна информация на гражданите как могат да се включат в тях. Обикновено има данни за вече стартирали или завършени проекти.

Макар че България изостава с ползването на интернет и съответните електронни услуги, все пак 31% от хората в страната използват мрежата всекидневно, 40% - поне веднъж седмично, а 53% - никога не са влизали. Според проучване на представителството на ЕК у нас тези данни за Европа са съответно 48% от населението там използва всекидневно интернет, 60% - поне веднъж седмично, а около 30% никога не са го правили. Тенденцията обаче е ясна. Както е ясно, че дори да има криза, няма да се върнем във феодалния строй, а продължаваме напред.

Затова е добре да се използват европарите, за да се изравнят като стандарти и възможности общините. Включително и сайтовете им. Но е добре дори с препоръчителна цел Националното сдружение на общините да изготви някакви стандарти за това какво е добре да съдържа един общински сайт. Очевидно по-малките общини имат нужда от методическа помощ, тъй като администрациите им не са грамотни по отношение на интернет.
Снимка на три колони -Това е стената за комуникации на с.Бойница. Общината му си няма страница в Интернет.

Снимка на две колони- На сайта на община Руен няма достатъчно актуална информация, но затова пък всеки посетител може да разбере повече за т.нар. мазни борби.
23.09.2010 г., с.1-10
500 лв. глоба за лъжлива хазяйка
500 лв. глоба ще отнася лъжливата хазяйка. Наказанието е за собствениците, които дават апартаменти и магазини под наем, но си спестяват разписката за получените суми. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица.


23.09.2010 г., с.4
Даряват Първанов с макет на Дунав мост 3
Модел на Дунав мост 3 получи президентът Георги Първанов, преди да се срещне с румънския си колега Траян Бъсеску. Държавният глава на комшиите пристига днес у нас на официално посещение по покана на стопанина на "Дондуков" 2. Проектът за сухопътна връзка между Силистра и Калъраш е дар от кмета на Силистра Иво Андонов. Силистренското кметство очаква президентите на България и Румъния да договорят на политическо ниво старта на Дунав мост 3. Финансирането на проекта може да се осъществи с европари, отпуснати от Брюксел по Дунавската стратегия. Бъсеску и Първанов ще открият и българо-румънски бизнес форум.

Станка Христова

Милена Минчева


23.09.2010 г., с.4
Б. Димитров удря рамо за храм в “Младост”
С общи усилия ще направим в най-близко време църква в столичния квартал "Младост". Това заяви министърът за българите в чужбина Божидар Димитров. Той подчерта, че в момента се строят над 300 православни черкви у нас. Такъв голям столичен комплекс дори малко е позакъснял, но ще наваксаме, допълни Димитров. Храмът в "Младост" ще се казва "Рождество Христово". Вчера министърът участва в първия събор на бесарабските българи, организиран от районния кмет Петко Дюлгеров. На събора присъства и посланикът на Молдова у нас Александру Григорски. Бесарабските българи в цялата страна са около 20 000 души, обясни министър Димитров. По думите му те идват с образование и квалификация и лесно си намират работа. В първата година работят, каквото намерят, а после се устройват, разказа председателката на фондация "Бесарабски българи" Светлана Филипова. Тя дошла в България още през 1997 г. и е прекарала година в бежански лагер. Според нея хората, които получават гражданство и идват да живеят у нас, имат нужда от интеграционен център, който да им помага да се адаптират към условията тук.

Сияна Севова


23.09.2010 г., с.5
Министри яхнаха колелата
Оставете колата поне веднъж седмично, зове Нона
Колите на трупчета веднъж седмично. За това призоваха вчера министрите Нона Караджова и Свилен Нейков. Двамата изоставиха автомобилите си и с велосипеди се включиха в голямото шествие на колела в столицата. Начело на велопохода беше министър Нона Караджова заедно със сина си. "Автомобилният трафик е един от основните замърсители на въздуха. Европейският ден без автомобили е един символ, че може и така да се живее", подчерта екоминистърът. По думите й поне един път в седмицата хората могат да ползват масовия градски транспорт. "За целта обаче той трябва да стане чист, удобен и достъпен. Мисля, че се прави много от общините в тази насока", каза дамата. Тя даде пример със Столична община, която се възползва от Оперативна програма "Транспорт" за строежа на метрото. Караджова обясни, че вече се разработват проекти след 2013 г. с еврофондове да се развива електротранспортъ и да се строят велоалеи у нас.

"Скоро прочетох, че едно правителство е предприело стимулираща мярка за шофьорите, която се изразява в това да се обединят, така че няколко души, живеещи в близост и работещи в едно учреждение, да ползват един автомобил. Град в САЩ е приел правила, съгласно които резервното платно, което е само за автобуси, да може да се ползва от тези автомобилисти, които са повече от 3-ма в една кола", каза Караджова.

Спортният министър Свилен Нейков посочи, че движението е необходимост и призова хората да спортуват.

Отбелязването на Деня без автомобили започна с минута мълчание в памет на загинала велосипедистка в центъра на София. Затова и кметът на столицата Йорданка Фандъкова призова шофьорите, както и велосипедистите да бъдат по-внимателни. Тя обеща, че през пролетта ще бъде открита първата мрежа от велоалеи в столичния кв. "Младост". А до 2013 г. столицата ще има 100 км мрежа от велоалеи, които ще свързват единия с другия край на града.Ралица Русева
Снимка на три колони –Министри смениха лимузините с коли и поведоха велопоход по софийските улици


23.09.2010 г., с.7
Царска гора остави 400 на сухо
Няма кой да поправи спукана тръба в парка "Врана"
СОФИЯ. Мръсни и жадни вече пети ден ходят над 400 човека, които обитават блок край парка "Врана", научи "Стандарт". Причината най-вероятно е авария на етернитова тръба, която минава под многовековната царска гора с над 350 уникални вида растителност, предполагат хората. Всъщност те са наематели, а собственик на блока е стопанство "Врана", което е под шапката на Министерство на земеделието. Най-различни слухове циркулират за забавянето на поправката на тръбата. Някои твърдят, че не може да се копае, за да не се наруши кореновата система на многовековните дървета, част от които са садени още от княз Фердинанд. Паркът "Врана" пък е общинска собственост, след като Симеон Сакскобургготски го дари. А в резиденцията живее царят със семейството си. Според трета версия пускането на кранчето се бави, защото в момента в парка се снима италианският филм "Генерал Дела Ровере" и кинаджиите не могат да се прекъсват, защото са си платили. В лентата за Втората световна война участват българските актьори Наум Шопов, Юлиян Вергов, Ириней Константинов и Меглена Караламбова. "Поне една водоноска да бяха изпратили!", недоволстват хората, останали на сухо. Вчера те утоляваха жаждата с бира пред единственото магазинче там. Повечето семейства са командировали децата си при баби и дядовци. "Ходихме да се къпем при наши познати в центъра, добре, че е празник и почивен ден. Иначе сме на работа и няма кога", жалваха се хората.

Милена Минчева


23.09.2010 г., с.7
Кладенец ли да си изкопаем?
Теодора Гъркова, наемател

Къде ли не звъняхме за тази повреда. От "Софийска вода" все ни казват, че пращат аварийната група и повредата ще бъде отстранена.

Кладенец ли трябва да си изкопаем, че да има къде да се мием. В кметството също се обаждахме, звъняхме за помощ и на Комисията за защита на потребителите, като и на тел. 112.

Отникъде не получаваме никакво съдействие. Караме си вода в туби от 30 километра. Това на какво прилича. Редовно плащаме водата си - по пет лева на човек на база. Даваме ги на стопанство "Врана".Милена Минчева


23.09.2010 г., с.7
Две институции си прехвърлят топката
СОФИЯ. Аварията е след водомера и е отговорност на Стопанството да я отстрани, коментираха от "Софийска вода". Повредата е във вътрешноплощадковата мрежа на стопанството. Готови сме да съдействаме, казаха вчера от дружеството. Водата е спряна заради търговски спор между "Врана" ЕАД и Софийска вода, коментираха пък от ведомството на Мирослав Найденов. Според тях причината за прекратеното водоподаване са натрупани задължения на стопанството към концесионера, заради които в момента се води съдебен спор.


23.09.2010 г., с.10
Хазяйката на прицел
500 лв. глоба за наем без бележка
Глоба до 500 лв. ще отнасят собствениците на апартаменти и магазини, ако ги дават под наем и пропуснат да дадат бележка за получените от тях суми. Това гласят промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които се предлагат от Министерството на финансите. Сега хората, които дават под наем жилища и магазини, най-често получават парите си направо по банкова сметка. Те не са задължени да издават касова бележка. Собствениците обаче трябва всеки месец да дават бележка на наемателя за получената от него сума. Предложението е, ако собствениците на имота не дадат бележката, да бъдат глобявани до 100 лв. За второ нарушение глобата става до 500 лв. Така ако цяла година собственикът на жилище не дава бележки на наемателя си, ще може да бъде глобен общо с 5600 лв. Целта на предлаганата промяна е да излязат на светло доходите от наеми. В момента стотици хиляди българи дават под наем имотите си. Само част от тях обаче плащат данъци върху получените доходи. С новите високи глоби данъчните лесно ще санкционират некоректните собственици на имоти, дори без да се налага да доказват какъв е реалният доход от наеми, които те получават и укриват. Собствениците на имоти трябва да дават бележка за получения наем, в която пише имената им, ЕГН-то, адреса, стойността на наема и датата на издаване. Освен това бележките трябва да имат пореден номер.Поделитесь с Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9
База данных защищена авторским правом ©obuch.info 2020
отнасят до администрацията

    Начална страница